Home » Politică » Cu cât vor crește pensiile în România de la 1 ianuarie 2022. Anunțul făcut de Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților

Cu cât vor crește pensiile în România de la 1 ianuarie 2022. Anunțul făcut de Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților

Manolică Anca / 08.02.2021, 16:51
Cu cât vor crește pensiile în România de la 1 ianuarie 2022. Anunțul făcut de Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților

Cresc pensiile, ba nu mai cresc pensiile. Coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR a decis că va exista o majorare a punctului de pensie abia începând din 1 ianuarie 2022. Iată cu cât vor crește pensiile în România anul viitor. Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban, în urma ședinței coaliției.

Cu cât vor crește pensiile în România de la 1 ianuarie 2022

A fost stabilită o nouă dată pentru mărirea pensiilor în România. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat luni, 8 februarie 2021, după ședința coaliției de guvernare, că punctul de pensie va crește abia de la 1 ianuarie 2022. „Există o decizie luată”, a subliniat liderul PNL.

„La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume compensarea în proporție de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 % din creșterea salariului mediu brut pe economie.”, a declarat Ludovic Orban, imediat după încheierea ședinței.

Cu cât vor crește pensiile în România de la 1 ianuarie 2022
Cu cât vor crește pensiile în România de la 1 ianuarie 2022

Întrebat dacă anul acesta nu va mai fi altă creştere decât cea făcută în septembrie anul trecut, președintele Camerei Deputaților a răspuns: „Cu siguranţă”. De asemenea, acesta a spus că a existat o discuție și în privința tipurilor de sporuri dar, deocamdată, nu s-a ajuns la nicio concluzie. Există o decizie legată de sporul de 30% care a fost acordat prefecturilor și care, odată cu adoptarea Legii bugetului, nu se va mai plăti. Liderul PNL a mai spus că va exista și o recalculare a punctului de pensie, care se va face cât mai rapid „posibil”, „astfel încât să se facă dreptate pentru pensionari”.

„Procedura de recalculare urmărește un lucru foarte simplu, și anume, dacă un pensionar are o contribuție similară să aibă aceeași pensie indiferent de anul în care s-a pensionat.”, a completat Ludovic Orban.

Prin bugetul din acest an se dorește creşterea investiţiilor şi absorbţia fondurilor europene

În continuarea declarațiilor, Ludovic Orban a precizat că prin bugetul pe acest an se doreşte creşterea investiţiilor şi absorbţia fondurilor europene. Au fost amintite și pensiile speciale, liderul PNL spunând în planul Guvernului există ca obiectiv realizarea unui proiect de lege al pensiilor, care va cuprinde şi reglementări cu privire la pensiile speciale, pensiile de serviciu, pensiile ocupaţionale.

Recent, premierul Florin Cîţu a declarat că România nu şi-a permis în 2020 și că nu ia în calcul să prindă majorarea pensiilor în bugetul de stat nici în 2021, contrar solicitării partenerilor de Coaliție. Așadar, Guvernul nu îşi permite nici în acest an o majorare a pensiilor cu 40%, în contextul în care judecătorii CCR au declarat constituțională Legea prin care se avea în vedere această majorare a punctului de pensie.

De asemenea, ministrul Muncii Raluca Turcan a subliniat faptul aplicarea acestei legi ar avea un impact major asupra bugetului, de aproximativ 138 de miliarde de lei pe an, sumă care nu poate fi suportată, deocamdată, de la buget.