Home » Politică » Dosar penal » Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României. Ce acuzații grele îi aduce DNA și câți ani de închisoare riscă

Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României. Ce acuzații grele îi aduce DNA și câți ani de închisoare riscă

Manolică Anca / 02.03.2021, 14:32
Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României. Ce acuzații grele îi aduce DNA și câți ani de închisoare riscă

Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României și ce acuzații grele îi sunt aduse de DNA. Aceasta riscă ani grei de închisoare pentru anumite fapte de corupție, pe care le-a săvârșit în trecut. Iată despre ce este vorba mai exact și ce legătură are cu dosarul Elenei Udrea.

Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României

Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, s-a născut pe 5 august 1977, la Constanța. Traian Băsescu. Pe 1 iunie 2014, aceasta s-a căsătorit cu avocatul Radu Pricop, în discreție, la Primăria din Azuga, la ceremonie participând părinții celor doi și nașii. După căsătorie, cei doi soți și-au păstrat numele de familie. Câteva luni mai târziu, pe 14 noiembrie, se năștea primul copil al soților, un băiețel pe nume Radu.

Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României. Ei bine, aceasta este de mai bine de 13 ani notar public și pare că îi merge foarte bine. Aceasta deține un cabinet notarial de top, aflat pe șoseaua București-Ploiești, care îi aduc câștiguri substanțiale, ce sar de 20.000 euro pe lună, conform impact.ro. Deși ai crede că nu oricine se poate „apropia” de acest cabinet notarial, ei bine, află că onorariile percepute sunt ceva mai mici decât media pieței din acest domeniu.

Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României
Ce meserie are Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României

Înainte de a își deschide cabinetul notarial din București, Ioana Băsescu a avut un cabinet în comuna Păunești. În 2006, ea a susținut examenul pentru postul de notar, dar a obținut nota 5,70 la proba teoretică și 9,35 la proba practică, ceea ce a dus la repartizarea ei într-o zonă rurală. Peste ceva timp, ea a cerut Uniunii Naționale a Notarilor Publici transferul în București. În prezent, cabinetul ei se află într-o clădire selectă din cartierul Primăverii, în aceeași clădire unde și soțul său, avocatul Radu Pricop, își desfășoară activitatea.

Ce acuzații grele îi aduce DNA și câți ani de închisoare riscă

Ioana Băsescu a primit marți, 2 martie 2021, o condamnare de cinci ani de închisoare pentru mai multe fapte de corupție. Aceasta a primit trei ani pentru instigare la delapidare și alți trei ani pentru instigare la spălare de bani, însă contopind cele două pedepse, s-a ajung la cinci ani de condamnare în dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu, din anul 2009. Pe lângă Ioana Băsescu, și Elena Udrea și-a aflat sentința, tot în același dosar. Aceasta din urmă a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare. Ambele condamnări, însă, nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel.

Ioana Băsescu și Elena Udrea au primit condamnări la închisoare în cazul dosarului de finanțare a companiei electorale a lui Traian Băsescu, din anul 2009
Ioana Băsescu și Elena Udrea au primit condamnări la închisoare în cazul dosarului de finanțare a companiei electorale a lui Traian Băsescu, din anul 2009

Conform procurorilor, în cursul anului 2009, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume importante de bani ce proveneau din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală și care au fost folosite, apoi, la plata unor servicii prestate în campania electorală.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, a transmis DNA.