Home » Politică » Justiție » Cine este Julian Assange și de ce riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare

Cine este Julian Assange și de ce riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare

Nistor Alexandru / 25.01.2022, 09:11
Cine este Julian Assange și de ce riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare

Julian Assange este căutat de autoritățile americane pentru publicarea a sute de mii de documente militare clasificate. Acestea susțin că acțiunile sale pun vieți în pericol și există 18 capete de acuzare pe numele său, ceea ce înseamnă că riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare. Descoperă mai multe detalii despre celebrul caz Assange.

Cazul incredibil al lui Julian Assange

Julian Assange, 51 de ani, este un programator de computere născut în Australia și fondator al WikiLeaks, o organizație internațională, non-profit, care a fost creată în Islanda în 2006. Acesta este celebru pentru publicarea a sute de documente clasificate, dezvăluind numeroase scandaluri și secrete.

Potrivit site-ului său oficial, WikiLeaks „este o organizație media multinațională și o bibliotecă asociată. A fost fondată de editorul ei, Julian Assange, în 2006. WikiLeaks este specializată în analiza și publicarea unor seturi mari de date de materiale oficiale cenzurate sau restricționate în alt mod, care implică război, spionaj și corupție”.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Assange și WikiLeaks au fost implicați în scurgeri de informații celebre, cum ar fi filmul Collateral Murder (Crimă colaterală) al atacului aerian din Bagdad, jurnalele războiului din Afganistan, jurnalele războiului din Irak, scurgerea de informații privind cablogramele diplomatice ale Statelor Unite, cunoscută și sub numele de Cablegate.

Documentele Cablegate au dezvăluit spionajul american împotriva ONU și a altor lideri internaționali, au dezvăluit conflicte între SUA și aliații săi și au expus corupția din țări din întreaga lume, așa cum a fost documentată de diplomații americani, toate acestea contribuind în mare măsură la Primăvara Arabă.

WikiLeaks a făcut publice e-mailuri secrete ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale din 2016, dezvăluind cum comitetul național al partidului a favorizat-o pe Hillary Clinton în detrimentul lui Bernie Sanders în alegerile primare. De asemenea, documente interne ale CIA care descriu instrumentele folosite de agenție pentru a sparge dispozitive precum telefoane mobile și routere au fost dezvăluite de WikiLeaks în 2017.

Schimbarea locurilor de azil

În noiembrie 2010, în timp ce Assange se afla în Marea Britanie, Suedia a obținut un ordin internațional de arestare pe numele său, pe baza unor acuzații de comportament sexual neadecvat. Potrivit lui Assange, aceste afirmații reprezintă un pretext pentru extrădarea sa din Suedia în Statele Unite pentru rolul său în dezvăluirea unor secrete americane clasificate.

El a încălcat cauțiunea și a căutat refugiu în ambasada Ecuadorului din Londra în iunie 2012, după ce a pierdut apelul împotriva extrădării în Suedia. Ecuadorul i-a acordat adăpost în august 2012, invocând ca motiv opresiunea politică. Pe de altă parte, procurorii suedezi și-au încheiat ancheta în 2019, susținând că dovezile lor s-au „deteriorat mult din cauza perioadei de timp prelungite de la evenimentele în cauză”.

Julian Assange
Julian Assange

În urma unei serii de dezacorduri cu oficialii ecuadorieni, refugiul lui Assange a fost revocat la 11 aprilie 2019. El a fost arestat după ce poliția a fost lăsată să intre în ambasadă, fiind găsit vinovat de încălcarea termenilor eliberării sale condiționate. A fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare. În legătură cu dezvăluirile, guvernul SUA a dezvăluit un act de acuzare împotriva lui Assange.

Riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare

Guvernul Statelor Unite l-a acuzat pe Julian Assange de încălcarea Legii privind spionajul din 1917 la 23 mai 2019. La 4 ianuarie 2021, un judecător districtual a respins cererea SUA de extrădare a lui Assange, declarând că acest lucru ar fi „opresiv” din cauza stării sale psihice.

Pe 10 decembrie 2021, Curtea de Apel din Marea Britanie a declarat că Assange poate fi extrădat în Statele Unite pentru a face față acuzațiilor, la asigurările guvernului american cu privire la tratamentul său acolo. Printre acestea se numărau promisiuni că Assange nu va face obiectul unor „măsuri administrative speciale” și nici nu va fi deținut într-o închisoare de maximă securitate înainte sau după proces.

Julian Assange riscă extrădarea în SUA
Julian Assange riscă extrădarea în SUA

Luni, 24 ianuarie, Înalta Curte din Londra i-a acordat lui Julian Assange posibilitatea de a face un nou recurs în faţa Curţii Supreme a Regatului împotriva extrădării sale în SUA, stabilită la Apel în decembrie.

Assange este căutat în SUA pentru 18 acuzații penale, după ce WikiLeaks a publicat mii de fișiere clasificate și telegrame diplomatice în 2010. Dacă va fi condamnat, el riscă până la 175 de ani de închisoare. El se află acum închis la penitenciarul Belmarsh din Londra din 2019, după ce a fost arestat în legătură cu acuzații de evadare pe cauțiune și cu un mandat de extrădare separat din partea Departamentului de Justiție al SUA.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128