Home » Politică » Justiție » Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pentru ce fapte a primit fostul primar al Capitalei pedeapsa

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pentru ce fapte a primit fostul primar al Capitalei pedeapsa

Manolică Anca / 13.05.2022, 14:30
Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pentru ce fapte a primit fostul primar al Capitalei pedeapsa

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu (70 de ani) a fost condamnat vineri, 13 mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia Curții de Apel București este definitivă, după mai bine de 6 ani de procese, dosarul fiind trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015. Iată de ce este acuzat fostul edil și ce alte pedepse s-au mai dat în acest dosar.

Sorin Oprescu va sta 10 ani și 8 luni la închisoare

După ce joi, 12 mai, edilul de la Primăria Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a aflat că își va petrece următorii ani după gratii, la o zi distanță, un alt fost primar al Capitalei a primit decizia finală a judecătorilor. Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare, iar decizia Curții de Apel București este definitivă.

Pedeapsa a fost dublată față de condamnarea pe fond, când primise 5 ani și 4 luni de închisoare. Decizia a fost atacată la acea vreme de fostul edil, solicitând să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare. Sentința de vineri, 13 mai, va fi pusă în aplicare în cel mai scurt timp. El are la dispoziție 24 de ore pentru a se preda, în caz contrar va fi dat în urmărire generală.

Fostul director al Spitalului Universitar de Urgență din București este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, o sumă în valoare de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fostul direct al Administraţiei Cimitirelor. Acești bani, spune DNA, ar proveni din acte de corupţie.

Toate faptele pentru care fostul primar al Capitalei a primit această pedeapsă

Potrivit Direcției Naționale de Anticorupție (DNA), începând cu finele anului 2013, Oprescu s-a aflat la conducerea unui grup infracţional organizat, constituit de șeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane la acea vreme, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, precum dare şi luare de mită din sume provenite din bugetul municipalităţii bucureştene.

Fostul edil ste acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, o sumă în valoare de 25.000 de euro de la Bogdan Popa, bani care, spune DNA, ar proveni din acte de corupţie.

Sorin Oprescu a fost condamnat la închisoare
Sorin Oprescu a fost condamnat la închisoare

Așadar, Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, 6 ani închisoare pentru luare de mită, 3 ani pentru abuz în serviciu, 3 ani şi 6 luni, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor. În urma contopirii pedepselor, instanța aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, adică 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni.

Deci, 10 ani și opt luni de închisoare, din care se va reduce perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 6 noiembrie 2015 la data de 14 ianuarie 2016, inclusiv.

Însă, potrivit legii, scrie playtech.ro, condamnații în vârstă de peste 70 de ani execută numai o treime din cuantumul pedepsei. Ceea ce înseamnă că, fostul primal al Bucureștiului ar urma să stea în spatele gratiilor 3 ani, 6 luni și 20 de zile. Totodată, poate beneficia de sporuri pentru reducerea pedepsei, pentru diferite activități pe care le face în perioada de detenție.

Toate condamnările în dosarul în care este judecat Oprescu:

  • Oprescu Sorin Mircea – 10 ani și 8 luni
  • Popa Bogdan Cornel (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) – 11 ani și 6 luni
  • Stanca Cristian (fostul şofer al lui Oprescu) – 7 ani și 2 luni
  • Constantinescu Mircea Octavian (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) – 6 ani și 10 luni
  • Șupeală Florin (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti ) – 4 ani
  • Albu Romeo- 6 ani
  • Niță Ion – 7 ani și 10 luni
  • Bengalici Claudiu – 6 ani și 6 luni
  • Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 2 ani și 10 luni cu suspendare.

Ce bunuri îi sunt confiscate lui Sorin Oprescu

Curtea de Apel București a dispus, de asemenea, confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro. La aceste sume se va adăuga și imobilul situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, se menține sechestrul asigurator asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, format din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând tot acestuia.

Și, în cele din urmă, va trebui să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.