Home » Politică » La câți ani de închisoare a fost condamnată Elena Udrea. Decizia a fost luată după 7 ani de procese

La câți ani de închisoare a fost condamnată Elena Udrea. Decizia a fost luată după 7 ani de procese

Manolică Anca / 07.04.2022, 16:03
La câți ani de închisoare a fost condamnată Elena Udrea. Decizia a fost luată după 7 ani de procese

Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute trebuie să execute pedeapsa. Decizia a fost luată joi, 7 aprilie 2022, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, fostul ministru al Turismului va merge la închisoare după 7 ani de procese, perioadă în care a profitat de o decizie a Curții Constituționale pentru a tergiversa dosarul. Câți ani de închisoare trebuie să execute Elena Udrea.

Decizie definitivă: Elena Udrea, condamnată la închisoare

Joi, 7 aprilie, un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca fiiind nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Gala Bute. Decizia instanței a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă.  Astfel că, fostul ministru al Turismului va merge la închisoare, unde urmează să execute condamnarea de 6 ani primită.

În iunie 2018, Udrea era condamnată în acest dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acea vreme, ea se afla în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În luna octombrie a acelui an a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată.

Dar după două luni, în urma deciziei Curții Constituționale, ea a fost eliberată pe motiv că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă. În iulie 2019, Elena Udrea s-a întors în România.

Ce acuzații sunt în dosarul Gala Bute

Dosarul Gala Bute ajungea la instanţa supremă în aprilie 2015, pentru fapte care priveau luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit datelor din rechizitoriu, în 24 iunie 2011 s-a încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără a se publica un anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja. Obiectul contractului era prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate la Gala Internaţională de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare
Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare

Pe baza acestui contrat, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a cheltuit pe serviciile de promovare o sumă în valoare de 8.116.800 lei.

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului.

Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului.

Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, au spus procurorii.

Potrivit anchetatorilor, Elena Udrea a avut o contribuție importantă la săvârșirea acestor fapte și rezultatele care au survenit, având în vedere că ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja.

De asemenea, ea a determinat adoptarea actelor normative necesare creării cadrului finanţării evenimentului, a solicitat în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a găsi soluţii în cazul încheierii contractului şi a luat parte la stabilirea bugetului care avea să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

Așadar, fostul ministru al Turismului urmează să ajungă, în cursul zilei de joi, 7 aprilie 2022, după gratii, unde va săvârși pedeapsa de șase ani de închisoare.