Home » Politică » Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a petrecut ani buni în închisoare. Prima dată a ajuns în spatele gratiilor la 15 ani

Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a petrecut ani buni în închisoare. Prima dată a ajuns în spatele gratiilor la 15 ani

Manolică Anca / 14.09.2021, 11:17
Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu a petrecut ani buni în închisoare. Prima dată a ajuns în spatele gratiilor la 15 ani

Nicolae Ceaușescu nu a avut un trecut demn de laudă, motiv pentru care a petrecut ani buni în închisoare. Deși se credea fără de greșeală și ar fi trebuit să fie un exemplu pentru popor, el a ajuns încă de la 15 ani în mai multe închisori şi lagăre din ţară.

De ce a petrecut Nicolae Ceaușescu ani buni în închisoare

Nicolae Ceauşescu, fostul dictatorul român născut pe 26 ianuarie 1918, la Scorniceşti, în judeţul Olt, este cunoscut de ultimele gemerații, mai mult prin prisma modului în care a sfârșit în urma Revoluţiei din 89’, decât pentru activitatea sa politică.

Puţini știu faptul că Nicolae Ceauşescu, în tinereţea lui, a petrecut ani buni în închisoare. Fostul lider comunist a plecat din comuna sa natală la București, la vârsta de 12 ani, angajându-se ca ucenic la atelierul unui cizmar.Petse doar trei ani, Ceauşescu lua primul contact cu comunismul, după ce s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist (UTC), o formaţiune politică ilegală.

În primii ani ca membru, Ceauşescu a luat parte la propagandele organizate de partid, având un rol destul de important în desfăşurarea mişcărilor comuniste de tineret. În anul 1933, el ajunge pentru prima dată în arestul Poliţiei Capitalei, fiind considerat distribuitor de propagandă comunistă.

A petrecut, în total, şase ani şi şapte luni în închisorile din țară

Până pe 6 iunie 1936, când Ceauşescu a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru distribuirea de pamflete comuniste, el a a ajuns de mai multe ori prin arestul poliţiei. În vara acelui an, fostul dictator era încarcerat în penitenciarul de la Doftana, aducându-i-se acuze de activitate comunistă. A continuat să fie „agitator” și distribuitor de propagandă și după ce a fost eliberat.

Nicolae Ceaulșescu a ajuns, pentru prima dată, în secția de Poliție la 15 ani
Nicolae Ceaulșescu a ajuns, pentru prima dată, în secția de Poliție la 15 ani

În anul 1940, Ceauşescu era arestat din nou și condamnat la trei ani de închisoare pentru continuarea propagandei comuniste. A ajuns la închisoarea de la Jilava, a fost mutat la Caransebeş şi, într-un final, a ajuns la Văcăreşti. Până pe 23 august 1944, viitorul lider comunist a mai stat un an în lagărul de la Târgu Jiu, acolo unde erau duşi comuniştii care au subminat autoritatea mereșalului Ion Antonescu.

În toți anii petrecuți după gratii, Ceaușescu i-a cunoscut pe Gheorghe Gheorghiu – Dej, Chivu Stoica, Alexandru Drăghici, Emil Bodnăraş, precum şi alţi lideri ai Partidului Comunist. După eliberare, el a devenit membru în Comitetul central al PCR, ultrior, uşor – uşor câștigându-și un loc important în partid.

Ce i s-ar fi întâmplat în timpul detenției

Nicolae Ceaușescu avea 18 când a primit pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare pentru distribuirea de pamflete comuniste și activitate comunistă. Acești ani i-a petrecut la Doftana, timp în care s-ar părea că ar fi practicat relații homosexuale cu un anumit Șmil Marcovici.

Despre acest episod se vorbește în autobiografia lui Chivu Stoica, care este nepublicată, însă. Despre el s-a spus că ar fi plătit cu viaţa ruşinosul secret. Văduva lui Stoica, Maria Manolescu-Chivu, a fost sigură că moartea soţului ei s-a datorat dorinţei lui Ceauşescu de a nu mai exista niciun martor din Doftana care să știe de abuzurile sexuale la care a fost supus.

„Tot la Doftana, din procesul Anei Pauker, a fost şi un tovarăş Marcovici care era membru al Biroului Politic şi secretar al CC. Un om vechi în partid şi-n mişcarea revoluţionară (…)

După puţin timp am aflat că a fost văzut de alţi tovarăşi, fiind vizeta de la celulă deschisă puţin, că practica perversităţi. Marcovici obişnuia să aibă relaţii îndeosebi cu tovarăşi tineri, printre care Anghel, Sor şi alţii (subliniat în text, n.n.). La anchetă a confirmat şi el şi atunci s-au luat măsuri atât din Doftana cât şi de către conducerea partidului să fie scos din partid.”, se arată în autobiografie.

Închisoarea Doftana
Închisoarea Doftana

Pavel Câmpeanu, un fost coleg de detenţie al lui Ceauşescu, ar fi confirmat acest episod sexual pentru evz.ro, în care protagoniști erau Nicolae Ceauşescu și Marcovici: „Nu Dej fusese partenerul lui Ceauşescu, ci un anume Marcovici”.