Home » Politică » Pensii 2021. În ce condiții va mai avea loc creșterea pensiilor în România. Mesajul vehement al premierului Orban

Pensii 2021. În ce condiții va mai avea loc creșterea pensiilor în România. Mesajul vehement al premierului Orban

Bucur Ioana / 30.11.2020, 13:14
Pensii 2021. În ce condiții va mai avea loc creșterea pensiilor în România. Mesajul vehement al premierului Orban

Premierul Ludovic Orban, mesaj vehement cu privire la pensii 2021. Ce se va întâmpla cu creșterea pensiilor, anul viitor? În ce condiții vor fi mărite veniturile românilor.

Pensii 2021. Creșterea pensiilor trebuie să se bazeze pe „realitatea economică”

Prezent într-o emisiune la România TV, premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul condus de el nu își propune să scadă veniturile românilor. Cât despre pensii 2021, Orban a declarat că orice creștere trebuie să aibă un fundament în realitatea economică.

„În programul nostru de guvernare am prezentat cum vedem creşterea pensiilor. Trebuie să aibă un fundament în realitatea economică, pentru că nu pot să măreşti pensiile şi după aia să nu ai bani să plăteşti pensiile. Creşterea trebuie să se bazeze pe compensarea pierderii puterii de cumpărare datorate inflaţiei şi pe creşterea cu un procent din creşterea salariului mediu brut, noi am spus un procent nu 50%, cât era înainte, ci până în 58,5%. De ce? Că am scos cât e partea de taxe şi contribuţii, 41,5%. Acesta e mecanismul de creştere a punctului de pensie pe care îl propunem şi pe care vrem să îl folosim”, a declarat Ludovic Orban, la RTv.

Legea ar putea fi modificată pentru pensii 2021

Întrebat dacă va fi nevoie ca legea să fie modificată pentru pensii 2021, premierul a răspuns: „Evident că vom modifica legea”. Ludovic Orban a mai spus că pe măsură de creșterea economică este mai puternică, mai rapidă, cu atât vor crește și pensiile și puterea de cumpărare.

Ludovic Orban a mai spus și că Guvernul condus de el a crescut punctul de pensie cu 14%, în condițiile în care inflația a fost de 2,2%. Potrivit acestuia, pentru mărirea pensii 2021, în condițiile în care contribuțiile nu mai pot fi majorate, trebuie să crească veniturile la fondul de pensii. Aces lucru se poate obține fie prin creșterea număruli angajaților, fie prin creșterea salariilor.

Ludovic Orban: „Există o tendință de revenire” a economiei

Ludovic Orban a dezvăluit că „există o tendință de revenire” a economiei, după ce, timp de cinci luni consecutiv, s-a constatat o creștere industrială, iar patru luni consecutiv au crescut încasările la buget. Premierul a punctat că nu vor exista tăieri și, dacă va fi necesar, se vor otimiza structurile instituțiilor publice, fiind îndepărtați „cei care nu-și fac treaba”. Orban a mai anunțat că se dorește  simplificare, debirocratizare, digitalizare și evaluare a instituțiilor publice ceea ce va înseamna să fie redus numărul de angajaţi în sectorul public”.

„Dar să stea liniştit orice angajat dintr-o instituţie publică care-şi face treaba, nu e în pericol. Sunt în pericol unii care au fost obişnuiţi să se facă că muncesc, nu cei care-şi fac treaba. În rest, obiectivul nostru este să creştem veniturile oamenilor. De aia dorim o creştere economică cât mai rapidă”, a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a vorbit și ea despre pensii 2021. Potrivit acesteia, pensiile românilor vor crește și anul viitor, dar orice majorare se va face în funcie de posibilitățile bugetare. Ministrul a dezvăluit că Guvernul a reușit să facă o majorare într-un an dificil, în limita posibilităților bugetare, deși nicio altă țară membră a Uniunii Europene nu a făcut acest lucru pentru că „s-au temut de imosibilitatea de a acoperire a acestor costuri și pentru că ele însele, țările respective, au fost profund afectate de efectele pandemiei”.