Home » Politică » Pensii 2021. Întâlnire de urgență la Guvern. Ce se întâmplă de fapt cu creșterea pensiilor în România

Pensii 2021. Întâlnire de urgență la Guvern. Ce se întâmplă de fapt cu creșterea pensiilor în România

Manolică Anca / 21.01.2021, 12:49
Pensii 2021. Întâlnire de urgență la Guvern. Ce se întâmplă de fapt cu creșterea pensiilor în România

Pensii 2021. Joi, 21 ianuarie, are loc o întâlnire de urgență la Guvern în care se vor lua hotărâri importante cu privire creșterea pensiilor în România. Iată ce scenarii sunt luate în calcul și cu cât ar urma să se mărească, pe viitor, pensiile a peste cinci milioane de pensionari. Este știrea momentului în România.

Pensii 2021. Întâlnire de urgență la Guvern pe tema creșterii pensiilor

Se iau decizii cruciale la Guvern. Joi, 21 ianuarie 2021, are loc o ședință de urgență, în care miniștrii Muncii și Finanțelor vor purta o discuție privind majorarea pensiilor de la 1 septembrie. Anunțul este așteptat de peste cinci milioane de pensionari din toată țara, iar acesta ar trebui să fie făcut imediat după finalul ședinței. Guvernul va decide câți bani vor primi în plus pensionarii români.

Important de menționat este faptul că sindicaliștii cer cu insistență Guvernului majorarea pensiilor cu 40%, fapt care s-a realizat doar parțial anul trecut, dar și recalcularea în funcție de contribuție. De partea cealaltă, Guvernul a majorat doar cu 14% pensiile în 2020, lucru care i-a nemulțumit foarte tare pe pensionari.

„Rezolvarea problemelor pensiilor include de fapt 2 elemente: recalcularea rapidă după noua formulă a tuturor pensiilor din România care nici măcar n-a inceput deși legea prevedea să înceapa de 2 ani de zile. E problema legată de corecția cu vestita creștere de 40 din care s-a dat 14%, deci trebuie dată diferența”, spune Bogdan Hossu, liderul Cartel Afla.

Premierul României, Florin Cîțu
Premierul României, Florin Cîțu

Ce se întâmplă de fapt cu creșterea pensiilor în România

Pe de altă parte, Guvernul face apel la calmitate și le cere românilor să fie înțelegători în ceea ce privește criza economică și sanitară care există în România. În acest context, țara noastră nu poate să își permită un asemenea efort bugetar pentru a crește pensiile cu 40%. Iar românii trebuie să înțeleagă acest lucru, 138 de miliarde de lei sunt prea mulți bani.

Premierul Florin Cîțu a vorbit și el despre această majorare de pensii în 2021. El a ținut să menționeze că își dorește ca pensiile să crească, însă trebuie să existe și posibilitatea de a putea fi plătite. Nu dorește ca această promisiune să fie făcută și să nu fie buget disponibil pentru acest lucru.

„Pe mă interesează ca și pensiile și salariile să aibă un ritm de creștere care să poată să fie plătit. Să nu ajungem în situația în care am promis 40%, și să ne dăm seama că nu ai de unde. Nu poți să dai 40% fără să creezi probleme pentru următorii 10 ani de zile. Toate aceste lucruri trebuie să le creem într-un context economic al unei Românii care își permite să crească și pensiile și salariile”, spune Florin Citu, prim-ministrul României.

În prezent, ceea ce se știe sigur este că pensia va fi majorată cu cel puțin rata inflației. Asta înseamnă că punctul unei pensii în 2021 va crește de la 1.442 de lei, cât este acum, la 1.482 de lei, adică cu doar 40 de lei. De asemenea, pentru luna septembrie sunt preconizate două scenarii. Primul prevede o majorare cu aproximativ 5,2%, astfel, punctul de pensie urmând să crească de la 1,442 la 1,482, adică va exista o creștere de 78 de lei, iar cel de-al doilea scenariu are în vedere o creștere de 8%.