Home » Meteo » Cum prognozează meteorologii vremea. Detalii mai puțin știute

Cum prognozează meteorologii vremea. Detalii mai puțin știute

Manolică Anca / 22.10.2021, 10:00
Cum prognozează meteorologii vremea. Detalii mai puțin știute

„Ca la meteo” este titlul unei melodii pe care mulți dintre noi o cunoaștem. Aceasta face aluzie la prognozele pe care le fac specialiștii și este mai degrabă una ironică, sugerând că aceste predicții sunt inexacte și te pun „pe picior greșit”. De fapt, adevărul este că majoritatea prognozelor emise de meteorologi sunt chiar foarte exacte. Dacă te-ai întrebat și tu vreodată cum prognozează meteorologii vremea, în rândurile de mai jos vei afla răspunsul.

Cum se facea pe vremuri prognoza meteo

Oamenii încearcă de mii de ani să prezică vremea, bazându-se în mare parte pe semnele naturii. Și deși am crede că primele instrumente meteorologice „adevărate” au fost inventate abia în secolul XX sau, maxim, în secolul XIX, de fapt, alta este de fapt perioada. Mergem în timp, la granița dintre Evul Mediu și Epoca Modernă, în așa-numita eră a „Renașterii” atunci când au fost inventate barometrele și termometrele, unele care erau echivalentul laserelor sau științei biotehnologiei de azi.

Oamenii de știință din Europa, precum Galileo, au folosit aceste instrumente pentru a lua tipurile de măsurători care ar explica într-o zi evenimentele meteorologice. Așadar, până la sfârșitul anilor 1800, hărțile meteorologice rudimentare intrau deja în uz.

Cum prognozează meteorologii vremea astăzi

Deși inițial au folosit dispozitive mai rudimentare, datorită tehnologiei oamenii de știință au început să folosească echipamente mai eficiente pentru a colecta date și a prognoza vremea. Aceste progrese tehnologice sunt cele care le-au permis meteorologilor să facă predicții mai bune mai repede ca niciodată.

Unul dintre instrumentele esențiale este radarul Doppler. Aceasta este fereastra meteorologului pentru observarea furtunilor tropicale severe. Astfel, datorită celor 159 de turnuri, acest radar este capabil să detecteze toate tipurile de precipitații, rotația norilor de furtună, rămășițele tornadelor în aer și puterea și direcția vântului.

Pe de altă parte, sateliții meteorologici monitorizează Pământul din spațiu, colectând date de observație pe care oamenii de știință le analizează. Sateliții pe orbita polară trec peste fiecare punct al planetei, luând șase sau șapte imagini detaliate în fiecare zi. Mai există și sateliții geostaționari care rămân în același loc pe Pământ și iau imagini de pe toată planeta cu o frecvență de până la treizeci de secunde. La fel, satelitul Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) privește spre soare pentru a monitoriza furtunile solare și vremea spațială.

Cum prognozează meteorologii vremea
Cum prognozează meteorologii vremea

Radiosonde și supercalculatoare

Radiosondele sunt principala sursă de date la mare altitudine. Acestea sunt conectate la baloane meteorologice (baloane cu aer cald care ridică instrumente în atmosferă pentru a obține informații despre presiunea atmosferică) care sunt lansate în diferite locații. În călătoria sa de două ore, radiosonda plutește în stratosfera superioară, unde colectează și trimite date în fiecare secundă despre presiunea aerului, temperatură, umiditate relativă, viteza și direcția vântului.

Un alt instrument folosit de cercetători este supercalculatorul. Acesta este de aproape șase milioane de ori mai puternic decât un computer desktop mediu. În plus, datele colectate de radiosonde, radare și sateliți sunt introduse în modele computerizate de prognoză numerică. Aceste modele folosesc ecuații care, împreună cu alte date meteorologice, oferă un ghid de prognoză destul de fiabil pentru meteorologi.

AWIPS, un sistem avansat de procesare

AWIPS este un sistem de procesare computerizat care combină datele din toate instrumentele de mai sus într-o interfață grafică. Acest sistem este cel folosit de majoritatea meteorologilor pentru pregătirea și emiterea de prognoze, avertismente și alerte.

Cum prognozează meteorologii vremea. După ce oamenii de știință au pregătit prognozele, AWIPS generează grafice și alerte meteo. Toate aceste instrumente îi ajută pe meteorologi să creeze prognoze mai rapide și mai precise.