Home » Sănătate » 13 semne de hipotiroidie – cum afli că suferi de o astfel de afecțiune

13 semne de hipotiroidie – cum afli că suferi de o astfel de afecțiune

Nechifor Ioana / 13.01.2021, 18:20
13 semne de hipotiroidie – cum afli că suferi de o astfel de afecțiune

Hipotiroidia a devenit o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul tinerilor. Având o serie de simptome, care induc uneori în eroare, hipotiroidia este uneori diagnosticată după ce pacientul a ajuns la diverși medici. Oboseala cronică și agitația exagerată sunt două dintre simptomele care trădează această afecțiune. Ce alte semne de hipotiroidie mai poate prezenta o persoană în această situație medicală, puteți afla din materialul următor!

Ce este hipotiroidia

Hipotiroidia sau tiroida hipoactivă este o boală care constă într-o funcție diminuată a glandei tirode. În momentul în care se ajunge în această situație se produce o cantitate insuficientă de hormoni tiroidieni, iar consecințele se resimt asupra tuturor țesuturilor organismului.

În primă fază, această afecțiune se poate manifesta prin oboseală extremă, agitație exagerată, piele uscată sau depresie. Având în vedere aceste simptome, diagnosticul în acest sens poate întârzia să avară și asta din cauza interpretărilor eronate.

Uneori, pacientul ajunge să consulte mai mulți medici până află că de fapt se confruntă cu o astfel de afecțiune. Se poate întâmpla ca atât pacientul, cât și medicul să facă legătura cu alte probleme medicale până să descopere că aceste semne țin de fapt de afecțiunile tiroidiene.

Glanda tiroidă. Hipotiroidie
Glanda tiroidă

Simptome și semne de hipotiroidie

În cazul în care un pacient se confruntă cu această boală, sunt anumite simptome și semne de hipotiroidie care pot indica acest lucru. Dacă observă că unul dintre aceste simptome persistă, este cazul să meargă la un consult pentru a-și face analizele de rigoare.

Unele dintre cele mai des întâlnite semne de hipotiroidie sunt:

  1. Oboseala extremă. Această stare apare din cauza lipsei de energie, având în vedere faptul că nivelul hormonilor tioridieni este scăzut.
  2. Depresia. În general, persoanele care suferă de hipotiroidie se confruntă și cu o stare permanentă de nefericire.  Oboseala și pierderea în greutatea sunt de multe ori simptome de depresie. S-a observat faptul că depresia este mai des întâlnită în cazul celor care au un istoric familial de hipotiroidism.
  3. Creșterea în greutate. Mănânci mai multe calorii decât arzi, iar corpul a încetinit. O mai mare cantitate de energie ajunge să fie stocată sub formă de gresie.
    Vorbim totuși de un exces ponderal de câteva kilograme în cazul unui pacient cu o astfel de afecțiune, nicidecum de obezitate.
  4. Constipația. Procesul metabolic se desfășoară într-un ritm încetinit.
  5. Piele uscată. În hipotiroidism, corpul produce mai puțină căldură și se produce mai puțină transpirație. Astfel, pielea poate devine uscată și se exfoliază ușor.
  6. Unghii fragile. Unghiile pot deveni fragile, se rup, se exfoliază.
Oboseala cronică, simptom al hipotiroidiei
Oboseala cronică, simptom al hipotiroidiei

Ce îți dă de bănuit că suferi de hipotiroidie

Pe lista simptomelor specifice acestei afecțiuni se mai pot regăsi:

  • 7. Intoleranță la frig. În momentul în care celulele încetinesc, corpul produce mai puțină căldură. Prin urmare nu este de mirare că te vei feri de locurile răcoroase și îți vei dori să stai mai mult la căldură.
  • 8. Pierderea poftei de mâncare. Nivelul energetic scade, prin urmare corpul are nevoie de mai puține calorii, așa se explică și pierderea poftei de mâncare.
  • 9. Gușă. În cazul în care hipotiroidismul apare pe fondul tiroiditei Hashimoto sau a deficienței de iod, se dezvoltă gușa.
  • 10. Modificări menstruale. În anumite cazuri, în special la persoanele tinere, menstruațiile pot să fie frecvente și consistente.
  • 11. Puls lent. Nivelul scăzut de hormoni tiroidieni duce la încetinirea funcționării inimii, cu sub 60 de bătăi pe minut.
  • 12. Nivel ridicat al colesterolului. Nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni face ca ficatul să produca mai puțini receptori LDL, care sunt moleculele responsabile cu extragerea colesterolului din sânge.
  • 13. Căderea părului

În cazul în care o persoană manifestă unul dintre simptomele prezentate mai sus poate să meargă la un consult medical pentru a verifica dacă este vorba de acest diagnostic sau nu.
Analizele de sânge pot confirma dacă este vorba despre această situație medicală sau nu. În general, medicul cere verificarea nivelurilor sanguine de TSH (hormonul stimulator tiroidian).

Hipotirodiei. Ce este important de știut

Cu cât nivelul hormonilor tiroidieni scade mai mult, cu atât vor fi mai accentuate simptomele. Important de reținut este faptul că boala se manifestă diferit de la persoană la persoană. Sunt cazuri în care, deși pacienții au o afecțiune severă, simptomele care se manifestă nu sunt severe.

Sunt situații în care un pacient poate ajunge să aibă hipotirodiei rapidă, în câteva luni, și sunt alți pacienți în cazul cărora simptomele apar lent pe parcursul a câțiva ani.

De altfel sunt situații în care cazurile ușoare se transformă în boli grave, dar pe de altă parte sunt și situații în care afecțiunea nu evoluează deloc. În majoritarea cazurilor de hipotiroidie pacientul necesită un tratament pe toată durata vieții.