Home » Sănătate » 5 alimente care provoacă insomnie. Nu trebuie să le consumi seara, dacă vrei un somn odihnitor

5 alimente care provoacă insomnie. Nu trebuie să le consumi seara, dacă vrei un somn odihnitor

Manolică Anca / 08.06.2022, 10:18
5 alimente care provoacă insomnie. Nu trebuie să le consumi seara, dacă vrei un somn odihnitor

Insomnia este o tulburare de somn comună în care ne confruntăm cu probleme în a adormi, a rămâne adormit sau a avea un somn de calitate. Există numeroși factori care provoacă insomnie, printre care se numără și anumite alimente si băuturi. Acestea pot afecta calitatea și durata somnului dacă sunt consumate seara târziu. Iată ce ar trebui să eviți de acum.

Ce alimente provoacă insomnie

Ceea ce mâncăm poate afecta, direct și indirect, calitatea și durata somnului. Anumite alimente sau componente din alimente pot perturba ritmul circadian (ceasul intern), modificându-ne tiparele de somn. Dacă se consumă constant, acest lucru poate provoca insomnie.

În plus, dieta fiecăruia are capacitatea de a modifica în mod semnificativ bacteriile intestinale (care ajută la digerarea și absorbția alimentelor), ceea ce poate afecta apoi alte procese metabolice, inclusiv somnul. Factorii nutriționali pe termen lung pot provoca, de asemenea, inflamații cronice, care au fost, de asemenea, asociate cu insomnia.

Un top al alimentelor și băuturilor, realizat de Lygia Alexandrescu la Antena 3, care nu ar trebui consumate seara arată cam așa: băuturi care conțin cofeină, mâncăruri picante, alimente cu indice glicemic mare/bogate în zaharuri rafinate și alimente bogate în grăsimi, băuturi alcoolice.

1. Băuturi ce conțin cafeină

Dacă vrem energie imediată, cafeaua este primul lucru care ne vine în minte. Cofeina este cel mai consumat psihostimulant (o substanță care stimulează sistemul nervos central) din lume și se regăsește în cafea sau ceai, dar și în alimente, cum ar fi ciocolata.

Mulți oameni folosesc cofeina pentru a le da energie și pentru a-i ajuta să rămână treji. Cu toate acestea, consumul unei cantități prea mari de cofeină poate cauza o scădere a timpului total de somn și a calității somnului. Limitarea consumului de cofeină din alimente și băuturi la sfârșitul după-amiezii și seara poate ajuta la diminuarea efectului acesteia asupra somnului.

Desigur, există și acele persoane care, chiar dacă consumă băuturi cu cofeină aproape de ora de culcare, nu se confruntă cu astfel de probleme. Aici intervine diferența genetică de a tolera cofeina.

2. Alimentele picante

Acestea ne pot menține activi din mai multe motive. Ele provoacă indigestie și agravează simptomele gastrice, mai ales refluxul acid. Totodată, consumul de ardei iute, de exemplu, crește ușor temperatura corpului, acest efect fiind temporar. Iar o temperatură crescută a corpului conduce la tulburări de somn.

Ardeiul iute duce la creșterea temperaturii corpului
Ardeiul iute duce la creșterea temperaturii corpului

3. Alimente cu un indice glicemic ridicat

Acestea cresc rapid nivelul de zahăr din sânge. Vorbim aici despre carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, dulciurile sau acele alimente cu cantități mari de zaharuri adăugate. Alimentele cu IG ridicat duce la creșteri și scăderi semnificative ale nivelului de zahăr din sânge, determinând organismul să elibereze hormoni precum adrenalina, cortizolul și hormonul de creștere.

De aici și anxietatea, foamea și iritabilitatea. Studiile au arătat că glicemia crescută după o masă poate determina inițial somnolența, dar modificările hormonale rezultate pot duce la treziri multiple pe timp de noapte.

4. Alimente bogate în grăsimi

Acestea contribuie și ele la un somn lipsit de calitate. Studiile au arătat că un aport crescut de grăsimi saturate afectează negativ calitatea somnului, din cauza faptului c  tractul digestiv încetinește atunci când dormim, alimentele rămânând nedigerate.

5. Băuturile alcoolice

Mulți consideră că un pahar de alcool consumat seara te relaxează înainte de somn. De fapt, chiar dacă un tip de băutură alcoolică poate induce inițial o stare de somnolență, somnul astfel indus va fi perturbat în timpul nopții, odată ce nivelul de alcool din sânge scade. Adormi mai repede, dar te confrunți cu tulburări de somn mai târziu în timpul nopții.