Home » Sănătate » 5 obiceiuri simple care prelungesc viața. Studiul realizat de specialiștii de la Harvard

5 obiceiuri simple care prelungesc viața. Studiul realizat de specialiștii de la Harvard

Voicu Costin / 02.06.2022, 10:21
5 obiceiuri simple care prelungesc viața. Studiul realizat de specialiștii de la Harvard

Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Școala T.H. Chan de Sănătate Publică din cadrul Universității Harvard a descoperit cinci obiceiuri care pot prelungi viața unei persoane cu până la 10 sau mai mulți ani. Oamenii de știință au analizat datele colectate timp de 34 de ani de la 78.000 de femei și date colectate timp de 27 de ani de la peste 44.000 de bărbați. Ce a scos la iveală studiul experților?

Obiceiuri care prelungesc viață. Ce arată studiul experților

Femeile și bărbații care au menținut un stil de viață sănătos au avut cu 82% mai puține șanse de a suferit de boli cardiovasculare și 65% mai puțină probabilitate de a muri din cauza cancerului, în comparație cu cei care au avut un stil de viață mai puțin sănătos de-a lungul perioadei de studiu (30 de ani).

În urma studiului realizat pe o perioadă îndelungată de timp, cercetătorii au ajuns la concluzia că cinci obiceiuri pot prelungi viața oamenilor, dacă le urmează în tocmai.

Trebuie să avem o dietă sănătoasă

Studiul publicat în jurnalul britanic The Lancet a arătat că dietele nesănătoase contribuie la 1 din 5 decese. Stilurile de viață nesănătoase nu duc doar la apariția unor anumite boli, dar duc și la obezitate. La nivel mondial, oamenii suferă din ce în ce mai mult din pricina acestei boli, din cauza mâncărurilor foarte procesate și nesănătoase, al consumului excesiv de fast-food etc.

Consumul sărac de legume și fructe, aportul mic de vitamine pentru corp, vor duce la apariția bolilor încă din tinerețe. O dietă sănătoasă, potrivit oamenilor de știință, conține alimente minim procesate, cereale, legume, fructe.

Menținerea unei greutăți corporale optime pentru fiecare om în parte

Activitatea fizică ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, la sănătatea oaselor, mușchilor și articulațiilor. Din punct de vedere psihologic, sportul este foarte important. Anumite substanțe (cortizolul- hormonul de stres) este eliminat prin mișcare, prin orice formă de sport, dar mai ales prin alergat. În același timp, reduce riscul pentru anumite boli, inclusiv unele tipuri de cancer. Așadar, mișcarea este foarte importantă, nu contează sub ce formă este făcută, atâta timp cât durează cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Alcoolul cu moderație

Consumul alcoolului în exces duce la apariția anumitor boli, cedarea anumitor funcții ale sistemului nervos și la un stil de viață haotic. Cercetătorii recomandă un consum moderat, adică un pahar de alcool pe zi pentru femei și două pahare pentru bărbaţi. De preferat să fie consumat un tip de alcool, nu cu prea mare concentrație în el (bere-5%, vin-12%).

De evitat tutunul

Toată lumea știe ce efecte nocive are fumatul asupra sănătății omului. Pe lângă bolile suferite de plămâni, care sunt direct afectați de consumul tutunului, mai sunt și alte efecte nocive asupra organismului nostru, care se vor vedea în timp. De evitat tutunul, chiar și în cantități mici. Orice mic consum de tutun, adaugă câțiva ani în minus la viața noastră, adică duce la o viață nesănătoasă.