Home » Sănătate » 5 trucuri pentru ca ochelarii să nu se aburească în timp ce purtați masca

5 trucuri pentru ca ochelarii să nu se aburească în timp ce purtați masca

Ileana Mladinoiu / 05.10.2020, 18:30
5 trucuri pentru ca ochelarii să nu se aburească în timp ce purtați masca

Odată cu obligația purtării măștii, mai ales în spații închise, pentru a evita răspândirea virusului SARS-COV-2, se întâmplă un alt fenomen pentru cei care poartă ochelari: aburirea lor. Nu este ușor să porți în același timp mască și ochelari, pentru că trebuie să și expiri.  Opticienii sar în ajutor și recomandă soluții/trucuri pentru a evita aburirea ochelarilor și vederea în ceață.

Spălarea ochelarilor cu apă și săpun

Multe tutoriale vă spun că apa cu săpun vă poate curăța în mod eficient ochelarii. Dar, spălarea ochelarilor cu săpun  are un al doilea avantaj. Se depune un strat subțire pe ei, împiedicând moleculele de apă să formeze ceața. Bineînțeles, pentru a avea grijă de ochelari, nu uitați să-i lăsați să se usuce la aer sau să-i ștergeți cu o cârpă moale. Acest truc anti-ceață trebuie repetat de mai multe ori pe zi, dacă veți purta  masca continuu.

„Săpunul  este format din surfactanți. Dacă lăsați această substanță să se usuce, se creează o peliculă transparentă subțire. Datorită structurii sale chimice, acest film protejează suprafața moleculelor de apă care se află în respirația noastră, iar acestea nu vor putea să adere la sticlă și să producă condens. Nu o va face 100%, dar poate ajuta ”(Normand Voyer, profesor de chimie la Universitatea Laval din Canada).

Cum să eviți aburirea ochelarilor atunci când porți mască
Cum să eviți aburirea ochelarilor atunci când porți mască

Batistă așezată între mască și piele

Al doilea sfat este să folosiți o batistă din hârtie pe care să o pliați și să o așezați între mască și piele, la puntea nasului. Batista va absorbi umezeala din aerul expirat și va preveni astfel formarea de ceață pe ochelari. Asigurați-vă întotdeauna că vă spălați pe mâini înainte de a manipula masca.

Soluții anti-ceață folosite de sportivi

Soluțiile sunt deja cunoscute de dependenții de sport: geluri, spray-uri, șervețele anti-ceață. Într-adevăr, aclamate de schiori, bicicliști sau chiar de înotători, cei care se confruntă cu apariția de ceață pe ochelarii lor de sport, la schimbarea temperaturii, gelurile și alte soluții sunt potrivite pentru toate echipamentele optice.

În plus, gelurile, spray-urile sau șervețele anti-ceață pot fi utile și atunci când gătiți: cu toții știm ce înseamnă să stăm în aburi în timp ce gătim paste sau când deschidem ușa cuptorului.

Spray-ul împotriva aburirii funcționează bine, se găsește în comerț, dar Artur Sahelian, optician și optometrist, estimează că această opțiune nu este ecologică și că este mai costisitoare decât apa cu săpun.

Împiedicați trecerea aerului cald

Aceasta implică crearea unei cleme la nivelul nasului, pentru a limita trecerea aerului cald. Aveți mai multe posibilități: îndoiți ușor partea superioară a măștii astfel încât să fie puțin mai strânsă, introduceți un clește mic sau o bandă metalică în marginea superioară pentru a o face mai rigidă sau chiar fixați masca cu o bandă adezivă.

Poziționați ochelarii mai în față

În cele din urmă, dacă vă poziționați ochelarii mai mult spre partea din față a nasului, formarea de ceață va fi redusă. Dar nu este chiar așa de confortabil și există posibilitatea să vă alunece și să se strice.