Home » Sănătate » 7 lucruri pe care e bine să nu le faci înainte de culcare pentru a avea un somn odihnitor

7 lucruri pe care e bine să nu le faci înainte de culcare pentru a avea un somn odihnitor

Voicu Costin / 08.02.2022, 20:00
7 lucruri pe care e bine să nu le faci înainte de culcare pentru a avea un somn odihnitor

Pentru a avea un somn odihnitor și profund, trebuie să respectăm câteva reguli. Medicii și psihologii au studiat cu atenție comportamentul oamenilor în timpul somnului și au descoperit câțiva factori care pot perturba liniștea. Un somn odihnitor ne va ajuta să avem o stare mai bună. Pentru a avea un somn liniștit haideți să vedem ce sfaturi ne dau medicii!

7 lucruri pe care e bine să nu le faci înainte de culcare

Una dintre regulile frecvent încălcate când vine vorba de un somn de calitate este nerespectarea unui program de somn.

„În fiecare noapte să ne culcăm la aceeași oră și a două zi să ne trezim la aceeași oră, inclusiv în weekend. Ar trebui să ne stabilim un program de somn. Ne culcăm la ora 10.00, ne trezim la ora 5 sau 6”, declara un medic privind somnul.

  1. Nu consumați cafea sau băuturi cu cofeină după prânz

Cofeina ne dă energie, de aceea este bine să evităm consumul de cafea sau băuturi energizante după ce trece ora prânzului. Chiar dacă vă simțiți obosit și sunteți la muncă, evitați să consumați cafea pentru a vă bucura de un somn odihnitor. Nopțile pot fi agitate și vă puteți trezi mai devreme decât doreați sau e posibil să adormiți foarte târziu.

  1. Nu beți alcool seara

Chiar dacă doriți să savurați o băutură cu alcool, seara, când vă întoarceți de la muncă, gândiți-vă de două ori înainte de a face acest lucru. Medicii spun că alcoolul nu duce la un somn mai profund, ci din contră, el dereglează activitatea cerebrală.

Vă poate face suficient de somnoros ca să adormiți, dar vă trezește câteva ore mai târziu și vă face să dormiți prost. În plus, provoacă și deshidratare. În mod normal, un om digeră o băutură alcoolică într-o oră, dar depinde de conținutul de alcool și de fiecare organism în parte.

  1. Nu fumați

Fumatul nu vă ajută nici în acest caz. Efectele nocive ale fumatului sunt cunoscute de toată lumea, dar poate nu vă gândeați că afectează și somnul. Nicotina din țigări afectează semnificativ capacitatea de a adormi. Ea stimulează producția de neurotransmițători care favorizează trezirea, adică acetilcolina.

Chiar dacă vă gândiți că sunteți agitat înainte de culcare, iar o țigară sau mai multe vă vor oferi liniștea dorită, aflați că aceast obicei poate afecta și mai mult calitatea somnului.

  1. Nu vă uitați la filme cu un puternic impact emoțional

Foarte multe persoane își petrec seara în față televizorului, la un film sau un serial. În funcție de filmul vizionat, calitatea somnului poate avea de suferit. Dacă alegeți să vizionați o comedie ușoară sau un film romantic ori un film vesel, ați făcut o alegere potrivită. Dacă vreți să vedeți un film plin de acțiune, unul horror sau thriller, ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte. Aceste filme vă pot afecta somnul, pentru că ceea ce vedeți influențează gândurile și visele.

Filmele horror provoacă o creștere a nivelului „hormonului stresului”, cortizolul, ceea ce vă poate menține treaz și alert mult timp.

  1. Eliminați dispozitivele electronice și luminile

Lumina artificială pe timp de noapte poate fi dăunătoare somnului. Lumina albastră emisă de smartphone-uri, tablete, laptopuri și televizoare este nocivă pentru somn. Medicii ne sfătuiesc să încercăm să nu mai folosim dispozitive electronice cu cel puțin o oră înainte de somn.

Ea scade nivelul de melatonină, un hormon natural al somnului, care se găsește în creier când dormi. De aceea, în dormitor e bine să ai lumini mai blânde și să nu dormi cu ele aprinse.

  1. Nu încălziți prea tare dormitorul

Chiar dacă nu vă place frigul, luați în calcul să aerisiți camera, înainte să mergeți la culcare. Căldura excesivă nu va fi prea plăcută, la un moment dat poate veți simți că vă sufocați. Și umiditatea ridicată nu este recomandată. Dacă vrei să te odihneșți bine, trebuie să păstrezi o temperatură constantă, nu prea ridicată.

  1. Nu mâncați mult înainte de culcare

O masă copioasă sau o gustare înainte de a vă culca vă poate supraîncărca metabolismul și poate accelera activitatea creierului, ceea ce ar putea duce printre altele la un somn agitat. Dar nu afectează pe toți în același mod. Dacă ți-e foame înainte de culcare, o cantitate mică de mâncare poate fi bună, însă e de preferat ceva ușor.