Home » Sănătate » De ce te înroșești la față după ce consumi alcool și ce riscuri există

De ce te înroșești la față după ce consumi alcool și ce riscuri există

Redactia Știri / 29.12.2017, 14:48
De ce te înroșești la față după ce consumi alcool și ce riscuri există

Dacă după ce au băut câteva pahare de alcool devii roșu, stai liniștit, nu ești singurul. Este o reacție pe care o ai în comun cu asiaticii. Mai mult de una din trei persoane din Asia de Est (chinezi, japonezi sau coreeni) se confruntă cu erupții cutanate atunci cânt beau bere, vin sau spirtoase.

În cazul populației asiatice, acest lucru se datorează unei deficiențe moștenite a uneia dintre enzimele implicate în defalcarea alcoolului: aldehida dehidrogenază ( enzimă care determină transferul atomilor de hidrogen de pe un substrat către moleculele acceptoare). În plus, faptul că doar te înroșești după ce bei alcool, nu este un lucru atât de rău. Există implicații pozitive și negative asupra sănătății.

Alcoolul este descompus în ficat în două etape. În prima etapă, enzima alcool dehidrogenază convertește alcoolul într-o substanță chimică destul de urât numită acetaldehidă. O creștere a acestei substanțe chimice toxice este unul dintre motivele pentru care te simți rău când ești supărat. Apoi, o a doua enzimă, aldehidă dehidrogenază, transformă acetaldehida în acid acetic (componenta acidă inofensivă a oțetului).

Deficitul de aldehidă dehidrogenază este obișnuit în rândul populației chineze, coreene și japoneze. Unii moștenesc două copii ale genei defecte pentru această enzimă, una de la fiecare părinte. Ficatul lor face o versiune defectuoasă a enzimei. Alții moștenesc gena defectă de la un singur părinte și produc atât enzima normală, cât și enzima defectă. Totuși, această deficiență parțială are ca rezultat doar 1% din activitatea enzimatică completă.

Acest lucru se datorează faptului că versiunea defectă este mai puțin stabilă, iar copiile multiple ale enzimei trebuie să funcționeze împreună ca unitate. Dacă moștenești deficiența totală sau parțială a aldehidei dehidrogenazei, vei avea niveluri îndelungate de acetaldehidă, imediat după ce ai consumat alcool, plus toate senzațiile neplăcute care se întâmplă cu asta.

Riscurile la care te expune roșeața feței

Gândește-te la asta ca la o mahmureală continuă: greață, transpirație, dureri de cap, amețeli sau fața roșie. Vestea bună este că, din cauza deficienței de aldehidă dehidrogenază, cancerul provocat de alcool sau alcoolismul sunt mult mai puțin răspândite în Asia de Est. Acest lucru se datorează faptului că oamenii se simt atât de răi după ce consumul de alcool, încât preferă să consume foarte puțin sau chiar deloc.

Vestea prostă e că dacă ai deficiență de aldehidă dehidrogenază, dar tot bei, ai un risc mai mare de a face cancer alcoolic, ca cel al esofagului, tubul dintre gură și stomac. Riscul este cel mai mare pentru cei cu deficiență parțială. Acest lucru se datorează faptului că activitatea enzimatică reziduală scăzută le permite să dezvolte o anumită toleranță față de efectele neplăcute ale consumului de alcool, dar acestea sunt încă expuse unor niveluri ridicate de acetaldehidă.

În cazul în care te confrunți cu acest simptom după ce consumi alcool, să știi că există medicamente care să reducă roșeața feței, dar nu sunt ca cele pe care le iei când ai febră. Anumite medicamente utilizate pentru tratamentul refluxului acidului gastric, au efectul secundar al reducerii înroșirii feței induse de alcool.