Home » Știri » Știri sociale » Beneficiile consumului de vin alb – cât e bine să bei și de ce

Beneficiile consumului de vin alb – cât e bine să bei și de ce

Pană Emanuela / 09.12.2020, 10:43

Toată lumea laudă vinul roșu pentru efectele sale benefice asupra sănătății, proprietățile acestei băuturi fiind intens discutate de-a lungul anilor, unele dintre ele chiar demonstrate în studii. Vinul alb, mult mai puțin celebru decât cel roșu, înseamnă, la rândul lui, mai mult decât plăcerea gustului. Consumat cu moderație, acesta poate proteja inima și rinichii. Mai multe detalii, în continuare.

Beneficiile consumului de vin alb

„Un pahar de vin pe zi este excelent pentru sănătate!“. Mai mult ca sigur ai auzit cel puțin o dată această „recomandare“. Se crede că un pahar de un pahar de vin roșu băut zilnic aduce beneficii importante organismului. Vinul alb, destul de rar luat în considerare, nu se află nici el mai prejos. Deși mai puțin cunoscute, proprietățile sale nu sunt deloc lipsite de importanță. Deși are o concentrație de fenoli inferioară, de pe urma acestei băuturi „profită“ silueta ta, dar și câteva organe vitale. Iată 5 beneficii ale consumului moderat de vin pe care probabil nu le știai:

1. Protecție cardiovasculară și renală

Un studiu recent efectuat de Universitatea din Milano demonstrează că unul sau două pahare de vin alb pe zi au efecte benefice asupra inimii și a rinichilor, acest fapt datorându-se acidului cafeic, un tip de acid fenolic care crește biodisponibilitatea oxidului nitric antioxidant. După observații efectuate „pe viu“ și in vitro, autorii studiului au ajuns la concluzia că doze infime de acid cafeic cresc disponibilitatea oxidului nitric cu efecte cardio și nefroprotective. De asemenea, potrivit unui studiu realizat în 2018, vinul alb are mai multe avantaje decât ginul. El ajută la repararea endoteliului, țesut care protejează interiorul inimii și vasele de sânge din regiunea cardiovasculară.

2. Previne formarea celulelor canceroase

Unele dintre beneficiile consumului de vin alb se suprapun peste cele ale vinului roșu. Astfel, cu toate că are o concentrație inferioară de fenoli, vinul alb se remarcă prin proprietăți antioxidante superioare comparativ cu cel roșu. Datorită acestei caracteristici, vinul alb reușește să ajute la protejarea celulelor sănătoase. De asemenea, acesta împiedică avansarea formațiunilor tumorale.

3. Menține pielea tânără și fermă

Vinul alb conține și polifenoli, acei antioxidanți puternici care luptă împotriva radicalilor liberi. Grație vinului alb, procesul de îmbătrânire a organismului va fi încetinit semnificativ. Astfel, tu te vei bucura mai mult timp de o piele fermă și un ten luminos și tânăr. Mai mult, vinul alb are în compoziție și o serie de nutrienți esențiali, printre care vitamina B2, B3 și B6, fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor și zinc – toate acestea ajută la menținerea sănătoasă a pielii.

4. Reglează nivelului de colesterol

Mai multe cercetări au demonstrat că vinul alb consumat regulat, în cantități moderate, poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol. Această băutură alcoolică scade nivelul LDL-ului („colesterolul rău“) și crește nivelul HDL-ului („colesterolul bun“).

5. Favorizează scăderea în greutate

În general, indiferent de concentrație, alcoolul nu face decât să stimuleze apetitul. Lucrurile se prezintă puțin diferit atunci când vine vorba despre „specialitățile albe“. Deosebirea survine tot de la antioxidanți, care facilitează arderea grăsimii corporale. Așadar, pentru a nu „trezi“ uriașul din stomac, completează meniul cu 1 – 2 pahare de vin alb și fă efortul de a mesteca încet.

Cât vin să bei ca să îți facă bine

După cum am ținut să specificăm aproape la fiecare paragraf, cuvântul-cheie atunci când vine vorba despre consumul de vin, fie el alb sau roșu este „moderat“. O „porție“ înseamnă, potrivit specialiștilor, 150 ml vin (12%).

Cât vin ar trebui să bei într-o zi
Cât vin ar trebui să bei într-o zi

Dacă depășești cu mult cantitatea de vin pe care ar trebui să o consumi într-o zi apar mai multe riscuri. Pe termen scurt: scăderea atenţiei şi vigilenţei, stare de somnolenţă, nervozitate, modificarea dispoziţiei în sens pozitiv sau negativ, accidente de circulaţie şi pe termen lung: hipertensiune arterială, obezitate, creşterea nivelului trigliceridelor, apariţia unor forme de cancer.

Citește și: Cum se face vinul din măceșe, la țară. Sfaturi din bătrâni