Home » Sănătate » Când se va renunța la mască în spațiile publice. Premierul României a spus clar în ce condiții va fi posibil acest lucru

Când se va renunța la mască în spațiile publice. Premierul României a spus clar în ce condiții va fi posibil acest lucru

Violeta Badea / 09.04.2021, 17:22
Când se va renunța la mască în spațiile publice. Premierul României a spus clar în ce condiții va fi posibil acest lucru

Când se va renunța la mască în spațiile publice. Premierul României a spus clar în ce condiții va fi posibil acest lucru. Vești bune pentru toți românii! Premierul Florin Cîțu a anunțat când se va putea renunța la masca de protecție în spațiile publice și în ce condiții va fi posibil acest lucru.

Când se va renunța la mască în spațiile publice

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că românii ar putea renunța la purtarea măștii de protecție în spațiile publice pe data de 1 august. Care este condiția? Ei bine, acest termen va putea fi respectat dacă până la acea dată vor fi vaccinate 10 milioane de persoane.

„Obiectivul meu și al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ține:

  • până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane;
  • până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinați, putem lua în considerare renunțarea la masca de protecție. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectați măsurile de protecție și să mergeți la vaccinare”, a postat Florin Cîțu pe pagina sa personală de Facebook.

Florin Citu a anuntat cand putem renunta la masca de protectie
Florin Citu a anuntat cand putem renunta la masca de protectie

Premierul României a spus clar în ce condiții va fi posibil acest lucru

Un alt lucru pe care l-a punctat premierul este relaxarea restricțiilor, iar acestea s-ar putea produce în două etape. Prima dată prevăzută pentru aplicarea acestora este ziua de 1 iunie și apoi sfârșitul lunii iulie când, speră Florin Cîțu, să fie imunizate 10 milioane de persoane. Acesta a precizat că doar așa putem reveni la viața normală pe care o aveam înainte fără restricții, fără mers noaptea, fără măști și așa mai departe. Trebuie să ne vacinăm ca putem să ajungem acolo.

„Vă dau două orizonturi, 1 iunie – cu 5 milioane de persoane vaccinate, adică aproape 35% din populație, și finalul lunii iulie – când o să avem 10 milioane de persoane vaccinate, asta înseamnă 70% și atunci o să putem să vorbim de o relaxare și mai mare”, a precizat Florin Cîțu.

Valeriu Gheorghită nu este atât de optimist

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că purtatul măștii va rămâne ultima restricție la care se va renunța, deoarece aceasta nu ne ferește doar de virusul  SARS-COV-2, ci și de celelalte infecții care se transmit pe cale respiratorie. Medicul este de părere crede că această măsură de protecție ar trebui să rămână în vigoare în fiecare sezon rece.

„Când vorbim de viroze, când vorbim de sezon de gripă trebuie să folosim acest mijloc de protecție personală și de protecție a celor din jurul nostru”, a precizat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Valeriu Gheorghită a declarat că se va renunța la masca de protecție abia atunci când vor fi vaccinați peste 10 milioane de oameni, dar și când vor fi cazurile în scădere și când nu vor exista variante virale neacoperite de vaccin. În momentul în care se va ajunge la cinci milioane de persoane vaccinate, medicul a spus că va lua legătura cu premierul și îi va propune ca în grupurile mici, vaccinate, să nu se mai poarte masca.