Home » Sănătate » Care sunt, de fapt, diferențele dintre zahărul brun, zahărul tos și cel pudră

Care sunt, de fapt, diferențele dintre zahărul brun, zahărul tos și cel pudră

Pană Emanuela / 02.08.2021, 09:31
Care sunt, de fapt, diferențele dintre zahărul brun, zahărul tos și cel pudră

Zahărul este unul dintre cele mai folosite ingrediente din toate timpurile, în ciuda faptului că nu este benefic pentru sănătatea noastră. Totuși, fiind cea mai ieftină și la îndemână metodă de a îndulci, gospodinele și nu numai îl cumpă zilnic. Având în vedere că îl găsim disponibil în mai multe variante: zahăr brun, tos și pudră, credem că este important să cunoaștem care sunt diferențele dintre ele, pentru a ști exact ce cumpărăm și cum îl folosim.

Diferențele dintre zahărul brun, zahărul tos și cel pudră

Fie că recunoaștem sau nu, foarte mulți dintre noi avem o „relație“ specială cu zahărul. Îl iubim. Deși suntem conștienți că ne aduce și kilograme în plus, iar uneori ne privează de mulți nutrienți, zahărul ne oferă o stare de bine, fapt pentru care îl folosim pentru a îndulci diverse preparate, de la simpa cafea la cel mai complicat tort. Haideți să aflăm împreună prin ce se deosebesc principalele sortimente de zahăr.

Zahărul tos sau alb

După cum probabil vă așteptați, zahărul alb este cea mai cunoscută și răspândită variantă de zahăr și este obținut sucul de sfeclă sau din trrstie de zahăr, fiind rafinat complet până la obținerea cristalelor mici și albe. Altfel spus, materia primă este supusă unor tratamente termice și chimice, la care adaugă ulterior aditivi alimentari.

Zahărul tos este cel mai versatil tip de zahăr, fiind folosit pentru îndulcirea băuturilor, ca și conservant sau în deserturi pufoase, grație texturii sale fine care, în combinație cu untul, ajută la formarea bulelor de aer. După cum spuneam și mai sus, din păcate, prin procesul de rafinare sunt distruși parțial nutrienții și înlocuiți cu diverși aditivi alintari.

Pentru cei interesați, menționăm că o lingură de zahăr alb are circa 16 calorii, conținând 99,9% zaharoză. În funcție de mărimea cristalelor, îl veți găsi și sub denumirea de zahăr fin sau extra fin.

Citește și: Nu a consumat zahăr timp de 30 de ani. Cum a ajuns femeia să arate la 70 de ani. Imagini uluitoare

Curiozități despre zahăr. Știai că…?

Zahărul este nelipsit din bucătăriile noastre, însă nu este recomandat să îl folosim în cantități mari.

Diferențele dintre zahărul alb, brun și zahărul pudră
Diferențele dintre zahărul alb, brun și zahărul pudră

Zahărul brun

Zahărul brun ar trebui să fie, de fapt, zahăr brut, dar de o calitate superioară, însă, din păcate, majoritatea pachetelor de zahăr brun sunt un amestec de zahăr alb, caramel și melasă (sirop obținut din zahăr nerafinat, care conține cantități infime de calciu, magneziu, potasiu și fier) și/sau alte siropuri menite să îi congere aroma și culoarea specifică.

O lingură de zahăr brun conține circa 17 calorii și 97% zaharoză.

Zahărul pudră

Zahărul pudră se obține prin fina măcinare a zahărului alb și conține, de regulă, o cantitate mică de amidon de porumb, care împiedică întărirea. Zahărul pudră este preferat în rețetele cu glazuri, pentru înghețată, frișcă sau pentru decor, pentru că se dizolvă ușor în lichide.

Știai că…?

  • Zahărul este supranumit și „drogul legal“, întrucât produce dependență mai mare decât cocaina?
  • O persoană consumă, în medie, 24 de kilograme de zahăr anual?
  • Zahărul este folosit chiar și în compoziția mezelurilor?
  • Lămâile conțin mai mult zahăr decât căpșunile?
  • Singurul gust la care poftesc cei abia născuți este cel de zahăr?
  • Se crede că primii oameni care ar fi consumat zahăr au fost cei din Noua Guinee, în jurul anului 8.000 Î.Hr.