Home » Sănătate » Care sunt țânțarii de care trebuie să te ferești. Cât de periculoase pot fi înțepăturile acestor insecte

Care sunt țânțarii de care trebuie să te ferești. Cât de periculoase pot fi înțepăturile acestor insecte

Manolică Anca / 23.07.2021, 12:21
Care sunt țânțarii de care trebuie să te ferești. Cât de periculoase pot fi înțepăturile acestor insecte

Bâzâie, înțeapă și ne tulbură somnul, mai ales în nopțile călduroase de vară. În România, de obicei, înțepătura de țânțar nu provoacă decât o simplă mâncărime, însă nu disconfortul este motivul real de îngrijorare atunci când vine vorba de aceste insecte, ci bolile pe care ni le-ar putea transmite. În rândurile de mai jos, vei afla care sunt țânțarii de care trebuie neapărat să te ferești.

Tânțarii, inamicul numărul unu din timpul verii

În general, țânțarii se hrănesc cu nectarul din plante. Numai femelele sunt cele care depind de sângele uman sau animal, necesar pentru a extrage proteinele necesare maturizării și depunerii ouălor. În timpul înțepării, femela străpunge pielea și injectează o salivă care conține numeroase proteine, enzime digestive și anticoagulanți, care favorizează procesul de extragere a sângelui.

În urma procesului, care nu durează decât câteva secunde, o parte din saliva rămâne în piele, cauzând reacții ale sistemului imunitar. Printre acestea, cele mai dese sunt reacțiile alergice: înroșirea pielii, senzație de mâncărime, tumefiere.

Prima înțepătură de țânțar nu declanșează niciun fel de reacție, abia următoarele determinând un răspuns imunitar.  Și, cu cât numărul de înțepături crește, cu atât reacțiile organismului sunt mai severe, tumefacțiile se accentuează, iar ariile pe care apare urticaria se extind. De asemenea, în cazul anumitor persoane, după nenumărate contacte cu înțepăturile de țânțari, organismul poate deveni imun în prezentța lor.

Țânțarii care transmit virusul West Nile
Țânțarii care transmit virusul West Nile

Care sunt țânțarii de care trebuie să te ferești

Așadar, faptul că ne înțeapă și ne alegem doar un câteva mâncărimi este în regulă. Îngrijorarea apare atunci când ne gândim că unii ar putea transmite și anumite boli. Din fericire, numai aproximativ 100 din cele peste 2700 de specii de țânțari cunoscute sunt într-adevăr periculoase din această perspectivă.

De partea cealaltă, există și o statistică îngrijorătoare care arată că peste un milion de oameni mor anual în toată lumea din cauza bolilor transmise de țânțari, printre cele mai cunoscute fiind: febra West Nile, febra galbenă, malaria, encefalita, filarioza limfatică. Înmulțirea infecţiilor a apărut ca urmare a schimbărilor climatice din ultimii ani, factor important care favorizează înmulțirea speciilor.

Iată care sunt țânțarii de care trebuie să te ferești și cum îi recunoști pe aceștia:

  • Țânțarul Tigru care transmite „febra galbenă” are linii albe pe spate, diferite, prima mult mai lată ca celelalte, și benzi albe pe picioare.
  • Țânțarul care transmite virusul Dengue, dar și Zika, seamănă mult cu cel de sus în privința liniilor albe prezente pe spate, doar că acestea sunt la fel de înguste toate.
  • Una dintre insectele responsabile pentru transmiterea virusului West Nile este un țânțar maroniu (Culex), cu „abdomen” rotunjit. Acesta își depunde ouăle în apele murdare.
  • Un alt țânțar care poate transmite virusul West Nile are o culoare deschisă în zona capului.
  • De asemenea, țânțarul Anofel, responsabil pentru răspândirea malariei, poate fi recunoscut prin palpii maxilari foarte lungi.

Prevenirea înțepăturilor de țânțari este principala recomandare în cazul persoanelor alergice. De asemenea, se recomandă:

  • Evitarea zonelor infestate de țânțari;
  • Evitarea zonelor din proximitatea apelor;
  • Purtarea pantalonilor lungi și a bluzelor cu mânecă lunga în cazul expunerii la zone infestate de țânțari;
  • Aplicarea de creme și spray-uri pentru protecție împotrivă țânțarilor;
  • Tratarea hainelor, corturilor și a obiectelor de camping cu permetrin (insecticid) – a se evita aplicarea directă pe piele!
  • Fiindcă țânțarii sunt atrași de mirosul și temperatura corpului, se recomandă evitarea exercițiilor fizice intense în arii infestate de țânțari;
  • Evitarea parfumurilor și a loțiunilor de corp dulci.