Home » Sănătate » Cât costă un test ADN și în cât timp vin rezultatele

Cât costă un test ADN și în cât timp vin rezultatele

Ileana Mladinoiu / 25.01.2021, 09:59
Cât costă un test ADN și în cât timp vin rezultatele

Cel mai adesea un test ADN se folosește pentru a stabili dacă un bărbat este tatăl biologic al unui copil și atunci vorbim și despre un test de paternitate. Există, totuși, alte motive pentru care s-ar folosi știința testării ADN-ului, cum ar fi, de exemplu, analiza criminalistică a probelor de ADN uman.

De la ce vine ADN

În anii 1940, s-a înțeles că moleculele ADN (acid deoxyribonucleic) sunt transmise din generație în generație într-o familie.

Însă, în 1953, Watson și Crick au elucidat structura chimică a acestei molecule de la nivelul nucleilor celulari compusă din gene, iar în 1985, Sir Alec Jeffreys, doctor britanic în genetică, a descoperit tehnica prin care se pot determina originile etnice antice ale strămoșilor patriliniari, prin testarea ADN-ului din cromozomul Y moștenit într-un patern.

Diferite tipuri de teste ADN

Fiecare persoană este unică și cum nu are aceleași amprente, tot așa au o secvență de ADN ușor diferită.

Testul de paternitate

Are nevoie de autorizația unui judecător care va accepta o cerere a unei persoane după o argumentație solidă. Există apoi testul de maternitate, testul de rudenie, testul cromozomului Y, testul ADNmt (mitocondrial), testul de zigozitate, testul paternității prenatale, testul trisomiei fetale și testul genealogiei.

Toate aceste tipuri de teste ADN pot fi efectuate dintr-o probă orală, cu excepția testului prenatal de paternitate, deoarece copilul în cauză nu s-a născut încă.

Pot fi utilizate și alte tipuri de probe, cum ar fi sânge, material seminal, tăieturi de unghii, foliculi de păr și probe prenatale, dar se recomandă numai în circumstanțe speciale (când nu se pot obtine probele standard recoltate de pe obraz).

Rezultatul testului de paternitate se poate obtine în doar câteva zile dacă se folosesc probele standard, timpul crescând în cazul utilizării probelor secundare sau în funcție de complexitatea analizei și de data de recoltare a acestora (sursa medo.ro).

Testul ADN de paternitate
Testul ADN de paternitate

Testul ADN pentru stabilirea gradului de rudenie

Acest tip de test poate arăta istoricul genealogic al persoanelor care împart același nume de familie și poate fi efectuat între diferite grade de relatii, inclusiv frați, bunici, mătuși și unchi. De asemenea, când un tată refuză testul de paternitate sau în caz că este decedat, testul făcut între bunici și nepoți, între frați sau un test ADN avuncular pot înlocui un test ADN de paternitate.

Testarea cromozomilor Y

Se traduce prin determinarea gradului de rudenie între doi bărbați pe linie paternă. Mai poate fi folosit atunci când verii bărbați vor să afle dacă tații lor erau frați sau să verifice dacă au avut  un bunic comun pe linia paternă.

Testul ADN-ului mitocondrial

Dacă indivizii doresc să dovedească o înrudire pe linie maternă, testul MtDNA ia un segment din ADN-ul mitocondrial al persoanei respective și îl compară cu celelalte persoane care participă la testare.

Cât costă un test AND și în cât timp vin rezultatele

Portalul testdepaternitate.ro vă informează că:

testul anonim poate costa de la 1000 lei (prețul include un kit de recoltare, analiza profilurilor aparținând copilului și tatălui prezumtiv, redactarea unui buletin de analiză, comunicarea rezultatului online, prin email sau fax);

-testul de infidelitate poate costa de la 1500 lei (prețul include un kit de recoltare pentru profilul de referință, analiza comparativă a profilului de referință și a profilului realizat utilizand obiectul (sau urma „dubioasă”) pus la dispozitia laboratorului, redactarea unui buletin de analiză, comunicarea rezultatului online, prin email sau fax);

– expertiza extrajudiciară va costa de la 2000 lei (prețul include analiza profilurilor apartinând mamei, copilului și tatălui prezumtiv, redactarea unui raport de expertiză genetice extrajudiciară, comunicarea rezultatului prin email, fax sau curier);

-expertiza judiciară pleacă de la  2200 lei (prețul include analzia profilurilor apartinând mamei, copilului și tatălui prezumtiv, redactarea unei expertize genetice judiciare, comunicarea rezultatului prin curier la organul cu atributii jurisdicționale).

Rezultatele unui test genetic vor fi disponibile în 10-20 de zile lucrătoare, de la data preluării probelor în laborator, dar există posibilitatea folosirii regimului de urgență.
În acest caz, prețurile standard se vor modifica.