Home » Sănătate » Ce boli ascunde mâncărimea de piele. Când este cazul să mergi la medic

Ce boli ascunde mâncărimea de piele. Când este cazul să mergi la medic

Alexandru Cazacu / 13.03.2021, 13:21
Ce boli ascunde mâncărimea de piele. Când este cazul să mergi la medic

Deși senzația de mâncărime poate părea un lucru normal, la baza acesteia pot exista o serie de afecțiuni. Un  medic specialist din România a vorbit despre acestă senzație nu tocmai plăcută.

Ce boli ascunde mâncărimea de piele

Potrivit medicului dermatolog Laurențiu Vlădău, există mai multe cauze care stau la baza senzației de mâncărime, iar identificarea lor este absolut necesară. De exemplu, mâncărimile cutanate nu trebuie să vină neapărat cu modificări vizibile ale pielii. Acestea pot fi asociate și cu roșeață, pete, piele uscată sau crăpată sau chiar zone cu sângerări. Cu toate acestea, tratarea pe termen lung a acestei afecțiuni necesită identificarea și îndepărtarea cauzei care stă la baza acesteia.

Pielea uscată este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale mâncărimii cutanate. Aceasta este reprezentată de pielea uscată în urma unor factori de mediu, precum vremea foarte caldă sau rece sau umiditatea scăzută. De asemenea, spălarea excesivă cu unele produse poate duce la uscarea pielii.

“Dacă există factori declanșatori, această problemă poate afecta orice grup de vârstă. Totodată, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este un lucru firesc ca pielea să devină mai subțire și mai uscată, fapt care poate favoriza apariția senzației de mâncărime”, explică dermatologul.

Bolile care pot cauza mâncărimea cutanată

Potrivit specialiștilor, unele afecțiuni ale pielii precum dermatita, psoriazisul, mușcăturile unor insecte, urticaria sau xeroza, pot cauza mâncărimea cutanată. Pe de altă parte, în anumite cazuri, mâncărimea de lungă durată poate fi și un simptom a unor boli mai grave precum bolile sanguine, diabetul sau afecțiuni renale sau hepatice.

“Senzația de mâncărime a pielii este întâlnită frecvent la persoanele care au o boală ce le afectează sângele și pot fi, de asemenea, un simptom al unei bolii renale în stadiu avansat. La acești oameni, mâncărimea va fi larg răspândită și, mai ales, intensă pe spate, pe brațe și pe picioare.

Mâncărimea pielii este, de asemenea, comună la persoanele care suferă de boli hepatice, cum ar fi hepatita C, ciroza sau o obstrucție a ductului biliar. Când mâncărimea este un semn al bolii hepatice, aceasta începe adesea pe palme și tălpi și se extinde ulterior în alte părți ale corpului”, adaugă specialistul.

Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele mâncărimii de piele
Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele mâncărimii de piele

 Chiar și medicamentele pot duce la senzația de mâncărime

Poate părea incredibil, însă, unele medicamente pot duce la această senzație neplăcută. De exemplu, dacă ai această senzație atunci când începi un tratament, aceasta ar putea fi cauza. De asemenea, pielea poate dezvolta o reacție alergică la anumite substanțe folosite zi de zi, precum nichelul, care este prezent în multe produse, plecând de la telefoane mobile, bijuterii sau rame de ochelari, până la catarame sau fermoare.

“Anumite medicamente, cum ar fi statinele (utilizate pentru colesterol), medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale și opioidele, sunt toate cunoscute ca provoacă o senzație de mâncărime care nu este neapărat însoțită de leziuni ale pielii. În unele cazuri, mâncărimea se va opri spontan odată cu încetarea medicației. Este recomandată consultarea medicului curant, care poate recomanda trecerea la un alt medicament”, mai spune specialistul, potrivit csid.ro.