Home » Sănătate » Ce este bine și ce nu este indicat să faci în cazul arsurilor solare. Idei și sfaturi utile

Ce este bine și ce nu este indicat să faci în cazul arsurilor solare. Idei și sfaturi utile

Ileana Mladinoiu / 27.07.2022, 10:39
Ce este bine și ce nu este indicat să faci în cazul arsurilor solare. Idei și sfaturi utile

Sigur că în timpul verii este tentant să stai ore îndelungate pe terasă sau pe plajă, uitând să te protejezi corespunzător de soare, astfel încât o arsură solară să-și facă rapid apariția. Fie că face parte din categoria arsurilor de gradul I (cu roșeața pielii, fără vezicule și care apare între 6-24 de ore după expunere, a celor superficiale de gradul doi (cu apariția de vezicule în orele următoare expunerii la soare) sau din arsurile profunde de gradul doi (arsuri severe care provoacă vezicule ce pot lăsa cicatrici).

Ce este bine și ce nu este indicat să faci în cazul arsurilor solare

În realitate, când ne expunem la soare corpul nostru suportă influența razelor ultraviolete considerate cele mai periculoase pentru piele denumite UVA și UVB. Acestea din urmă sunt responsabile pentru arsurile solare, în timp ce UVA-urile, deși nu au efecte vizibile imediate, pătrund adânc în piele.

Specialiștii vorbesc și de raze UVC, însă ele sunt în mod normal oprite de stratul de ozon. Foarte important este să știi ce este indicat să faci și ce nu, atunci când te-ai expus mai mult decât trebuie la soare.

Expunerea prelungită la soare nu este lipsită, pe lângă arsuri, și de alte consecințe: îmbătrânirea prematură a pielii, cancere de piele (melanomul), insolația, reactivarea herpesului labial, deshidratarea etc. Mai rețineți că nu trebuie să confundați alergiile solare, cum ar fi o erupție ușoară de vară, reacțiile fototoxice și fotoalergice, cu aceste arsuri solare.

Idei și sfaturi utile în caz de arsuri solare

Health on the Net Foundation, o organizație non-profit din Geneva, care promovează un cod de conduită pentru site-urile web ce furnizează informații despre sănătate și care oferă certificate celor care respectă ne îndrumă să descoperim moduri neobișnuite de a calma arsurile solare și de a repara efectele dureroase ale soarelui asupra pielii.

Pentru că, de exemplu, am tras un pui de somn neașteptat la soare sau am uitat de protecție solară și ne-am trezit cu o roșeață frumoasă pe piele. Această zonă arsă necesită îngrijire specială pentru vindecare și regenerare.

Cum vom proceda/ce produse naturiste ne vor fi de mare ajutor

Mierea

Mierea organică este considerată un unguent natural excelent. Studiile în domeniu sugerează că mierea de calitate poate funcționa mai bine decât unele creme cu antibiotice în accelerarea vindecării, reducerea infecțiilor și reducerea la minimum a durerii.

Oțetul de cidru

Oțetul de mere este un remediu miraculos de casă atunci când vine vorba de erupții cutanate și arsuri. Pe lângă faptul că este un lichid antifungic și antiseptic, oțetul de mere iți detoxifiază pielea.

Folosește o linguriță din acest tip de oțet pentru a-ți vindeca arsurile solare, turnând-o direct pe piele, sau utilizează o minge de bumbac. Nu numai că vei curăța zona problematică, dar vei hidrata și pielea restabilind nivelul pH-ului.

Vaselina

Un truc bun este să pui un borcan de vaselină în frigider pentru câteva minute pentru a se răci. Astfel va calma arsurile solare, iar vaselina va ajuta la refacerea barierei pielii, ceea ce va îmbunătăți procesul de vindecare.

Dar sunt și cazuri în care este contraindicată. Unii oameni reacționează la derivații de petrol și pot fi chiar alergici la acesta, ceea ce poate duce la iritarea pielii. Dacă ai îndoieli cu privire la reacția ta, fă un test de plasture înainte de a continua aplicarea.

Baia cu ovăz

Unul dintre cele mai grave efecte secundare ale unei arsuri solare este nevoia de a-ți scărpina pielea care se descuamează. Pentru a opri și, mai important, a calma arsura, fă o baie călduță și adăugă cel puțin o cană cu ovăz măcinat fin.

Rotește apa cu mâna pentru a amesteca bine fulgii de ovăz și stai în baie timp de 15-20 de minute. Te vei bucura atât de mult de ameliorarea mâncărimii, încât, probabil, vei dori să repeți această baie cu fulgi de ovăz de câteva ori.

Laptele

Potrivit Francesca Fusco, medic la Wexler Dermatology din New York, dacă tamponarea arsurilor solare cu puțin lapte calmează pielea, este datorită pH-ului lichidului prețios, grăsimilor conținute și temperaturii sale reci.

Pur și simplu înmuiați o cârpă într-un castron cu lapte proaspăt apoi puneți ușor compresele lăptoase pe zonele afectate. Laptele va ajuta la crearea unui film proteic de-a lungul pielii, care reduce căldura, durerea și sensibilitatea.

Ce alte lucruri potrivite poți face în orele următoare expunerii

  • Aplică un unguent sedativ, nu ezita să ceri sfatul farmacistului;
  • Bea multă apă pentru a te rehidrata;
  • Folosește un strat gros de iaurt simplu;
  • Folosește gel de aloe vera;
  • Un cartof ras cu suc de lămâie amestecat totul cu o lingură de ulei de măsline;
  • Freacă arsurile solare cu o roșie;
  • Tăie un castravete în felii subțiri și pune-le pe arsurile solare;

Totuși, este mai bine să previi decât să vindeci, protejează-te de arsurile solare în această vară.

Cum eviți arsurile solare
Cum eviți arsurile solare

Ce nu este indicat să faci în cazul arsurilor solare

Evită apa fierbinte pe arsuri

Pe zona înroșită aplică apă rece și nu apă fierbinte pentru a calma arsura. Se tamponează, apoi după uscare se aplică o cremă calmantă. După aceste măsuri de precauție, poartă îmbrăcăminte care protejează zona arsă de razele soarelui. Să știi că bronzarea nu protejează împotriva arsurilor solare. Prin urmare, trebuie să continui să aplici protecție solară, chiar și atunci când ești bronzat.

Unt sau ulei

Pentru a calma o arsură solară, ai fi tentat să aplici o substanță grasă precum untul sau uleiul de gătit. Este mai bine să apelezi la iaurt, aliment care conține, de fapt, fermenți lactici cu proprietăți calmante. Și cel mai bun lucru este totuși să nu te arzi, să ai în trusa de prim ajutor o cremă curativă și aspirină pentru a calma simptomele generale ale insolației, după cum susțin dermatologii.

Evită parfumul

Parfumurile conțin într-adevăr alcool, care va agrava inflamația pielii afectate de arsurile solare, avertizează dermatologii. Și chiar dacă nu ai arsuri solare, uită de parfum vara. Pe lângă faptul că atrage viespi , parfumul este fotosensibilizant. De-a lungul anilor, pielea parfumată expusă la soare va suferi de arsuri. Pete maronii vor apărea apoi și vor persista toată viața.

Fără produse exfoliante 

Nu încerca să exfoliezi pielea înroșită de soare. Produsele de exfoliere vor îndepărta, de fapt, stratul cornos al epidermei și o vor slabi. Dacă vrei sa te exfoliezi, fă-o cu cel putin 48 de ore înainte de expunerea la soare.

Ceara depilatoare

Ceara depilatoare modifică stratul cornos protector al epidermei. Prin urmare, utilizarea sa nu este recomandată pe pielea deja slăbită de arsuri. Vrei epilare, planific-o cel puțin cu două zile înainte de expunerea la soare.

Atenție și la cremele depilatoare care conțin parfum și, prin urmare, riscă să irite pielea arsă. Exersează epilarea cu cremă cu cel puțin 48 de ore înainte de expunerea la soare sau optează pentru bărbierit, care nu alterează stratul cornos protector.

Aloe vera cu grijă la alergii

Gelul de aloe vera este un bun vindecător deoarece formează un bandaj pe piele și ajută la regenerarea celulelor pielii. Totodată este și foarte alergenic. Înainte de a cumpăra un tub de aloe vera, verifică lista de ingrediente și alege produsul care conține cel mai puțin număr. În caz de reacție cutanată, oprește aplicarea și consultă un medic.

Uleiuri esențiale

Dacă unele pot avea proprietăți curative, atenție la riscul de fotosensibilizare. Mai multe uleiuri esențiale sunt fotosensibilizante, adică pot provoca o reacție a sistemului imunitar dacă le aplici pe piele, apoi te expui la razele soarelui. Aceste reacții se caracterizează prin roșeață, mâncărime și chiar arsuri pe zona afectată.

În plus, majoritatea uleiurilor esențiale sunt foarte iritante, motiv pentru care nu trebuie aplicate niciodată în stare pură pe piele. Pentru uz cutanat se diluează întotdeauna în prealabil într-un ulei vegetal (migdale dulci, măsline, jojoba).

Totuși, cel mai bine este să evitați pe cât posibil arsurile solare respectând următoarele reguli: nu vă expuneți la soare între orele 12:00 și 16:00, protejați-vă cu un tricou și o pălărie și folosiți protecție solară pe zonele expuse. C

Chiar și atunci când cerul este înnorat, este important să vă protejați de razele UV prin aplicarea de protecție solară. Într-adevăr, norii filtrează infraroșiile, care sunt responsabile de senzația de căldură, dar lasă UV să treacă.

Ileana Mlădinoiu