Home » Sănătate » Ce este Zona Zoster, afecțiunea de care suferă șeful NATO, Jens Stoltenberg

Ce este Zona Zoster, afecțiunea de care suferă șeful NATO, Jens Stoltenberg

Manolică Anca / 10.06.2022, 16:34
Ce este Zona Zoster, afecțiunea de care suferă șeful NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anulat o serie de întâlniri fizice în Germania și România, deoarece a contractat zona zoster după ce a făcut o infecție cu coronavirus luna trecută. Ce este această boală și cum se manifestă ea. Cât de contagioasă este și ce persoane sunt cel mai afectate de acest virus.

Ce este Zona Zoster și cum se manifestă

Zona zoster este o infecție virală care provoacă o erupție cutanată dureroasă. Deși herpesul zoster poate apărea oriunde pe corp, cel mai adesea apare ca o singură dungă de vezicule care se înfășoară fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă a trunchiului.

Aceasta este cauzată de virusul varicelo-zosterian – același virus care provoacă varicela. După ce ai avut varicelă, virusul rămâne inactiv în țesutul nervos din apropierea măduvei spinării și a creierului. Ani mai târziu, virusul se poate reactiva sub formă de zona zoster.

Din fericire, Zona Zoster nu este o afecțiune care pune în pericol viața, dar poate fi foarte dureroasă. Vaccinurile pot ajuta la reducerea riscului de herpes zoster. Tratamentul precoce poate ajuta la scurtarea unei infecții de acest fel și la diminuarea șanselor de complicații. Cea mai frecventă complicație este nevralgia postherpetică, care provoacă dureri de zona zoster pentru o perioadă lungă de timp după ce veziculele s-au eliminat.

Simptome Zona Zoster

Semnele și simptomele herpesului zoster afectează, de obicei, doar o mică parte a unei părți a corpului. Aceste semne și simptome pot include:

  • Durere, arsură, amorțeală (degete amorțite) sau furnicături
  • Sensibilitate la atingere
  • O erupție cutanată roșie care începe la câteva zile după durere
  • Blistere pline de lichid care se deschid și se acoperă cu cruste
  • Mâncărime

Unele persoane pot, de asemenea, avea:

  • Febră
  • Dureri de cap
  • Sensibilitate la lumină
  • Oboseală

Durerea este, de obicei, primul simptom al herpesului zoster. Pentru unii, aceasta poate fi intensă. În funcție de localizarea durerii, aceasta poate fi confundată uneori cu un simptom al unor probleme care afectează inima, plămânii sau rinichii. Unii oameni experimentează durere de zona zoster fără a dezvolta vreodată erupția cutanată.

Erupție Zona Zoster
Erupție Zona Zoster

Cel mai frecvent, erupția de zona zoster se dezvoltă ca o dungă de vezicule care se înfășoară fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă a trunchiului. Uneori, erupția apare în jurul unui ochi sau pe o parte a gâtului sau a feței.

Cât de contagioasă este boala

Cineva care are această infecție poate transmite virusul varicelo-zosterian unui om care nu este imunizat (adică cel care nu a avut vreodată varicelă sau care nu a fost vaccinat cu vaccinul varicelic). Transmiterea se face prin contact direct cu leziunile deschise de pe piele. Însă persoana în cauză va face varicelă și nu zona zoster.

Pentru unele persoane, transmiterea virusului poate fi periculoasă. Până în momentul în care veziculele nu fac crustă, bolnavul este contagios și este necesar să se evite contactul cu persoanele care nu sunt imunizate și, în special, cu cei ce au imunitate scăzută, femeile gravide și nou-născuții.

Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu această infecție

Jens Stoltenberg și-a anulat o serie de întâlniri în Germania și România, deoarece a contractat zona zoster după ce luna trecută a făcut o infecție cu coronavirus, a anunțat joi, 9 iunie, biroul său. Fostul premier norvegian, în vârstă de 63 de ani, trebuia să participe joi la Berlin la întâlniri cu cancelarul german și cu ministrul apărării din această țară.

Secretarul general al NATO își va efectua vizita planificată în Germania (și România) de la distanță, mai degrabă decât în persoană. El a fost diagnosticat cu zona zoster, care poate apărea după COVID-19, și lucrează de acasă”, a declarat un oficial NATO.

Stoltenber, care este complet vaccinat împotriva COVID-19, a contractat coronavirusul la începutul lunii mai.