Home » Sănătate » Ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin

Ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin

Cojocaru Cristian / 28.09.2021, 18:19
Ce se întâmplă cu valabilitatea certificatului verde pentru cei care nu fac a treia doză de vaccin

Certificatul verde este emis în momentul în care o persoană este vaccinată cu schema completă. Află ce se întâmplă însă cu valabilitatea certificatului verde în cazul persoanelor care nu doresc să facă și a treia doză de vaccin.

Valabilitatea certificatului verde în cazul celor care nu fac a treia doză a vaccinului

Indiferent dacă posesorul certificatului verde va face doza de supra-rapel, adică cea de-a treia doză, certificatul verde va continua să fie valabil, după cum a afirmat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Astfel, începând cu data de 28 septembrie 2021. cei care s-au vaccinat cu schema completă cu mai mult de șase luni în urmă, vor putea primi și cea de-a treia doză a vaccinului împotriva Covid-19.

Potrivit postării făcută pe pagina personală de Facebook a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, certificatele verzi emise celor care au efectuat schema completă a imunizării își vor păstra valabilitatea, indiferent dacă acele persoane vor decide să le fie inoculate și cea de-a treia doză sau nu.

După cum a afirmat Andrei Baciu, ”în acest moment, în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră ca fiind cea cu două doze sau cu o doză, în cazul Johnson & Johnson”. Astfel, cei care nu vor dori să li se administreze cea de-a treia doză, sau în cazul vaccinului produs de Johnson & Johnson, cea de-a doua doză, vor putea utiliza în continuare certificatele verzi pe care le dețin în acest moment.

Astfel, deținătorii acestor certificate verzi vor putea participa totodată la loteria vaccinării și vor fi scuțiti de a intra în carantina de noapte, în momentul în care incidența din localitate va depăși cifra de 6 la mia de locuitori. După cum se arată într-o decizie recentă a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, toate acele persoane cărora le-a fost administrată schema completă cu mai mult de șase luni în urmă, vor putea, de asemenea, începând cu data de 28 septembrie 2021, să le fie administrată cea de-a treia doză a vaccinului.

valabilitatea certificatului verde
Certificatul verde va fi in continuare valabil pentru cei care nu doresc inocularea celei de-a treia doze a vaccinului

Cum va fi administrată doza de supra-rapel

Această doză de supra-rapel va fi administrată numai în cazul vaccinurilor bazate pe ARN mesager, indiferent de schema inițială de vaccinare. În cazul celor care au ales să se vaccineze cu serul dezvoltat de către compania Johnson & Johnson, pentru început, nu va fi necesară administrarea unei doze suplimentare. Acest lucru se datorează faptului că administrarea acestui vaccin la nivelul țării noastre a început în luna mai, astfel că nu vor fi împlinite cele șase luni necesare pentru a putea fi administrată.

“Doza trei vine să îmbunătățească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după șase luni la nivelul titrului de anticorpi. În acest moment în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră cea fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson&Johnson”, a mai subliniat Andrei Baciu.

În ceea ce privește categoria de persoane cărora le va fi administrată cea de-a treia doză, Andrei Baciu a afirmat că: „Se administrează în primul rând persoanelor care au riscuri biologice și riscuri ocupaționale. Toată lumea care are cel puțin șase luni de zile de la rapel poate face doza a treia de vaccin”, potrivit Digi24.