Home » Sănătate » Ce se întâmplă de fapt în corpul tău când te enervezi. Efectele nebănuite

Ce se întâmplă de fapt în corpul tău când te enervezi. Efectele nebănuite

Voicu Costin / 19.05.2022, 13:36
Ce se întâmplă de fapt în corpul tău când te enervezi. Efectele nebănuite

Corpul uman este cea mai complexă structură din întreaga lume. Toate conexiunile celebrale, neuronale și musculare ne ajută să funcționăm perfect, fără nicio problemă. Dar atunci când apar stresori, adică factorii care ne produs stres sau ne enervează, situația se schimbă. Care sunt consecințele stresului și stărilor de nervozitate asupra corpului și cum putem să le facem față?

Ce se întâmplă în corpul nostru când ne enervăm

Simptomele pe care omul le manifestă atunci când devine nervos pot cuprinde: scrâşnitul dinţilor, încleştatul pumnilor, ameţeală, transpiraţie, tensiune musculară, înroșirea feţei, mâncărimi, creșterea pulsului.

Adrenalina se secretă în corp, făcând pulsul să crească, inima bate mai repede, iar diferite alte stări apar să fie vizibile. În acelaşi timp, sângele curge mai repede prin artere şi inundă lobul frontal care se află deasupra ochiului stâng. Această zonă este responsabilă cu gândirea şi te ajută să reacționezi într-un mod responsabil, nu neapărat să ataci persoana care te-a enervat. Tot această zonă este cunoscută și pentru dramul de răbdare pe care încercăm să îl avem atunci când suntem nervoși.

Dacă în mod constant te enervezi, se inhibă activitatea lobului central, iar sistemul nervos se suprasolicită. Studiile arată că există o legătură între furie şi boli ale ficatului sau ale rinichilor, probleme cu inima, nivel ridicat de colesterol, dureri de cap, probleme digestive, ulcer, insomnie, depresie sau anxietate. Tot aceste stări de nervozitate duc la stres major, o boală a secolului nostru, împreună cu depresia și anxietatea.

Ce se întâmplă în corpul nostru când suntem foarte stresați

Stresul are multe surse, poate să vină din mediu, din corpurile sau gândurile noastre. Este natural să fii stresat în momente de presiune, cum ar fi în timpul unui examen, fiind construiți fiziologic pentru a face față stresului și pentru a reacționa la acesta.

Când ne simțim sub presiune, sistemul nervos instruiește corpul să elibereze hormoni de stres, incluzând adrenalina și cortizolul. Aceștia produc modificări fiziologice pentru a ne ajuta să facem față amenințării sau pericolului. Acesta se numește „răspunsul la stres”. Stresul poate fi de fapt pozitiv, deoarece răspunsul la stres ne ajută să rămânem atenți, motivați și concentrați asupra sarcinii.

Când presiunea dispare, corpul se reechilibrează și începem să ne simțim linișțiți din nou. Dar când trăim într-o stare de stres prea des sau prea mult timp, ori când sentimentele negative ne copleșesc, atunci vor apărea probleme. Activarea continuă a sistemului nervos care se confruntă cu „răspunsul la stres„, duce la uzura corpului. Când suntem stresați, sistemul respirator este afectat.

Avem tendința de a respira mai greu și mai repede, într-un efort de a distribui rapid sânge în corp. Deși acest lucru nu este o problemă pentru majoritatea dintre noi, ar putea fi o problemă pentru persoanele care suferă de astm bronșic și care pot simți că nu mai pot respira. De asemenea, poate provoca respirație rapidă și superficială, ceea ce poate duce la hiperventilaţie. Acest lucru este mai probabil dacă cineva este predispus la anxietate și atacuri de panică.

Stresul face rău și sistemului nostru imunitar. Cortizolul eliberat în corpul nostru suprimă sistemul imunitar și căile inflamatorii și astfel devenim mai sensibili la infecții și afecțiuni inflamatorii cronice. Abilitatea noastră de a lupta împotriva bolilor este redusă. Mușchii noștri devin tensionați. Tensiunea musculară repetată poate provoca dureri și atunci când apare la umeri, gât și duce la dureri de cap și migrene. Există efecte cardiovasculare. Când stresul este acut, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc, dar revin la normal odată ce stresul acut a trecut.

Deci, învață să-ți gestionezi stresul. Un pic de stres ne poate ajuta să fim alertați, motivați, concentrați, energici și chiar excitați. Acționați pozitiv pentru a canaliza această energie în mod eficient și s-ar putea să vă simțiți bine.