Home » Sănătate » Ce spun despre tine alunițele de pe corp

Ce spun despre tine alunițele de pe corp

Ileana Mladinoiu / 12.01.2021, 13:08
Ce spun despre tine alunițele de pe corp

Denumirea de aluniță sau nev malanocitic vine din latină (naevus) și este un semn din naștere. Persoanele cu pielea deschisă tind să aibă mai multe alunițe, care, în realitate, sunt concentrații de celule responsabile de producerea pigmenților din piele.

De ce apar, de fapt, alunițele

Referindu-se la cauza alunițelor, specialiștii în dermatologie spun că nu este bine înțeleasă. Se merge pe ideea că interacțiuna factorilor genetici cu expunerea îndelungată la soare ar fi principala lor cauză.

De obicei, alunițele apar în perioada copilăriei și adolescenței, schimbându-se în dimensiune și culoare pe măsură ce înaintezi în vârstă. Altele noi pot apărea odată cu nivelul hormonilor ce se modifică, de exemplu, în timpul sarcinii.

Majoritatea alunițelor au mai puțin de 1/4 inch în diametru, iar culoarea variază de la roz la maro închis sau negru, Se pot întâlni pe corp, singure sau în grup. Aproape toate alunițele sunt benigne.

Însă cele mai noi la un adult sunt mai susceptibile de a deveni canceroase decât alunițele vechi. În cazul acesta, un consult la dermatolog este bine venit, ca și atunci când își modifică aspectul ori culoarea.

Alunițe pe corp. Ce dezvăluie despre tine
Alunițe pe corp

Tipuri de alunițe, o clasificare după apariția lor, prezentare și risc de a deveni canceroase

Alunițele congenitale

Sunt numite semne din naștere și se deosebesc între ele ca mărime, formă și culoare. Statisticile arată că sugarii se nasc cu o aluniță congenitală într-un procent de 0,2- 2,1%. Unele pot fi tratate, din motive estetice, când copilul este mai mare (de exemplu de la 10 la 12 ani) și mai capabil să tolereze anestezia locală. Modificările dimensiunilor alunițelor, culoarea, forma sau durerea unui semn din naștere trebuie evaluate de un medic specialist.

Alunițele dobândite

Alunițele dobândite/comune apar oriunde pe piele după ce te-ai născut. Persoanele cu pielea deschisă pot avea între 10 și 40 din acest gen de alunițe, lucru normal. De regulă sunt rotunde, ovale, plane sau ușor bombate, uneori au formă de cupolă, sunt netede sau aspre, de o singură culoare (cafeniu, maro, negru, roșu, roz, roz, albastru etc.), pot avea păr.

Dacă pe corp ai mai mult de 50 de alunițe numite comune, riscul de cancer de piele este mai mare, deși foarte rar se întâmplă ca o aluniță obișnuită să devină canceroasă.

Alunițe atipice sau displazice

Aceste alunițe atipice pot apărea oriunde pe corp, dar le puteți găsi și pe gât, cap sau scalp. Rareori apar pe față. Alunițele atipice au potențialul de a deveni canceroase. Dar se estimează că doar 1 din 10.000 de alunițe atipice se transformă în cancer.

Forma lor este neregulată, cu margini neregulate, de culoare variată, cu textură de pietricele, mai mare decât o radieră, 6 milimetri sau mai mult, mai frecvente la persoanele cu piele deschisă, la persoanele cu expunere la soare, la cele cu o rudă de sânge care avea melanom sau suferea anterior de melanom.

Cauzele apariției de noi alunițe

Probabil mutațiile genetice sunt implicate aici, pentru că un studiu din 2015 a constatat că mutațiile genetice ale genei Braf, despre care se știe că sunt implicate în dezvoltarea unui melanom, erau prezente la 78% din alunițele benigne dobândite, deși nu se cunosc procesele moleculare de transformare din benign în malign.

Un aspect care dă de gândit este interacțiunea luminii ultraviolete, atât naturale, cât și artificiale, cu ADN-ul, cauzând leziuni genetice ce pot duce la dezvoltarea melanomului și a altor tipuri de cancer de piele. Expunerea prelungită la soare se întâmplă în copilărie sau la vârsta adultă timpurie, dar nu duce la cancer de piele până mult mai târziu.

Motivele reale pentru care te-ai putea trezi cu o nouă aluniță includ: înaintarea în vârstă, pielea deschisă și părul deschis sau roșu, istoricul familial al alunițelor atipice, răspunsul la medicamente care vă perturbă sistemul imunitar, reacția la alte medicamente, cum ar fi anumite antibiotice, hormoni sau antidepresive, mutații genetice, arsuri solare, expunerea la soare sau folosirea solarelor.

Studii de caz din 2017 au constatat că 70,9% dintre melanoame provin dintr-o nouă aluniță. Prin urmare, adultul căruia i-a apărut o aluniță nouă trebuie să meargă din timp la dermatolog, fiindcă depistarea timpurie a melanomului are beneficii majore. S-a ajuns la concluzia că rata de supraviețuire pe 10 ani a melanomului detectat timpuriu este de 93%.