Home » Sănătate » Ce trebuie să facem când ne curge sânge din nas – ghid pas cu pas

Ce trebuie să facem când ne curge sânge din nas – ghid pas cu pas

Violeta Badea / 18.03.2021, 13:15
Ce trebuie să facem când ne curge sânge din nas – ghid pas cu pas

Ce trebuie să facem când ne curge sânge din nas – ghid pas cu pas. Ți s-a întâmplat vreodată să-ți curgă sânge din nas?  Ei bine, nu trebuie să te întinzi pe spate și să ridici o mână în sus! În acest articol vei afla cum este cu adevărat corect sa procedezi în astfel de momente neplăcute.

Ce trebuie să facem când ne curge sânge din nas

Ce facem atunci cand ne curge sange din nas
Ce facem atunci cand ne curge sange din nas

Sângerările nazale sunt destul de frecvente în perioada copilăriei, dar își pot face apariția și la adulți. De cele mai multe ori, acestea se manifestă ca un disconfort fără să fie vorba de o problemă gravă de sănătate. De ce apar astfel de sângerări? Ei bine, nasul este predispus la o astfel de manifestare, deoarece are un rol important în încălzirea și umidificarea aerului pe care îl respirăm.

Acesta conține numeroase vase de sânge mici aflate sub un strat subțire de piele și funcționează ca un mecanism de schimb de căldură pentru aerul care ajunge în plămâni. Bineînțeles, sângerările pot apărea și în urma anumitor lovituri, răcelii, experimentarea unei emoții puternice sau din cauza faptului că îți crește tensiune arterială. Iată și alte cauze:

  • Fracturarea nasului;
  • Infecțiile nazale și senzația de uscăciune;
  • Vremea extremă: foarte caldă sau foarte rece;
  • Nivelul scăzut de umiditate.

Cum oprești sângerarea nazală

  • Încearcă să nu intri în panică;
  • Respiră pe gură;
  • Stai în poziție verticală și apleacă-te puțin în față (contrar a tot ceea ce știai, nu ține capul pe spate! Acest lucru nu face altceva decât să oprească doar aparent sângerarea. De fapt, sângele continua să curgă în gât. Astfel, că problema nu este rezolvată. Tot ceea ce se poate întâmpla în acel moment este să înghiți sânge. În schimb, dacă rămâi în poziție verticală, reduci presiunea sanguină din vasele nazale și atentuezi sângerarea ulterioară);
  • Apasă pe nară (această procedură are rolul de a comprima zona hemoragică pe septul nazal și de cele mai multe ori oprește hemoragia. Tot ceea ce trebuie să faci este să apeși pe amele nări cu degetul mare și arătătorul);
  • Apasă pe nări timp de 5-10 minute;
  • Dacă hemoragia nu s-a oprit, repetă apăsarea încă 10 minute;
  • Apoi îți poți continua activitatea, dar trebuie să ai în vedere următoarele lucruri: nu-și curăța sau sufla nasul și nici nu te apleca în față câteva ore. De asemenea, nu te forța și nu ridica obiecte grele timp de câteva zile după episodul hemoragic;
  • Dacă sângerarea continuă, adresează-te imediat medicului.

Cine prezintă un risc mai mare de sângerări nazale

  • Copiii

Copiii sunt cei mai predispuși la apariția sangerărilor nazale. Însă, cei mai mulți au forme ușoare, astfel că foarte puțini ajung la medic. Mulți nu au nevoie de tratament, hemoragia se poate opri prin aplicarea metodelor simple, cum ar fi menținerea presiunii în partea din față a nasului.

  • Persoanele peste 65 de ani

În acest caz, sângerările pot fi mai frecvente, mai severe și pot indica o problemă gravă de sănătate. De aceea un astfel de simpotm, trebuie luat în serios. De obicei, hemoragia apare ca urmare a unei probleme de la nivelul sângelui sau este un semn că există anumite infecții cronice ale sinusurilor.

De asemenea, pot ascunde afecțiuni mai grave: leucemia sau cancerul. Dacă apare această manifestare,trebuie să se acționeze imediat, deoarece pierderea unei cantități mari de sânge poate provoca anemie și poate fi nevoie de o transfuzie.