Home » Sănătate » Cele mai bune ceaiuri pentru splină. Top 6

Cele mai bune ceaiuri pentru splină. Top 6

Pană Emanuela / 28.01.2021, 11:53

Splina este un organ mic, dar care are un rol foarte important pentru organism – acela de rezervor sanguin. Poziționată pe partea stângă, în zona superioară a abdomenului, sub coaste, splina ajută sistemul imunitar pentru a ține la distanță infecțiile și virusurile. Așadar, este important să o menținem sănătoasă, cu atât mai mult în această perioadă dificilă. Află, în continuare, care sunt cele mai bune ceaiuri pentru splină.

Cele mai bune ceaiuri pentru splină

În Evul Mediu se credea că rolul splinei este acela de a descompune bila produsă de ficat, dar și că excesul de bilă ar fi, printre altele, responsabil de răspândirea leprei. În prezent, majoritatea oamenilor știu că splina este un filtru pentru sânge și agenți patogeni. Acest organ relativ mic, care în condiții normale nu poate fi palpat din exterior, este esențial pentru sistemul imunitar, format din organe, celule speciale și diverse molecule care combat infecțiile.

De asemenea, splina distruge eritrocitele şi trombocitele bătrâne, transformă hemoglobina în bilirubină și reprezintă un depozit foarte important de fier în organism. Tot ea poate produce și anticorpi.

De menționat că bolile de splină sunt rareori însoțite de simptome, așadar, de obicei, durerea lipsește. De cele mai multe ori, splina se mărește din cauza cirozei hepatice sau a unei boli de sânge, iar diagnosticul de spleneomegalie se pune în urma realizării unei ecografii abdominale sau prin palpare.

Dată fiind și perioada pe care o traversăm, marcată de pandemia de COVID-19, dar și în general, este indicat să menținem acest organ într-o stare cât mai bună, iar un pas important îl reprezintă consumul de ceaiuri.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru sănătatea inimii – ajutor din natură pentru „pompa“ noastă de sânge

Top 6 infuzii care țin departe bolile

1. Ceaiul de sânziene

Ceaiul de sânziene este extrem de benefic pentru splină, curățând-o de patogeni. Medicii recomandă persoanelor care suferă de tulburări ale sistemului limfatic să consume zilnic ceai de sânziene. Tot ce trebuie să faceți este să puneți un vârf de linguriță de sânziene la 250 ml de apă fiartă și să-l lăsați câteva minute la infuzat.

Top 6 ceaiuri benefice pentru splină
Top 6 ceaiuri benefice pentru splină

2. Ceaiul de rostopască

Un alt ceai indicat pentru o bună sănătate a splinei este cel de rostopască. Iată cum se prepară: se pune jumătate de linguriță de rostopască într-o cană cu apă fierbinte și se bea 250 ml/zi. Ceaiul de rostopască joacă un rol important în purificarea sângelui şi formarea lui.

3. Ceaiul de urzică

Infuzia de urzică se numără printre cele mai benefice ceaiuri pentru splină și se prepară în următorul mod: se adaugă o lingură cu vârf de frunze uscate în 250 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat 10-15 minute.

4. Ceai de păpădie și flori de cicoare

Printre cele mai bune ceaiuri pentru splină se numără și acesta: se amestecă 50 gr de rădăcină de păpădie, 25 gr de flori de cicoare, 25 gr de mama-pădurii şi 25 gr de ventrilica. Se ia o linguriță din acest amestec și se pune în 250 ml de apă fierbinte. Se recomandă consumul a două căni de ceai pe zi, neapărat neîndulcite.

5. Infuzie de sporis

Dacă vrei să ai o splină care funcționează norma, este indicat să bei și infuzie de sporis. Ai nevoie doar de o linguriță de plantă uscată și de o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 10-12 minute, apoi strecoară. Se recomandă consumul a trei căni de ceai pe zi.

6. Infuzie de armurariu

Și infuzia de armurariu este ideală pentru menținerea acestui organ sănătos. Se pune o linguriță de semințe măcinate de armurariu într-o cană cu apă fierbinte. Se strecoară după 7-9 minute. Se bea câte o cană înainte de fiecare masă principală.