Un comunicat al Institutului Național de Statistică transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății arată că românii au o speranță de viață cu 5,9 ani mai mică decât alți europeni. Femeile, în general, par să trăiască cu câțiva ani mai mult ca bărbații. Acest lucru se datorează în mare parte alimentației proaste și a lipsei de activitate. Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care românii le fac în alimentație?
Românii consumă puține fructe și legume
Regimul alimentar și activitatea fizică sunt printre elementele principale care contribuie la o viață sănătoasă. Românii stau prost la amândouă, deși suntem țara din UE care cheltuie cel mai mult din buget pe mâncare, de două ori mai mult decât media europeană. Cu alte cuvinte, mâncarea din România este scumpă și proastă. Și sunt foarte mulți români care cumpără multă mâncare și o aruncă, pentru că nu se consumă.
Alimentația proastă arată că românilor nu le prea plac fructele și legumele. Doar un sfert dintre ei mănâncă fructe zilnic. 29,8% dintre femei mănâncă fructe zilnic, spre deosebire de bărbați – 23,1% dintre ei. 32,1% din populația urbană consumă fructe zilnic, dar doar 20,1% dintre persoanele din mediul rural fac acest lucru. Doar 18,4% din populație consumă legume zilnic.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Lipsa activităților fizice își spune cuvântul
Conform raportului național al stării de sănătate a populației din 2022, 63% dintre români nu fac niciodată exerciții fizice sau sport. Atunci când facem activitate fizică, prioritatea noastră este aspectul, nu menținerea stării de sănătate. Jumătate din români nu fac alte activități fizice, precum ciclismul sau dansul.
Alte greșeli pe care românii le fac în nutriție
- Cantitatea de legume prea scăzută. Românii sunt obișnuiți să gătească legumele prăjite sau fierte. O foarte mică categoria de oameni le consumă în stare naturală sub formă de salate sau în combinație cu alte alimente.
- Am preluat rețete cu mâncăruri grase, denumite și bombe calorice, de la părinții și bunicii noștri. Mâncăm mult, prost și gras. Diferența dintre noi și ei, este că aceștia făceau activități fizice destul de des, fie prin gospodărie, fie la câmp. Nu am reușit să adaptăm dieta tradițional românească la schimbările stilului nostru de viață. Suntem sedentari, dar consumăm multă mâncare de parcă am lucra toată ziua pe câmp.
- Pentru a avea un raport optim de Omega 3, ar trebui să consumăm pește de minim două ori pe săptămână, ori asta nu se întâmplă. Dietele sărace în peste își spun cuvântul, iar aportul de vitamine și minerale conținut de carnea albă nu reușește să fie asimilat și de români. Acesta este unul dintre lucrurile ce ne influențează cel mai mult sănătatea. Raportul dintre Omega 3 și Omega 6 este foarte important.
- Consumăm în exces ulei de floarea soarelui rafinat. Uleiul de floarea soarelui bogat în Omega 6 este foarte dăunător pentru organism.
- Perioada pandemică care încă nu s-a încheiat a constrâns mulți români să se auto-izoleze și să devină și mai sedentari decât erau înainte. Activitatea fizică redusă și lipsa sportului a dus la situația în care românii ajung să se îmbolnăvească. Acestea vor duce la creșterea greutății corporale și a obezității, precum și a bolilor asociate cu acestea: diabetul de tip II, boli de inimă, probleme cu colesterolul.