Home » Sănătate » Cu ce se aseamănă și cu ce se deosebesc veganii de vegetarieni

Cu ce se aseamănă și cu ce se deosebesc veganii de vegetarieni

Pană Emanuela / 27.11.2021, 09:00
Cu ce se aseamănă și cu ce se deosebesc veganii de vegetarieni

În ultima vreme, tot mai multi oameni, vedete sau persoane de rând, se îndreaptă către regimuri alimentare care exclud carnea. Astfel, cei care iau această decizie, din motive etice, religioase ori de sănătate, se încadrează în două mari categorii: vegani și vegetarieni. Creșterea în popularitate a acestor regimuri alimentare a determinat și creșterea ofertelor de meniuri din restaurante, precum și a gamelor de produse de acest tip din supermarketuri. Care sunt diferențele și asemănările dintre cele două stiluri de viață, în rândurile de mai jos.

Asemănări și deosebiri între vegani și vegetarieni

Întrucât informațiile vin în cascadă și de multe ori sunt luate de-a valma, nu e surprinzător faptul că multe persoane ajung să creadă că cei doi termeni au același înțeles. Ca să fie totul cât se poate de clar, în cele ce urmează îți vom prezenta asemănările, dar mai ales deosebirile dintre cele două stiluri de viață.

Dincolo de ceea ce este deja evident, și anume că nici adepții vegetarianismului, nici cei ai veganismului nu consumă niciun tip de carne, cele două regimuri alimentare se mai deosebesc prin câteva aspecte esențiale. În primul rând, ar trebui să începem prin a spune că, în principiu, vegetarianismul este o dietă, iar veganismul reprezintă mai degrabă un stil și o filosofie de viață. Prin urmare, cei care aleg calea vegetarianismului fac acest lucru fie din dorința de a fi mai sănătoși, fie dim motive religioase, în vreme ce în la vegani primează respectul pentru viața animalelor, având convingerea că acestea ar trebui portejate legal la fel ca oamenii.

Stilul de viață al veganilor e marcat de compasiune, aceștia căutând să excludă total folosirea animalelor în alimentație, pentru îmbrăcăminte sau în orice alt scop. Cu alte cuvinte, adepții veganismului încearcă să nu consume și să nu utilizeze produse de origine animală.

Vegetarianismul, în schimb, se traduce prin adoptarea unei diete care exclude carnea, inclusiv cea de vânat, precum și produsele secondare rezultate în urma sacrificării animalelor (categorie în care intră și peșteșe, crustaceele, alături de alte animale marine). În prezent, această dietă prezintă mai multe variante, astfel că există și unele care exclud din alimentație inclusiv ouăle.

Citește și: Primul oraș vegetarian din lume, prin lege. De ce a fost interzisă carnea aici

Particularități ale celor două stiluri de viață

În ceea ce privește regimul alimentar propriu-zis, adepții veganismului nu consumă deloc carne, lactate, ouă, miere sau orice aliment care provine de la animale. La rândul lor, vegetarienii nu consumă carne și pește. De menționat, însă, că unii consumă lactate, iar alții ouă. Primii se numesc lacto-vegetarieni, iar cea de-a doua categorie ovo-vegetarieni.

Care sunt asemănările și deosebirile între vegani și vegetarieni
Care sunt asemănările și deosebirile între vegani și vegetarieni

Gelatina este la rândul ei exclusă de pe lista alimentelor pentru consum a vegetarienilor. Exceptând faptul că nu consumă nici carne și nici produse de origine animală, veganii sunt, de asemenea, împotriva întrebuințării produselor necomestibile provenite de la animale, ca de exemplu blănurile, pielea, lâna ori mătasea.

Adepții veganismului nu aprobă nici efectuarea testelor pe animale. În tabăra vegetarienilor lucrurile stau puțin diferit. În ciuda faptului că nu consumă carne, cei mai mulți dintre ei nu găsesc nimic greșit în a folosi alte produse de origine animală, ca cele oferite exemplu mai sus.

În ceea ce privește asemănările, atât veganii, cât și vegetarienii pun accent pe consumul alimentelor de origine vegetală (legume, fructe, nuci, semințe), deși dieta vegană tinde să fie mai strictă decât cea vegetariană.