Home » Sănătate » Cum alegi perna potrivită pentru tine. Detaliile la care trebuie să fii atent

Cum alegi perna potrivită pentru tine. Detaliile la care trebuie să fii atent

Voicu Costin / 05.04.2022, 10:27
Cum alegi perna potrivită pentru tine. Detaliile la care trebuie să fii atent

Când trebuie să alegem o pernă nouă, deseori ne întrebăm care ar fi cea mai bună soluție pentru noi. Pe piață există o gamă variată de perne, dar doar câteva sunt potrivite pentru tine și familia ta. Susținerea și confortul din timpul zilei și nopții este foarte importantă, mai ales poziția corpului. Multe probleme legate de coloană și partea lombară pleacă și de la poziția incorectă în timpul somnului. Care este cea care ți se potrivește ție? Trebuie să îndeplinească anumite condiții!

Cum alegem o pernă

O pernă corespunzătoare trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a-ți putea oferi un somn cu adevărat liniștitor și sănătos:

  • Trebuie să îți susțină coloana vertebrală în poziția naturală.
  • Trebuie să îți asigure susținere în poziția preferată de somn.
  • În cazul în care suferi de alergii, trebuie să fie rezistentă la acarieni și să fie confecționată din materiale hipoalergenice.
  • Trebuie să fie confortabilă și flexibilă.

Poți alege perna potrivită luând în considerare următoarele:

  • forma pernei
  • poziția de dormit
  • tipul umpluturii
  • problemele medicale

Alegerea unei perne în funcție de forma acesteia

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere la alegerea unei perne este forma acesteia, adică dacă dorești sau ai nevoie de o pernă anatomică sau una clasică. Forma unei perne anatomice se adaptează formei corpului, adică a capului, gâtului și umerilor. Perna anatomică este potrivită pentru cei care dorm pe o parte și pe spate.

Pernele anatomice oferă un suport excelent și o bună relaxare a mușchilor pentru toți cei care se plâng de dureri de gât, spate sau umeri. Suprafața curbată ergonomică este ideală pentru cei cu umeri medii sau lați. Dacă preferi pernele clasice poți găsi perna potrivită umplute cu fulgi de spumă cu memorie, microfibră și chiar adaos de Aloe Vera.

Cum să alegi perna în funcție de poziția în care dormi

Preferi să dormi pe burtă

Dacă preferi să dormi pe burtă, ai nevoie de o pernă moale, joasă, astfel încât coloana să fie susținută în poziția sa naturală. Așadar, optează pentru o pernă joasă, plată, umplută cu mătase sau microfibre, care se adaptează greutății tale.

Dacă preferi să dormi pe spate

Persoanele care dorm pe spate au nevoie de o pernă înaltă, de duritate medie și cu formă anatomică. Perna trebuie să îți mențină coloana în poziția naturală curbată și să îți susțină umerii și gâtul în mod corespunzător în timpul somnului. Dacă sforăi când dormi află că există și perne antisforăit.

Poate dormi mai bine pe o parte

Dacă preferi să dormi pe o parte, ai nevoie de o pernă mai înaltă, mai dură, cu forma anatomică, ce va susține corpul în poziția corectă. Când dormi pe o parte este important ca perna să ofere capului suportul complet, astfel poți alege o pernă flexibilă ce va asigura susținerea adecvată necesară capului, gâtului și umerilor.

Poți dormi în mai multe poziții

Dacă îți schimbi frecvent poziția în timpul somnului, ai nevoie de o pernă flexibilă, ce îți permite să dormi bine pe o parte, pe burtă și pe spate. Alege o pernă de duritate și înălțime medii, cu umplutură solidă și flexibilă.

Alegerea unei perne în funcție de problemele de sănătate

Alegerea pernei potrivite poate contribui la ameliorarea problemelor de sănătate. Cere opinia unui specialist, medic. În cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi generale pentru cele mai frecvente probleme.

  • Alergiile la acarieni

Persoanele alergice la acarieni trebuie să evite pernele umplute cu material în care acarienii tind să se dezvolte (puful de gâscă). Alege perne umplute cu  microfibre asemănătoare pufului de gâscă sau cu spumă cu memorie.

  • Durerile de gât

Durerile de gât au mai multe cauze, iar una dintre acestea este cu siguranța dormitului pe o pernă sau pe o saltea necorespunzătoare sau dormitul într-o poziție inadecvată. Dacă dormi pe burtă și ai dureri de gât dimineața, cel mai probabil dormitul pe burtă provoacă probleme mușchilor gâtului. Încearcă să schimbi poziția în care dormi și să să folosești o pernă cu formă anatomică.