Home » Sănătate » Cum se scoate corect o căpușă. Este esențial să faci asta, în caz de înțepătură

Cum se scoate corect o căpușă. Este esențial să faci asta, în caz de înțepătură

Manolică Anca / 29.05.2022, 09:00
Cum se scoate corect o căpușă. Este esențial să faci asta, în caz de înțepătură

Dacă găsești o căpușă atașată de piele, îndepărteaz-o cât mai curând posibil. Există mai multe dispozitive prin care poți face acest lucru, dar un simplu set de pensete cu vârf fin funcționează foarte bine. Și important este să folosești instrumentul într-un mod corect. În rândurile de mai jos găsești pașii pe care trebuie să îi urmezi în tot acest proces.

Cum îndepărtezi căpușele în mod corect

Căpușele sunt unul dintre cei mai de temut dăunători, și nu din cauza mărimii sau a aspectului lor, ci din cauza problemelor de sănătate pe care le pot cauza. Deoarece sunt purtătoare de mulți viruși și bacterii, în fiecare an căpușele infectează mii de oameni și animale cu multe boli, cea mai cunoscută dintre ele fiind boala Lyme.

Iată de ce ai nevoie pentru a îndepărta corect o căpușă.

  • Mănuși – este important să eviți contactul direct cu parazitul
  • Pensetă curată, cu vârf fin ascuțit
  • Alcool de frecat (dacă nu ai, funcționează și apa cu săpun)

Important! Penseta ascuțită nu este penseta de uz casnic tipică pe care o folosești la sprâncene. Ai nevoie de una cu vârfuri ascuțite, nu pătrate. Căpușele pot fi la fel de mici ca semințele de mac. Dacă folosești o pensetă obișnuită, s-ar putea să le rupi.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Pasu 1: Curăță zona din jurul mușcăturii de căpușă cu alcool.

Pasul 2: Folosește o pensetă pentru a prinde ferm căpușa de cap sau de gură, pe lângă piele.

Cum se scoate corect o căpușă
Cum se scoate corect o căpușă

Pasul 3: Trage ferm și constant în sus până când căpușa se desprinde de piele. Nu o smunci, nu o răsuci și nu o legăna dintr-o parte în alta. Dacă o parte din căpușă rămâne în piele, nu îți faceți griji. Transmiterea bolilor de căpușe nu este posibilă fără corpul acesteia. În cele din urmă va ieși singură.

Pasul 4: Curăță din nou zona mușcăturii, precum și mâinile, cu alcool sau apă și săpun

Pasul 5: Ia în considerare testarea. După ce ai îndepărtat căpușa, ar trebui să te gândești să o trimiți la un laborator pentru testarea bolilor transmise de căpușe. Nu toate transmit germeni care cauzează boli, dar așa vei sta mai liniștit.

Atenție! Nu îndepărta niciodată o căpușă cu degetele. Nu numai că este ineficient, dar strângerea poate injecta și mai mult material infecțios în corpul tău.

Când ar trebui să suni la medic

Sună imediat la doctor dacă te confrunți cu una dintre aceste simptome:

  • o erupție cutanată cu inele roșii sau pielea roșie și iritată
  • simptome asemănătoare gripei
  • dureri articulare sau o articulație umflată
  • paralizie facială (nu poate mișca zone ale feței).

Alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, aceste simptome. Dar dacă ești consultat din timp înseamnă că, dacă este vorba de boala Lyme, tratamentul poate începe mai rapid.

Atenție! Evită remediile folclorice, cum ar fi „vopsirea” căpușei cu lac de unghii sau vaselină, sau folosirea căldurii (chibrit fierbinte) pentru a face căpușa să se desprindă de piele. Scopul tău este să o îndepărtezi cât mai repede posibil, nu să aștepți ca aceasta să se desprindă.