Home » Sănătate » Cum te poți infecta cu Covid-19, chiar dacă porți corect masca. Avertismentul specialistului asupra unui gest întâlnit frecvent

Cum te poți infecta cu Covid-19, chiar dacă porți corect masca. Avertismentul specialistului asupra unui gest întâlnit frecvent

Redactia Știri / 06.11.2020, 18:41
Cum te poți infecta cu Covid-19, chiar dacă porți corect masca. Avertismentul specialistului asupra unui gest întâlnit frecvent

În vreme de pandemie Covid-19, specialiștii încearcă să vină cu sfaturi utile pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu Coronavirus. În ciuda mesajelor care tot au circulat în spațiul public, menite să vină în atenția și în sprijinul oamenilor, există însă greșeli banale care pot avea consecințe nedorite. Spre exemplu, un anumit gest pe care oamenii obișnuiesc să-l facă frecvent poate duce la infecția cu Covid-19, chiar dacă persoana respectivă poartă mască în acel moment.

Un gest simplu poate duce la infecția cu Covid-19

Specialiștii ne sfătuiesc să avem o igienă corespunzătoare, să ne spălăm pe mâini, să purtăm corect masca și să păstrăm distanța de cel puțin 1.5 m față de ceilalți, în contextul pandemiei cu Covid-19. Dar cu toate astea, există unele greșeli simple care pot duce la îmbolnăvirea cu nemilosul virus dacă nu suntem atenți.

Spre exemplu, dacă obișnuiești să te saluți cu cei dragi, iar apoi duci mâna pe față, acea simplă atingere poate avea un efect nedorit. Medicul și cercetătorul român Adrian Streinu-Cercel, care este și candidat PSD pentru Senat la alegerile parlamentare, a încercat să atragă atenția asupra acestui gest simplu.

„Dorinţa mea cât se poate de clară este să văd cât mai puţini pacienţi. Ca atare, rugămintea mea este să vă feriţi cât mai mult să vă contaminaţi între dumneavoastră, inclusiv în familiile dumneavoastră.

Adran Streinu-Cercel atrage atenția asupra unui gest simplu întâlnit frecvent
Adran Streinu-Cercel atrage atenția asupra unui gest simplu întâlnit frecvent

Există un risc mare, în acest moment, să vă infectaţi în familie. Mai mult decât atât, aş vrea să vă dau un sfat practic, pentru că eu îmi doresc ca din Senatul României să vin cu lucruri concrete către dumneavoastră, şi anume – avem tendinţa să facem un gest simplu, acesta să ne salutăm cu pumnul”, susține Streinu-Cercel.

Explicațiile acestuia au continuat. Acesta susține că o simplă atingere cu partenerul de discuție poate avea urmări negative, ținând cont de contextul pandemiei.

„După părerea mea este contraindicat, pentru că în momentul în care aţi făcut acest gest, luaţi de pe mâna partenerului microbii şi următoarea mişcare este să îi puneţi în palmă, în căuşul palmei, iar de aici la faţă nu mai este decât un pas””, a explicat acesta, citat de site-ul Știrilor Pro TV, în cadrul evenimentului de lansare a campaniei PSD București.

El a mai spus că este foarte important ca oamenii să poarte mască, pentru că respectarea unei astfel de reguli va face diferența.

Noi restricții în România

Având în vedere s-a depășit peste 10.000 de îmbolnăviri cu Covid-10 pe zi, s-au anunțat noi restricții în România, care vor intra în vigoare din data de 9 noiembrie 2020.

Pe scurt, masca devine obligatorie la nivel național, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, școala se desfășoare online, magazinele se inchid la ora 21.00, iar deplasarea între orele 23.00-5.00 este limitată. Tot din această dată, va reveni și declarația pe proprie răspundere în vigoare și va trebui să conțină datele de identitate ale persoanei respective, dar și motivul deplasării. Farmaciile, benzinăriile, dar și companiile care fac livrări la domiciliu vor avea în continuare program normal. Acestea sunt unele dintre măsurile care se impun în contextul pandemiei de Covid-19.

Președintele țării speră ca aceste măsuri să ne aducă treptat treptat spre o viață de normalitate. Rezultatele se vor vedea cel  mai probabil în săptămânile următoare.

„Multe din măsuri au fost așteptate și au fost discutate cu experți, cu specialiști și așteptăm primele rezultate abia peste 2 sau 3 săptămâni. Toate aceste măsuri care vor fi puse în practică sunt măsuri care necesită un timp suficient de lung pentru a produce rezultate.

Eu cred că măsurile pe care le-am decis, împreună cu Guvernul, sunt măsuri destul de ferme ca să ne permită să avem o viață apropiată de normalitate, să avem alegeri în siguranță și să continuă după fără să intrăm într-o fază mai gravă de lockdown”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru români.