Home » Știri » Știri sociale » Curiozități despre pasta de dinți. 8 detalii mai puțin știute

Curiozități despre pasta de dinți. 8 detalii mai puțin știute

Pană Emanuela / 09.12.2020, 08:31

Pasta și periuța de dinți reprezintă astăzi două obiecte de igienă indispensabile, pe care le luăm cu noi în orice bagaj, oricât de mic ar fi acesta. Însă, știați că instrumente pentru curățarea și perierea dinților existau încă din perioada 3500-3000 î.Hr., când babilonienii și egiptenii au făcut primele perii prin destrămarea unui capăt de crenguță? Sau… știați că, inițial, ingredientele pastei de dinți aveau scopul de a-i albi și nu de a-i curăța? Pentru mai multe curiozități, citește-ne în continuare.

Curiozități despre pasta de dinți

Te-ai întrebar vreodară care este originea pastei de dinți sau cum s-a ajuns la aceste paste albe sau colorate, abrazive, fluorizate, comercializate în tuburi? Ei bine, după cum menționam și mai sus, egiptenii ar fi cei care au inventat primii o pastă destinată curățării dinților, acum 7.000 de ani, înainte ca periuțele să fi apărut. De asemenea, se spune că grecii și romanii au început să folosească substanțe de îngrijire bucală în jurul datei de 500 î.Hr.

Crema produsă de egipteni conținea apă, pudră de cenușă, coajă arsă de ou, smirnă și piatra ponce. Un alt „tratament laborios“ pentru curățarea dinților, ce datează din primul secol d.Hr, includea spălarea dinților de trei ori pe an cu sânge de țestoasă sau cenușa obținută din picioare de capră, în timp ce pentru protecția gingiei erau utilizate capete de iepuri și șoareci. Respirația plăcut mirositoare era întreținută cu lapte de capră, iar în loc de apa de gură din ziua de astăzi, erau folosite vinul pur și urina veche, păstrată în condiții speciale.

Revenind la ale noastre, menționăm că pasta de dinți – în formula pe care o cunoaștem azi – a apărut în secolul al XIX-lea, dar indredientele erau dăunătoare, iar scopul era pentru albire și nu pentru igienă. Apoi, s-a descoperit că fluorul asigură protecţia împotriva cariilor dentare şi a gingivitei, devenind principalul ingredient al pastelor de dinţi.

Ani mai târziu, cercetătorii au observat că fluorul poate fi periculos, în special pentru copiii mai mici de 8 ani, pentru că poate simula apariţia unor afecţiuni cum ar fi fluoroza smalţului sau fluoroza dentară, ce constau în apariţia unor depozite minerale de fluor la nivelul smalţului.

Citește și: Mituri despre aparatul dentar – Câte tipuri de aparat există și de ce se feresc cei mai mulți să își pună unul

8 detalii mai puțin știute

Curiozităţi despre pasta de dinţi. Toată lumea o foloseşte, dar puţini cunosc toate detaliile de mai jos.

Pasta de dinți - lucruri pe care nu le știai
Pasta de dinți – lucruri pe care nu le știai
  • Albirea dinților cu pastă funcționează doar până la un anumit punct. Așadar, după ce vei folosi mai multe zile la rând o pastă pentru albire vei observa o diferență, însă nu la nivelul la care o vor face tratamentele profesionale.
  • Înainte de a cumpăra o pastă de dinți uită-te pe ambalaj să vezi dacă are aviz din partea Colegiului Medicilor Dentiști. Astfel, te vei asigura că produsul este sănătos și eficient.
  • Cu cât folosești o cantitate mai mică de produs, cu atât aceasta va fi mai eficientă. Expresia „Less is more“ (Mai puțin e mai mult) se aplică deci și aici. Specialiștii recomandă o doză cam cât un bob de mazăre, acesta reușind să elimine placa, petele și rezidurile alimentare.
  • Cum îți periezi dantura este mai important decât pasta de dinți pentru care optezi. Indiferent că folosești cea mai scumpă pastă de pe piață sau una mai ieftină, la îndemâna oricui, rezultatele nu or să apară dacă periezi dinții într-un mod greșit.
  • Pastele de dinți organice/naturale se pot dovedi la fel de eficiente precum cele obișnuite.
  • Ingredientele din pasta de dinți sunt destul de… surprinzătoare și diverse. Vorbim despre: detergenți, sulfat de sodiu, alge, ulei de mentă, cretă, zaharină, mentol, parafină.
  • Culoarea de pe spatele tubului de pastă de dinți „comunică“ ceva: verde – naturală, albastru – naturală și medicinală, roșu – naturală și chimicală, negru – chimicală.
  • Pastă sau gel, ambele tipuri de pastă de dinți sunt eficiente.