Home » Sănătate » De ce mușcă țânțarii, de fapt. Explicațiile găsite de oamenii de știință

De ce mușcă țânțarii, de fapt. Explicațiile găsite de oamenii de știință

Manolică Anca / 06.07.2022, 14:11
De ce mușcă țânțarii, de fapt. Explicațiile găsite de oamenii de știință

Te-ai întrebat vreodată de ce mușcă țânțarii, de fapt? În rândurile de mai jos venim cu câteva explicații din partea oamenilor de știință. Totodată, aflăm de ce țânțarii masculi nu mușcă niciodată, ci doar femelele au un astfel de comportament enervant. Există un motiv important pentru care fac asta.

De ce ne mușcă țânțarii

Contrar credinței populare, principala hrană a țânțarilor este nectarul florilor. Acești mici diptere pot trăi toată viața fără să sugă sângele unui alt animal și, în multe cazuri, o fac. Ba mai mult, doar femelele au un astfel de comportament. Motivul pentru care fac asta este că femelele sunt cele care depun ouăle.

Pentru a forma ouă și a le depune, insectele femele au nevoie de o cantitate mare de proteine. Unele o obțin de la animalele pe care le vânează, altele, precum furnicile femele sexuate, își mănâncă aripile pentru a începe să depună ouă, iar altele produc proteina prin propriul metabolism.

În lume sunt cunoscute aproximativ 3.500 de specii de țânțari, dintre care doar 200 sunt hematofage, adică folosesc sângele altor ființe vii pentru a-și produce ouăle. Pentru a obține acest lichid prețios, ele își înfig în pielea prăzii lor un ac hipodermic și o aspiră, introducând în același timp propria salivă, care este bogată în heparină, o substanță anticoagulantă care ajută la prevenirea formării cheagurilor în tubul subțire al stiletului.

Dintre țânțarii hematofagi, există foarte puține specii considerate periculoase pentru om: țânțarul tigru (Aedes albopictus), țânțarul febrei galbene (Aedes aegypti), genul Anopheles și țânțarul comun, Culex pipiens. Unele sunt purtătoare de agenți patogeni, pe care îi obțin de la o persoană bolnavă, călătoresc în saliva lor și îi injectează într-o persoană sănătoasă prin mușcătura lor, provocând boli infecțioase.

Cum sunt atrași țânțarii

Țânțarii hematofagi care se hrănesc cu sânge uman au o serie de adaptări care le permit să găsească prada într-un mod extrem de eficient. Unul dintre cei mai importanți factori, care este ceea ce semnalează țânțarului că o persoană se află acolo, este CO₂. De fapt, dioxidul de carbon, în combinație cu temperatura, este cel mai important factor pentru ca un țânțar să ajungă să aterizeze. Dar există și alți factori.

De ce ne mușcă țânțarii
De ce ne mușcă țânțarii

Unii oameni sunt victime regulate ale țânțarilor nemiloși în fiecare vară, în timp ce alții sunt suficient de norocoși pentru a scăpa de aceștia. Adevărul este că nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care țânțarii preferă anumite persoane în detrimentul altora. Mitul „sângelui dulce” este doar atât, un mit, care pare să aibă mai mult de-a face cu mirosurile.

Corpul nostru emite un număr mare de substanțe care sunt atractive pentru țânțari: transpirație, respirație, urină sau fecale, deși cele mai importante sunt cele emise de bacteriile de pe piele – responsabile pentru mirosul de la subraț sau de la picioare, de exemplu.

Unii par a avea o preferință pentru persoanele cu grupa sanguină 0

S-a constatat, de asemenea, că femelele de Aedes aegypti manifestă o preferință semnificativă pentru persoanele cu grupa sanguină 0, deși această variabilă nu are niciun efect asupra fertilității ouălor. Alți factori de atracție sunt culorile închise sau negre și umiditatea.

Contrar credinței populare, culorile precum galbenul sau portocaliul nu atrag țânțarii. Credința populară poate proveni din prejudecata de confirmare – este mai ușor să vezi un țânțar într-un tricou galben decât zece într-unul negru – sau poate fi pentru că aceste culori strălucitoare atrag alte insecte, cum ar fi fluturii și moliile.

Unele substanțe chimice, foarte frecvente în anumite formulări cosmetice, cum ar fi etanolul, limonenul și linaloolul, precum și alte produse, cum ar fi acetona, sunt, de asemenea, atractori de țânțari. Dar și alimentele care conțin oțet, brânză sau miere.