Home » Sănătate » De ce nu e bine să cumperi fructe și legume tăiate. Avertismentul specialistului

De ce nu e bine să cumperi fructe și legume tăiate. Avertismentul specialistului

Violeta Badea / 15.04.2021, 12:08
De ce nu e bine să cumperi fructe și legume tăiate. Avertismentul specialistului

De ce nu e bine să cumperi fructe și legume tăiate. Avertismentul specialistului. Spălate, curăţate, tăiate şi ambalate, aceasta este noua metodă prin care se vând fructele și legumele în magazine. Astfel, vedem exact ce cumpărăm, scăpăm de mizerie și câștigăm timp, dar există și riscuri! În acest material vei afla de ce nu e bine să cumperi fructe și legume tăiate.

De ce nu e bine să cumperi fructe și legume tăiate

Multe persoane preferă că cumpere fructe și legume gata tăiate și ambalate, deoarece nu le mai spală, nu le mai curăță și economisesc destul de mult timp. Însă, foarte puțini sunt cei care se gândesc că aceste produse costă de trei ori mai mult decât în cazul în care le-ar cumpăra de la piață. Mai mult decât atât, doar ai senzația că știi ceea ce cumperi. De fapt, nu ştii termenul iniţial de expirare, nu ştii cum au fost spălate, curăţate şi pregătite aceste produse.

„Pe lângă faptul că te costă mai mult decât în cazul în care le-ai cumpăra de la piață sau din magazin și le-ai tăia acasă, fructele porționate și ambalate în cutii de plastic nu sunt la fel de nutritive precum cele proaspete, pentru că sunt supuse procesului oxidării, ca urmare a descojirii”, spune Bob Brackett, directorul Institute for Food Safety and Health, citat de csid.ro.

Cojile feresc fructele de căldura, oxigenul şi lumina, care descompun vitaminele şi zaharurile. Specialiștii atrag atenția că proprietăţile antioxidante ale fructelor se pierd la doar câteva ore după ce au fost tăiate. Mai ales dacă stau ambalate în cutii la temperatura camerei. Zeama de lămâie are capacitatea de a opri procesul de oxidare, dar nu pentru o lungă perioadă de timp.

Cel mai indicat e sa achizitionam fructele si legumele de la piata
Cel mai indicat e sa achizitionam fructele si legumele de la piata

Avertismentul specialistului

Aceste fructe și legume tăiate pot provoca probleme grave de sănătate. Aproape jumătate din toxiinfecțiile alimentare din America sunt provocate de consumul alimentelor contaminate cu Salmonella, E.coli sau Listeria, conform Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Specialistul atrage atenția că bacteriile pot pătrunde foarte ușor în aceste produse, deoarece trec prin mai multe mâini până ajung să fie ambalate. De asemenea, fructele și legumele își pierd din prospețime, iar decojirea lor duce la pierdea anumitor substanțe nutritive, pierderea gustului sau a culorii.

„Vitaminele C și B în special sunt extrem de sensibile la procesul de oxidare, care poate fi ușor de observat atunci când tăiem, de exemplu un avocado. Dacă îl lăsăm expus câteva minute, pulpa acestuia devine maro. Același lucru se întâmplă și cu merele”, a mărturisit Max Lugavere, autorul cărții Genius Food.

Acesta a postat pe pagina sa de instagram o fotografie în care a prezentat dezavantajele cumpărării de fructe tăiate și avantajele fructelor întregi.

Fructe taiate vs fructe intregi
Fructe taiate vs fructe intregi

Fructele tăiate

  • Nu sunt la fel de proaspete
  • Pot fi oxidate
  • Cantitatea de fruct este mult mai mică și prețul este de 3 ori mai mare decât în cazul fructelor întregi
  • Pot fi contaminate cu tot felul de bacterii
  • Cutiile de plastic în care sunt ambalate poluează oceanele

Fructele întregi

  • Sunt mai proaspete
  • Sunt mai ieftine
  • Sunt bogate în substanțe nutritive
  • Te ajută la fitness – să aduci un pepene de la piață e un adevărat antrenament