Home » Sănătate » Dieta Atkins-un regim care a cucerit lumea, însă moartea celui care l-a inventat rămâne un mister

Dieta Atkins-un regim care a cucerit lumea, însă moartea celui care l-a inventat rămâne un mister

Ileana Mladinoiu / 10.11.2020, 14:19
Dieta Atkins-un regim care a cucerit lumea, însă moartea celui care l-a inventat rămâne un mister

O mulțime de subiecte, precum politica sau religia, prin natura lor, sunt adesea controversate. La fel se întâmplă și cu regimurile alimentare. O dietă, de exemplu, recomandă consumul multor grăsimi, proteine ​​și carbohidrați săraci (dieta Atkins), alta recomandă exact opusul acesteia, adică evitarea grăsimilor, consumul în cantități mici de proteine ​​sau deloc, alta să înghițim tone de carbohidrați (dieta Pritikin).

Ce factori influențează pierderea în greutate

În consecință, de cele mai multe ori oamenii sunt în ceață când vine vorba de diete. Încep să caute în librării, sperând să găsească o carte despre diete. Și găsesc mai multe, dar fiecare autor susține că descrie „cea mai bună dietă”. Multe dintre ele sunt scrise de oameni cu studii superioare în medicină, nutriție, fizică sau chimie.

Toate sună ca soluții rapide pentru oricine dorește să slăbească. Numai că abordările  variază. Pe scurt, se creează confuzie pe subiectul pierderea în greutate. O persoană obișnuită se poate aștepta să piardă 1-2 kg. pe săptămână. Pierderea în greutate este influențată de exerciții fizice, mâncare consumată și, bineînțeles, de dietă.

Ce este dieta Atkins și cum funcționează

Este o dietă care a fost lansată (prima versiune) în 1970 de Robert C. Atkins,  cardiolog cunoscut îndeosebi pentru lucrarea din domeniul nutriționismului Atkins Nutritional Approach. De atunci, această metodă a fost revizuită și a determinat pierderea în greutate a peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume. Metoda Atkins se bazează pe un aport ridicat de grăsimi, aport mediu de proteine ​​și foarte puțini carbohidrați. Este similară în multe feluri cu dieta ketogenică.

Dr. Robert Atkins
Dr. Robert Atkins

Inițial a fost văzută ca o dietă periculoasă datorită conținutului ridicat de grăsimi, apoi a crescut în popularitate datorită eficacității și siguranței sale. Cu toate acestea, a suferit revizuirea ei în 2010, pentru a fi aliniată mai mult la standardele de sănătate, în special în ceea ce privește aportul de fructe și legume.

  1. Atkins spune că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la calorii. Brad Pitt, Julia Roberts, Robbie Wiliams, Britney Spears și multe alte vedete au adoptat și recomandă această dietă. Însă medicii susțin că este o aberație științifică. Unii chiar cred că dieta este periculoasă, producând slăbiciune la nivelul inimii.

Dacă vă propuneți să începeți dieta Atkins, trebuie să știți ce greutate corporală vreți să obțineți. Programul se desfășoară în 4 faze.

Faza întâi a dietei Atkins

Aporturile de carbohidrați sunt limitate la 20 g pe zi și provin din salate și legume, cu conținut scăzut de amidon. În schimb, aportul de grăsimi este foarte mare, precum și de  proteine, care constituie 30% din încărcătura calorică zilnică. Această fază ar trebui să dureze până când ajungeți să pierdeți aproximativ 7 kg din greutatea țintă.

Faza a doua a dietei Atkins

Se reintroduc treptat glucidele, cu 25 până la 50 g pe zi, până când ajungeți la aproximativ 5 kg din greutatea țintă.

Faza a treia a dietei

Aporturile de carbohidrați sunt mai mari (50 până la 80 g) pe zi, până când ați atins greutatea dorită. Această fază ar trebui să dureze aproximativ o lună.

Faza a patra a dietei

Aporturile de carbohidrați cresc la 80-100g pe zi. Această fază poate dura la nesfârșit, deoarece corespunde fazei de întreținere.

Dieta Atkins, una dintre cele mai populare diete din lume
Dieta Atkins, una dintre cele mai populare diete din lume

Alimentele premise în dieta Atkins sunt  carnea de vită, porc, miel, pui, slănină etc. peștele gras: somon, sardine, macrou etc. ouă, legume întregi și organice sărace în amidon: varză, spanac, broccoli, sparanghel etc., produse lactate integrale: unt, brânză, cremă fragedă, iaurt întreg, etc., nuci și semințe: migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui etc., grăsimi bune: ulei de măsline, ulei de cocos, avocado, ulei de susan etc.

Alimentele interzise sunt zaharurile: băuturi răcoritoare, sucuri de fructe, produse de patiserie, bomboane, înghețată etc., cerealele: grâu, orz, orez, secară etc., produse procesate, alimente cu conținut scăzut de grăsimi: sunt adesea foarte bogate în zahăr, legume bogate în carbohidrați: morcov, nap etc., fructe bogate în zahăr: banane, mere, portocale, pere, struguri etc., amidon:  cartof dulce etc., leguminoasele: linte, fasole, mazăre…

Beneficiile dietei Atkins

Pe lângă slăbirea uneori spectaculoasă, dieta Atkins îmbunătățește profilul lipidic din sânge: creșterea colesterolului bun și reducerea  trigliceridelor. De asemenea, pare să îmbunătățească glicemia la persoanele cu diabet de tip 2. La fel ca toate dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, dieta Atkins a fost utilizată cu succes pentru tratamentul unor afecțiuni precum acnee, depresie, epilepsie, migrene, narcolepsie și ca adjuvant la tratamentele pentru anumite tipuri de cancer.

Reducerea apetitului

Reducerea carbohidraților și creșterea aportului de grăsimi și proteine ​​împreună reduc semnificativ apetitul, lucru important, deoarece foamea este factorul limitativ în toate dietele de slăbit. Cu dieta Atkins, reducerea poftei de mâncare este de așa natură încât oamenii o pot urma mult timp fără să le fie foame.

Care sunt avantajele și dezavantajele dietei Atkins?

Dieta Atkins favorizeează pierderea rapidă în greutate și, de asemenea, ajută să fiți conștienți de cantitatea de zahăr pe care o consumați. În plus, permite un aport de grăsimi de calitate, precum și un aport suficient de proteine. Cu toate acestea, dieta Atkins poate duce la un deficit de micronutrienți și de fibre, iar supraconsumul de proteine ​​animale poate avea consecințe negative și periculoase pentru rinichi și inimă, favorizând dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Viața socială poate fi afectată, deoarece într-un restaurant este dificil să găsești un fel de mâncare fără carbohidrați. Este posibil ca la sfârșitul dietei, să vă treziți cu acel efect yoyo, adică să vă îngrășați mai mult.

Oamenii de știință spun că dacă mănânci mai mult, te îngrași. Ei susțin chiar că se poate muri din cauza dietei în cauză, deoarece grăsimile cresc nivelul colesterolului și riscul de infarct. Problema este că multe persoane care au urmat dieta Atkins au slăbit considerabil. Iar studiile au dovedit că dieta îmbunătățește nivelul colesterolului.

Kim Kardashian a slăbit cu Dieta Atkins
Kim Kardashian a slăbit cu Dieta Atkins

Concluziile din mass-media americană

Dieta Atkins este o dietă care vă poate permite să slăbiți rapid la început, dar aveți grijă să urmați faza de stabilizare, care este foarte importantă pentru a evita îngrășarea. Este o dietă foarte restrictivă și complicată, greu de urmat pentru o persoană obișnuită cu puțini carbohidrați.

Chiar și din mormântul său, Dr. Robert Atkins, creatorul dietei bogate în proteine ​​care are milioane de adepți în întreaga lume, continuă să alimenteze controverse cu privire la beneficiile sau daunele dietei sale.

Dezvăluirile presei din New York despre starea de sănătate precară a doctorului Atkins, care suferea de boli de inimă și era supraponderal la momentul morții sale la vârsta de 72 de ani, în aprilie 2003, a sporit controversele cu privire la această dietă, ca având efecte grave asupra sănătății.

Dr. Atkins, el însuși adept al dietei sale, cântărea 117 kg p în momentul morții sale și suferea de probleme cardiace, potrivit și raportui medical publicat de Wall Street Journal (WSJ). Imediat “anti-Atkins” a profitat de acest raport pentru a denunța încă o dată riscurile acestei diete și consecințele ei asupra sănătății pe termen lung.

Potrivit USA Today, citând un alt raport medical, Atkins, în momentul internării sale în spital, cântărea cu 30 de kilograme mai puțin decât indica  raportul publicat de WSJ.  Controversa privind greutatea unui mort și publicarea a două rapoarte medicale succesive demonstrează în ce măsură dieta a devenit un fenomen social.

Cert este că moartea inventatorului regimului Atkins rămâne un mister.