Home » Sănătate » Dieta cu 1.000 de calorii pe zi – cât slăbiți și cât de grea e menținere

Dieta cu 1.000 de calorii pe zi – cât slăbiți și cât de grea e menținere

Pană Emanuela / 16.01.2021, 09:15

După cum sugerează și denumirea, dieta cu 1.000 de calorii este o cură redusă caloric. Ea se bazează pe limitarea aportului caloric la 1.000 de calorii, adică jumatate din necesarul zilnic al unui adult activ fizic și este folosită îndeosebi de persoanele care vor să slăbească rapid, într-un timp scurt. Așadar, nu e de mirare că această dietă este extrem de populară printre vedete. Cum reușești, însă, să te menții? Află răspunsul, dar și mai multe detalii, în continuare.

Dieta cu 1.000 de calorii pe zi

Dacă o persoană adultă consumă, în mod normal, în jur de 2.000 de calorii, această dietă presupune înjumătățirea aportului caloric, ceea ce înseamnă că nu este o cură ușor de ținut. Poți să urmezi această dieta dacă vrei neapărat să scapi de câteva kilograme într-un timp foarte scurt, dar dacă nu e cazul, poți apela la cure de slăbire ceva mai ușoare.

Atunci când vine vorba de slăbit sănătos, experții dieteticieni recomandă scăderea în greutate cu aproximativ 1-2 kilograme pe săptămână. Totodată, dieta cu 1.000 de calorii pe zi nu ar trebui urmată mai mult de 1-2 săptămâni, pentru că organismul se va adapta acestei situații de foame extremă, încetinind mecanismele funcționale pentru a reține cât mai multe calorii.

Această cură include alimente speciale, precum: cocktail-uri, batoane energetice, ori supe care înlocuiesc mesele, dar asigură un aport adecvat de vitamine și minerale. Așadar, iată care sunt alimentele permise în dieta de 1.000 de calorii pe zi:

  • 150 g carne: pasăre fără pieliță (pui, găină, curcan) ; vită (vacă, vițel) ; vânat (iepure, căprioară) ; pește slab (șalău, știucă, stavrid, cod);
  • 50 g brânză de vaci, slabă, caș, urdă;
  • 250 ml lapte: dulce, cu 1,8 g% grăsime; lapte bătut; iaurt;
  • 50 g pâine (Graham, intermediară, neagră) sau 200 g mămăliguță pripită;
  • 500 g legume cu 5% glucide: fasole verde, praz, gulii, varză, conopidă, dovlecel, spanac, roșii, castraveți, salată verde, ardei, ridichi, vinete, andive, ciuperci, bame, sparanghel, urzici, stevie, lobodă, untișor, păpădie;
  • 100 g legume cu 10% glucide: ceapă, morcov, țelină, rădăcină pătrunjel;
  • 250 g fructe cu 10% glucide: mere crețești, mere domnești, pere, portocale, mandarine, gutui, căpșuni, vișine, cireșe de mai, fragi, zmeură, afine, coacăze, piersici sau 500 g pepene roșu/galben sau 400 g grapefruit;
  • 10 g unt;
  • 25 ml ulei;
  • condimente aromate: pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, dafin, cimbru, scorțișoară, vanilie.

În ceea ce privește lichidele, poți consuma:

  • apă minerală, ceai, cafea îndulcită cu zaharină, suc de fructe permise, suc de legume.

Citește și: Câte calorii au sarmalele și cum să le faci să fie mai de dietă

Cum te menții după această dietă

După cum spuneam și mai sus, dieta de 1.000 de calorii te poate ajuta să slăbești 1-2 kilograme săptămânal, însă nu se recomandă a fi ținută mai mult de 14 zile. Organismul trebuie să fie activ și în formă, nu într-o continuă stare de înfometare. Dacă acționezi contrar, n-ar trebui să îți fie de mirare că întregul tău efort se va dovedi a fi contraproductiv.

Dieta de 1000 de calorii. Slăbești 1-2 kilograme pe săptămână
Dieta de 1000 de calorii. Slăbești 1-2 kilograme pe săptămână

După ce urmează o perioadă determinată o cură, foarte multe persoane întâmpină dificultăți în a se menține. În ceea ce privește dieta de 1.000 de calorii, recomandarea specialiștilor este ca, după ce ați atins obiectivul de pierdere în greutate, să începeți o dietă cu mai multe calorii. Procedând astfel, veți reuși să vă mențineți la greutatea dorită.

Opinii ale persoanelor care au utilizat această metodă de slăbit

Sunt șofer de camion pe cursă lungă. Munca mea este extrem de obositoare și nu am întotdeauna timp de sport. Dieta de 1000 de kcal este o metodă foarte populară de slăbit. Din cauza activității fizice reduse, mi-am putut permite asta de câteva ori. Cel mai important aspect al urmării dietei de 100 kcal este alegerea corectă a meselor. Cerințele unui astfel de tratament sunt, cu siguranță, utilizarea sistematică și perseverentă, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Recordul meu, obținut o singură dată, cu acest tratament este de -5.3 kg. Alegerea corectă a carbohidraților reduce senzația de letargie și oboseală“, descrie Christopher acestă experiență.

„Terapia mea pentru toate eșecurile vieții a fost să mănânc mâncare nesănătoasă. Chiar și atunci când am reușit să obțin o formă fizică bună, nu am reușit să o mențin din cauza momentelor de slăbiciune când mâncam nopți la rând tot felul de alimente pline de grăsimi. Când grijile legate de muncă, eșecurile pe plan sentimental sau problemele financiare dispar, excesul de greutate rămâne. Într-o zi, am dat peste articolul tău despre dieta de 1000 kcal. Nu eram optimistă cu privire la o schimbare atât de radicală a obiceiurilor mele … Prietenul meu m-a sfătuit să încerc pe o perioadă scurtă de timp. Am încercat. Timp de o săptămână. Am slăbit 2.5 kilograme, apoi am continuat încă o săptămână. Pierderea totală în greutate a fost de puțin peste 4 kilograme. Personal, sunt mulțumită, pentru că pentru cele 52 de kilograme modeste ale mele este totuși o diferență. Cu toate acestea, nu-mi imaginez o perioadă mai lungă de 2 săptămâni urmând această dietă“, scrie doamna Alice din Bydgoszcz.