Home » Sănătate » Diferența dintre un deodorant și un antiperspirant. Care este mai bun pentru combaterea mirosurilor neplăcute

Diferența dintre un deodorant și un antiperspirant. Care este mai bun pentru combaterea mirosurilor neplăcute

Voicu Costin / 04.04.2022, 13:44
Diferența dintre un deodorant  și un antiperspirant. Care este mai bun pentru combaterea mirosurilor neplăcute

Aplicarea deodorantului sau a antiperspirantului este cea mai importantă parte a rutinei zilnice, deoarece ambele pot oferi prospețime pe tot parcursul zilei.  Cu toate acestea, există anumite diferențe între aceste produse. Ele pot veni cu cea mai bună opțiune în funcție de nevoile tale. Care este diferenţa între deodorant şi antiperspirant și care este mai des folosit?

Diferența dintre deodorant și antiperspirant

Deodorantele și antiperspirantele acționează în mod diferit pentru a reduce mirosul neplăcut al transpirației. Ingredientele care intră în compoziția lor sunt diferite, de aceea este bine să cunoști specificațiile fiecărui produs în parte, ca să poți alege varianta cea mai potrivită pentru tine.

Deodorantul

Sunt concepute pentru a elimina sau pentru a masca mirosul de transpirație. De cele mai multe ori, deodorantele sunt concepute pe bază de alcool și pot avea un anumit parfum. Atunci când sunt aplicate pe pielea de la subraț, ele creează un mediu acid, care ține la distanță bacteriile responsabile cu mirosul neplăcut de transpirație. Acest miros nu este determinat de transpirația în sine, ci de bacteriile care se dezvoltă în mediul cald și umed de pe pielea subrațului. Aceste bacterii apar în mod natural pe piele și nu toate sunt dăunătoare.

Bacteriile nu sunt periculoase pentru sănătatea noastră, dar ele sunt responsabile de mirosul neplăcut pe care ne străduim să-l eliminăm prin igiena zilnică și folosirea unor deodorante. Un deodorant de calitate are proprietăți antibacteriene, antifungice și hidratante, dacă are în compoziția lui și cremă. În acest fel, deodorantele pot proteja pielea delicată a subrațului, care se poate irita foarte ușor din cauza epilării, transpirației și a folosirii produselor pe bază de alcool.

Există și deodorante naturale, cel mai utilizat fiind cel cu piatră de alaun (o rocă vulcanică). Acestea nu conțin alcool și nici parfum, dar nu sunt eficiente pentru toată lumea. Deodorantele naturale sunt însă foarte populare în rândul celor care nu se confruntă cu transpirație abundentă și vor să evite cosmeticele care conțin ingrediente chimice.

Antiperspirantul

Spre deosebire de un deodorant, care doar elimină mirosul neplăcut, antiperspirantul conține o substanță astringentă, care comprimă țesuturile glandelor sudoripare și astfel reduce transpirația. Cele mai utilizate substanțe astringente care se regăsesc într-un antiperspirant sunt sărurile de aluminiu.

Antiperspirantele sunt foarte utile pentru persoanele care transpiră excesiv (suferă de hiperhidroză), dar trebuie reținut că transpirația este un proces fiziologic normal și nu trebuie să fie eliminată complet. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui utilizate foarte des, ci doar atunci când este nevoie sau când folosirea unor deodorante nu dă rezultatele dorite.

Unele persoane evită să folosească antiperspirante, deoarece acestea conțin săruri de aluminiu, o substanță despre care unele studii au sugerat că poate influența receptorii de estrogen de la nivelul sânilor. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să fi demonstrat o legătură între acest ingredient și riscul de cancer de sân sau de tulburări hormonale. Prin urmare, antiperspirantele pot fi folosite în siguranță.

Indiferent ce produs alegi să folosești, deodorant sau antiperspirant, ține cont că regula de bază este igiena, potrivit ego.ro.

Niciun produs cosmetic nu va avea efectul dorit dacă va fi aplicat pe o piele care nu a fost bine spălată, cu apă și săpun. Prin urmare, deodorantele sau antiperspirantele trebuie să fie aplicate numai după duș, preferabil seara, la culcare. În acest fel, ingredientele active din compoziția lor vor avea suficient timp să acționeze peste noapte.