Home » Sănătate » Fenomene neobișnuite care au uimit lumea științifică. 3 experiențe extracorporale pentru care nu s-a găsit nicio explicație

Fenomene neobișnuite care au uimit lumea științifică. 3 experiențe extracorporale pentru care nu s-a găsit nicio explicație

Manolică Anca / 28.10.2021, 11:30
Fenomene neobișnuite care au uimit lumea științifică. 3 experiențe extracorporale pentru care nu s-a găsit nicio explicație

Persoanele care s-au confruntat cu experiențe extracorporale mărturisesc că își pot părăsi corpul sau că pot pluti deasupra lui precum ar fi într-o stare de visare lucidă. Aceste fenomene neobișnuite i-au uimit chiar și pe oamenii de știință, care spun că sunt dificil de explicat.

1. Experiențe extracorporale care au uimit lumea științifică. Cazul studentei la psihologie

În anul 2014, o echipă de cercetători din cadrul Universității din Ottawa a studiat activitatea cerebrală a unei tinere de 24 de ani, studentă la psihologie. Aceasta susținea că își poate părăsi corpul oricând dorește.

Ea le-a povestit oamenilor de știință că încă de la grădiniță să iasă din propriul corp, făcând singură aceste exerciții „atunci când se plictisea”. După ce a luat parte la o conferință despre aceste experiențe extracorporale, a aflat că nu toată lumea era capabilă să facă aceste lucruri.

Tânăra experimenta această stare chiar înainte de somn, iar lucrul acesta o făcea să adoarmă. Uneori, în timpul unei experiențe extracorporale, ea simțea că se rotește deasupra corpului său.

„Am simțit că mă mișc, sau, mai exact, că pot să fac să mă simt ca și cum m-aș mișca. Știu foarte bine că nu mă mișc cu adevărat, Când acest lucru se întâmplă, nu există o dualitate corp-minte.

De fapt, sunt hipersensibilă în ceea ce privește corpul meu în acel moment. Asta, fiindcă mă concentrez din greu asupra senzației de mișcare”, a povestit fata, potrivit ABC News.

Cercetătorul studiului, Claude Messier, și co-autorul, Andra M. Smith, au supus-o unei scanări cerebale pe aceasta, în timp ce ea își inducea starea de „plutire”. Astfel, au descoperit că în impul acestei experiențe activitatea creierului se rezumă numai la partea stângă a creierului. Lucru neobișnuit pentru că majoritatea oamenilor își imaginează lucruri sau scenarii având abele părți de creier active.

Mai mult, un alt fenomen neobișnuit observat a fost că femeia avea cortexul vizual al femeii dezactivat, care de obicei este activ în timp ce o persoană își imaginează un anume lucru. Oamenii de știință au spus că aceste experimente trebuie în continuare studiate pentru a ajuns la o concluzie pertinentă.

2. Cazul domnișoarei Z

În anul 1968, un doctor și profesor de psihologie în cadrul Universității din California-Davis, pe nume Charles Tart, a studiat o femeie care mai târziu a primit numele de „Domnișoara Z”. Ca și în cazul mai sus menționat, ea spunea că își poate părăsi corpul atunci când dorește.

Doctorul Charles Tart
Doctorul Charles Tart

În cadrul studiului, doctorul a plasat un număr luat la întâmplare (în cazul acesteia cinci) pe un raft de deasupra patului în timp ce femeia dormea. Ea a primit sarcina de a-și induce starea de plutire și să verifice numărul, pe care mai apoi să îl raporteze echipei de cercetători imediat ce se trezește.

Numărul a fost ales după ce aceasta a adormit, a fost scris pe o foaie de hârtie și adus doctorului Tart într-un plic opac. Medicul a ales să rămână în camera femeii, pentru a se asigura că nu se trezește pentru a citi numărul.

Femeia a uimit pe toată lumea atunci când s-a trezit și a spus cu exactitate ce număr se afla în pe raft. Uimiți, medicul și asistentul s-au așezat pe pat pentru a se asigura că nu exista niciun obiect cu o suprafață reflectorizantă care să o poată ajuta pe aceasta să vadă cifra.

„Observațiile informale pe are le-am adunat într-o perioadă de cîteva luni (fără îndoială, distorsionate de faptul că nimei nu își descrie prietenii cu obiectivitate) au dus la formarea imaginii unei persoane care în unele privințe era matură și inteligentă.

Dar această persoană eră atât de tulburată psihic uneori, încât atunci când își pierdea controlul ar fi putut fi diagnosticată ca fiind schizofrenică”, a scris doctorul despre Domnișoara Z.

3. Experiențe extracorporale care au uimit lumea științifică. Bărbatul anonim de 57 de ani

De-a lungul timpului. cei care au trecut prin crize de infarct au povestit că au putut „observa de sus” și că mai apoi și-au reamintit de activitățile din timp ce erau resuscitați. 15 spitale din SUA, Marea Britanie și Austria au realizat un studiu în care au cercetat în detaliu aceste afirmații.

S-a dorit analizarea cazurilor de experiențe extracorporale prin care trecuseră cei resuscitați în urma unui infarct. Pentru aceasta, s-au instalant între 50 și 100 de rafturi în fiecare spital, în zonele în care avea loc resuscitarea.

Pe fiecare dintre aceste rafturi se regăsea o imagine care putea fi văzută numai privind în jos din tavan. În urma interviurilor persoanelor resuscitate, doi pacienți, în mod special, au avut un grad mare de conștiență vizuală și auditivă în timpce erau resuscitați.

Cum unul nu a putut continua studiul din cauza problemelor de sănătate, a mai rămas un pacient în vârstă de 57 de ani. Acesta a deschis în detali cum se vedeau lucrurile din colțul de sus al camerei. El a reușit să își amintească perfect evenimentele, sunetele și oamenii care se aflau în încăpere. Mai mult, el a menționat și un defibrilator extern automat, care chiar fusese folosit în timpul procedurii.

Din păcate însă, reusscitarea a avut loc într-o zonă unde nu erau plasate acele rafturi, lucru care a făcut imposibilă analizarea experienței acestuia. Totuși, studiul a arătata că în timpul infarctului starea de conștiență ar putea fi prezentă.