Home » Sănătate » La ce vârstă apare menopauza și cum diferă acest moment de la o femeie la alta

La ce vârstă apare menopauza și cum diferă acest moment de la o femeie la alta

Ileana Mladinoiu / 21.01.2021, 12:05
La ce vârstă apare menopauza și cum diferă acest moment de la o femeie la alta

De la bun început, precizăm că menopauza nu este o boală, ci un fenomen fiziologic complex, care corespunde încetării definitive a menstruației la femei, ca urmare a încetării funcției ovariene. Menopauza reprezintă o nouă etapă în viața unei femei, când ciclul reproductiv se încheie. Dacă vorbim atât de mult despre acest fenomen, este deoarece corpul feminin trece printr-o adevărată revoltă hormonală într-o anumită perioadă care poate avea repercusiuni fizice și psihologice profunde.

Când apare menopauza

Menopauza nu se întâmplă peste noapte. Apare după o perioadă de fluctuații hormonale ce durează în medie patru ani, premenopauza, o etapă mult mai incomodă decât însăși menopauza.

Ovarele sunt încă active, dar perturbă ciclul lunar al hormonilor, întorcând corpul cu susul în jos.

Perioadele menstruației devin neregulate, uneori abundente, alteori minime, alteori direct invizibile, însemnând simptome ale premenopauzei.

Primele semne ale premenopauzei

Pentru că ovarele nu mai funcționează normal, se produce un deficit de progesteron ce afectează corpul, din punct de vedere fizic, cât și psihic. Iată la ce să ne așteptăm în această fază a fluctuațiilor hormonale.

Dereglarea ciclul menstrual

Ciclul menstrual poate fi mult mai lung sau mai scurt decât de obicei și poate dispărea din când în când. Sângerarea poate fi mai greu sau mai ușor de suportat. Nu este surprinzător că și durerile premenstruale pot fi mai severe.

Creștere în greutate

Nivelurile de estrogen scad, rezistența la insulină scade, metabolismul slăbește și stresul crește. Toți acești factori favorizează creșterea în greutate la femeile aflate în  premenopauză.

Modificări ale dispoziției

În această fază, puteți deveni mai sensibile la iritabilitate, tristețe, anxietate și stres. Modificările de dispoziție asociate premenopauzei și menopauzei sunt atribuite fluctuațiilor hormonale și, în special, unui dezechilibru al nivelului de serotonină.

Influențe asupra libidoului

Pe măsură ce producția de estrogen sau testosteron scade, pereții vaginali devin mai subțiri și mai puțin lubrifiați, astfel încât actul sexual este dureros, iar vulnerabilitatea la infecții se accentuează. Printre altele, aceste modificări hormonale pot influența libidoul, care poate să crească sau să scadă.

Insomnia și oboseala

Bufeurile și transpirațiile nocturne pot avea un impact negativ asupra calității somnului în timpul perimenopauzei și menopauzei. Această situație este adesea agravată de stres.

Prin urmare, femeile pot suferi în mod regulat de oboseală și pierderea memoriei din cauza calității slabe a somnului.

Simptome care anunță menopauza
Simptome care anunță menopauza

La ce varsta apare menopauza și cum diferă acest moment de la o femeie la alta

În medie, menopauza apare la vârsta de 51 de ani, cu variații mari de la persoană la persoană. 10-15% dintre femei vor trece prin menopauză între 40 și 45 de ani și jumătate înainte de 50 de ani. Marea majoritate a femeilor vor fi la menopauză până la vârsta de 55 de ani.

Și fumătoarele înrăite își vor vedea menopauza avansată cu unul sau doi ani. S-a mai observat că vârsta menopauzei este adesea ereditară. De exemplu, dacă o femeie a avut o menopauză târzie, există șanse mari ca și fiica ei să o aibă la fel.

Menopauza este o perioadă de schimbări grele atât fizic, cât și pe plan emoțional. Femeia trebuie să integreze menopauza în ritmul vieții cotidiene, fără a-și putea permite oprirea sau încetinirea acestui ritm. În același timp trebuie să facă față numeroaselor probleme de familie, muncă etc.

Reacția femeilor îm această perioadă este diferită. Unele sunt îngrozite, considerând-o ca începutul bătrâneții, mai ales dacă fenomenul se instalează timpuriu. Altele suferă cu resemnare fără să ia măsuri, invocând diverse motive.

Femeile atribuie menopauzei tot felul de neplăceri și se complac, cu voluptatea suferinței, în această stare așa-zisă anormală, agasante și capricioase, cu sentimentul că au dreptul să fie astfel, ca și când totul s-ar învârti în jurul necazului lor.

Uneori invocă starea de menopauză pentru a-și scuza greșelile și chiar unele scăpări sau lipsuri personale în activitatea pe care o depun.

Simptome ale menopauzei și tulburări asociate

Deoarece centrul de control al activității ovariene este situat în aceeași regiune a creierului ca și centrul de reglare a temperaturii, bufeurile și transpirațiile nocturne sunt frecvente. Trei din 4 femei suferă de aceasta de la vârsta de 45 de ani.

Alte simptome sunt: tensiunea mamară, durerile articulare, mai ales la articulațiile degetelor, greața, oboseala, insomnia (care se manifestă prin somn agitat și cu intermitențe, fie prin dificutatea de a adormi) și tulburările de dispoziție (uneori femeia se simte nenorocită,își pierde încrederea în sine, trăiește cu greu în colectiv, chiar în familie).

Palpitațiile, senzația de amețeală la schimbarea poziției corpului de la orizontal la vertical și invers, acneea sau uscăciunea pielii  sunt inconveniente adăugate la lista de mai sus. De asemenea, câștigăm câteva kilograme, iar grăsimea tinde să se aglomereze în jurul abdomenului sau pe piept.

Unele femei trec la menopauză după 55 de ani, uneori după 60 de ani. Aceasta se numește menopauză târzie. În schimb, un număr mic de femei se confruntă cu așa-numita menopauză timpurie, deoarece apare înainte de vârsta de 40 de ani.  Dacă vă aflați în această situație, este important să consultați medicul ginecolog sau medicul general care ar putea fi nevoit să vă facă un test de sânge.

Menopauza trebuie să fie acceptată ca o epocă normală de viață, fără revoltă, cu luciditate și calm. Ea nu înseamnă neapărat sfârșitul tinereții, nu este o boală, nu există niciun motiv de disperare. În mare parte, situația depinde de felul cum este primită de către femeie.

Personalitatea femeii nu se naște la pubertate pentru a muri la menopauză.