Home » Sănătate » Leguma care potolește foamea. Ce alte beneficii mai are și când este interzisă

Leguma care potolește foamea. Ce alte beneficii mai are și când este interzisă

Violeta Badea / 19.04.2021, 09:53
Leguma care potolește foamea. Ce alte beneficii mai are și când este interzisă

Leguma care potolește foamea. Ce alte beneficii mai are și când este interzisă. Cu toții ne dorim să urmăm o dietă echilibrată, care să ne scape de kilogramele în plus și de anumite boli. Dar nu toate alimentele au capacitatea de a ne oferi senzația durabilă de sațietate. De aceea, când foamea se instalează, dieta se duce de râpă. În acest articol îți vom dezvălui ce aliment putem mânca pentru a ne bucura de o senzație de sațietate pe termen lung și de o stare de bine.

Leguma care potolește foamea

Ai neglijat consumul de fructe și legume proaspete? Ei bine, atunci includerea acestora în alimentația zilnică este absolut necesară. Odată cu apariția anotimpului de primăvară, pe tarabele din piețe sunt prezente ridichile roșii, care sunt adevărate vedete în salatele proaspete și sănătoase.

Aceste legume au numeroase beneficii asupra organismului nostru, deoarece au foarte puține calorii și sunt bogate în vitamina C. Doar 100 de grame de ridichi roșii conțin aproximativ 20% din necesarul zilnic al organismului. În plus, aceeași cantitate de ridichi conțin doar 16 kcal și 1,6 de grame de fibre. Astfel, ai toate motivele să te bucuri de aceste legume de sezon, mai ales ca sunt ieftine și ușor de găsit în piețe sau supermarketuri.

Ce alte beneficii mai are

Ridichile roșii au un conținut ridicat de fibre și sunt folosite în medicina naturistă de sute de ani. Acestea pot fi consumate simple, în salate și de cele mai multe ori le găsim în platouri pentru aperitive. Trebuie să menționăm că ridichile sunt de mai multe feluri. Astfel, avem trei tipuri: ridichile albe sunt mai dulci și sunt mai cărnoase, iar ridichile roșii și negre pot avea un gust mai condimentat, ușor picant.

Cele roșii conțin următoarele substanțe nutritive: piridoxină (vitamina B6), niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9), riboflavină (vitamina B2) și vitaminele A, C, E, K. De asemenea, regăsim și minerale: fierul, calciul, cuprul, magneziul, manganul si zincul. În plus, ridichile mai conțin proteine, carbodidrați și electroliți: sodiu și potasiu. În continuare văprezentămșialte beneficii ale acestor legume.

Ridichi rosii
Ridichi rosii
  • Previn apariția cancerului

Ridichile roșii conțin numeroase substanțe active care pot preveni apariția cancerului la colon, la sân sau ovarian. Cea mai importantă armă în această luptă este sulforafanul, un compus organic care stimulează producția unor enzime benefice. Această substanță menține celulele sănătoase și elimină toxinele care duc la apriția cancerului.

  • Mențin inima sănătoasă

Ridichile roșii au capacitatea de a menține inima sănătoasă, datorită conținutului de antocianină, un flavonoid care le oferă culoarea specifică și care contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular. De asemenea, aceste legume reglează colesterolul și elimină toxinele din sânge.

  • Te scapă de kilogramele în plus

Ridichile au un conținutul ridicat de fibre și de apă, iar acest lucru te ajută să slăbești. În plus, aceste legume au un conținut scăzut de calorii. Majoritatea nutriționiștilor recomandă consumul de ridichi, deoarece stimulează pierderea în greutate și accelerează metabolismul.

  • Ajută digestia

Paștele se apropie cu pași repezi, iar mele vor fi pline. Însă, de acolo nu ar trebui să lipsească ridichile, deoarece ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos. De asemenea, aceste legume au capacitatea de a regla nivelul colesterolului.

  • Mențin pielea sănătoasă

Ridichile conţin vitaminele C, B, zinc şi fosfor, iar acestea menţin pielea sănătoasă și netedă. De asemenea, aceste legume reprezintă un adevărat tratament pentru acnee. Vitamina C hidratează pielea, o protejează împotriva radiațiilor UV și poate împiedica formarea de riduri noi.

Când este interzisă

Deși au numeroase beneficii, ridichile nu sunt recomandate oricui. Astfel, persoanele care suferă de tiroidă nu ar trebui să consume ridichi în exces, fiindcă pot apărea dezechilibre hormonale. De asemenea, cei care au pietre la vezica urinară trebuie să se consulte cu medicul înainte de a mânca ridichi.

În plus, ridichile sunt contraindicate persoanelor care suferă de afecțiuni digestive acute, precum: gastrită, diaree, sau colită.