Este sezonul gutuilor și nu știi ce rețete să mai pregătești cu ele? Ce ai spune de o mâncare de gutui cu carne? Gustul dulce-acrișor al acestora, combinat cu niște cubulețe fragede de carne, sigur se vor transforma într-o masă copioasă pentru întreaga familie.
Pentru pregătirea acestui preparat se poate folosi orice tip de carne îți place. Iată care sunt pașii pentru a prepara o mâncare gustoasă de gutui cu carne.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță bine gutuile de puf, se curăță de semințe și se taie felii, după care se adaugă în apă cu zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea.
Carnea poate fi: pulpă sau piept de vițel, pulpă de porc degresată (carne pentru gulaș), pulpe de pui întregi sau dezosate dar cu piele (pieptul ar fi de evitat). Cele mai potrivite ar fi carnea de gâscă sau de rață.
Se taie carnea în cubulete de cca. 3 cm și se presară prin făină. Asezonarea cărnii de va face mai târziu. Se încinge o tigaie adâncă în care se topesc 100 de g de unt cu o lingură de măsline și se adaugă carnea, Rumenirea va dura aproximativ 8-10 minute.
Se scot bucățile de carne și se adaugă încă 50 de g de unt peste care se adaugă feliile de gutuie. Se rumenesc bine pe ambele părți, după care se adaugă 100 ml de vin dulce licoros. Se așteaptă până se evaporă alcoolul și se pesară zahărul brun. În tot acest timp, este important să fie supravegheate pentru a evita arderea. Se țin pe foc aproximativ 5-7 minute, se adaugă sarea și piperul, după gust, după care se îndepărtează de pe aragaz.
În aceeași tigaie, se adaugă iar bucățile de carne rumenite, se asezonează cu sare și piper și se stropesc cu putină tărie, acordând maximă pentru că s-ar putea aprinde. Se adaugă, mai apoi, 2 cești de apă, scorțișoara și se lasă la fiert cam 50 de minute, în funcție de carne. Se mai poate completa, din când în când, cu apă, și se amestecă pentru a nu se prinde.
Vitelul și porcul au nevoie aproximativ o oră, în timp ce puiul se va face mult mai rapid. Cel mai bine este să se testeze carnea.
Se încinge cuptorul la 180 C, se pune carnea, cu tot cu sosul din tigaie, într-o tavă, iar peste, se așază feliile de gutui. Înainte de a fi dată la cuptor, se mai adaugă încă 150 de ml de apă. Mâncarea se va coace timp de 30 de minute, fără capac.
Fie că este preparată doar cu carne, fie că i se adaugă și o garnitură, cu siguranță, gustul dulce-acrișor al mâncării de gutui va fi pe placul familiei tale.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas este pregătirea gutuilor. Acestea se curăță bine de puf, se spală, se taie felii și se pun în apă cu zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea lor.
Apoi, într-o tigaie bine încinsă se adaugă feliile de gutui și se lasă timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, până vor fi ușor rumenite. În același ulei se va prăji și carnea de pui, condimentată cu sare și piper, timp de 4-5 minute, pe fiecare parte.
Urmează caramelizarea zahărului, peste care se adaugă, apoi, 300 de ml de apă și se așteaptă fierberea și dizolvarea caramelului. Mai apoi, se adaugă amidonul, diluat cu puțină apă, și se amestecă până se îngroașă. La final, se adaugă și curcuma pentru un plus de gust și culoare.
După ce sosul a început să fiarbă, se adaugă bucățile de pui și puțină apă și se lasă la fiert, pentru aproximativ 10 minute. După ce puiul este gata, se adaugă gutuile și lasă la foc, alte 5 minute. În cazul în care sosul se îngroașă prea tare, se mai poate adăuga apă.
Mâncarea este gata!
Această rețetă se prepară în doar o oră și ajunge pentru aproximativ opt porții. Iată ce ai de făcut:
Ingrediente
Mod de preparare
Gutuile se spală, se curăță de coajă și de sâmburi, după care se feliază. Mai apoi, acestea se pun la rumenit în 100 grame unt încins. Separat, într-o altă cratiță se pune restul de unt peste care se adaugă carnea, tăiată cubulețe, și se lasă la rumenit, până va căpăta o culoare aurie.
Ulterior, se scoate carnea într-o farfurie, iar, în untul unde s-au prăjit aceasta, se adaugă o lingură de făină și se amestecă până se omogenizează. Mai apoi, gutuile se pun în cratița unde este făina, se adaugă carnea peste și apa.
Într-o altă tigaie se caramelizează cele șapte linguri de zahăr și se stinge cu 2 polonice din sosul de la gutui și carne și vinul sec. Sosul obținut se pune peste gutui și se amestecă. Spre final, se adaugă sarea și piperul după gust și se dă la cuptor, într-o tavă cu capac, pentru aproximativ 30 de minute, până va scădea.
Și dacă dorești să încerci preparate noi care să nu mai conțină carne, iată o rețetă simplă de mâncare de gutui.
Ingrediente
Mod de preparare
Gutuile se curăță foarte bine de puf, după care se spală și se taie felii. Apoi, se pun la prăjit în cei 80 ml de ulei și se întorc mereu, pentru a nu se lipi. Când acestea devii aurii, se adaugă apă, suficient cât să le acopere.
Se lasă la fiert aproximativ 3-5 minute, timp în care se caramelizează cele cinci linguri de zahăr. Acesta se va turna peste gutui, omogenizând totul cu atenție.
Dintr-o lingură de făină și o ceșcuță de apă se formează un amestec care se toarnă peste gutui. Este necesar să se învârtă mereu, pentru a nu se forma cocoloașe. După ce s-a omogenizat totul, se dă de pe foc și se lasă puțin la răcit.
Preparatul este la fel de bun de consumat atât cald, cât și rece.
Spor în bucătărie și poftă bună!