Home » Sănătate » Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, precizări importante în contextul pandemiei. Ce spune despre vaccinul Covid

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, precizări importante în contextul pandemiei. Ce spune despre vaccinul Covid

Nechifor Ioana / 21.01.2021, 17:50
Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, precizări importante în contextul pandemiei. Ce spune despre vaccinul Covid

Una dintre personalitățile lumii medicale românești, Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, a vorbit despre pandemia de Covid 19 și despre vaccinurile despre care se spune că ar opri această epidemie răspândită în toată lumea. Acesta a menționat în cadrul intervenției sale că nu vede rostul isteriei care s-a creat în acest context, că este important ca oamenii să pună întrebări despre vaccinul Covid și să cerceteze rolul pe care acest vaccin îl poate avea mai departe asupra sănătății lor.

Cine este Vasile Astărăstoae

Despre Prof. Dr. Vasile Astărăstoae ar fi multe lucruri de spus, însă pe scurt este important să menționăm faptul că a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Institutul de Medicină și Farmacie Iași, în 1973, iar apoi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în 1978.

Vasile Astărăstoae este fost președinte al Colegiului Medicilor din România, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, membru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale.

Așadar, în calitate de om de știință, prin prisma formării și a experienței profesionale, părerea acestuia este binevenită în contextul pandemiei de Covid 19, pandemie care a generat frică și haos peste tot în lume.

De ce medicul Vasile Astărăstoae nu își face vaccinul Covid

Profesor Medicină Legală la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași, Vasile Astărăstoae, a avut o intervenție în cadrul emisiunii prezentate de Marius Tuca de la Aleph News.  Acesta a răspuns la mai multe întrebări în contextul pandemiei de coronavirus, inclusiv dacă își face sau nu vaccinul anti-Covid.

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae
Prof. Dr. Vasile Astărăstoae

Printre cele menționate, Vasile Astărăstoae a spus că momentan nu își va face vaccinul anti coronavirus. El a mai explicat că nu își propune să ofere sfaturi în acest sens, decizia fiind una strict personală.

Nu mă voi vaccina. Eu nu dau sfaturi. Singurul lucru pentru care m-am bătut este să se respecte autonomia pacientului și să fie cu consimțământ și informat, nu obligatoriu. Când consimțământul acesta nu este chiar informat este cu totul altceva. De fapt, consimțământul în momentul de față a ajuns un mijloc de protecție pentru medici și nu de respect de autonomie, declară Prof. Dr. Vasile Astărăstoae.

Acesta este momentan răspunsul lui, însă nu exclude ideea de a adopta o altă atitudine pe viitor.

Eu aștept, dacă va fi nevoie când mă vaccinez, acele vaccinuri chiar prin această tehnologie, deși nu prea am încredere în ea, dar asta este o problemă strict personală, aștept vaccinuri care o să apară pe piață mai târziu de la Johnson&Johnson, Sanofi sau Smith Kline și mai sunt câteva firme.

Ele lucrează pe îndelete fără să se grăbească și să fie într-o cursă contracronometru, pentru că respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin. Dacă îmi voi da seama că se întâmplă ceva și este mult mai grav decât ce este în prezent, mă gândesc să mă vaccinez, Vasile Astărăstoae.

Vaccinul Covid
Vaccinul Covid

Ce se întâmplă la un an de la declanșarea pandemiei

La un an de la declanșarea pandemiei de Covid 19, prof. dr. nu observă o evoluție în bine a descoperirilor și a măsurilor care s-au luat pentru  a opri această pandemie.

Carantina nu oprește pandemia, cel mult diminuează, a subliniat el. Acesta consideră că s-a generat o isterie imensă și, din păcate, nu au fost găsite măsurile adecvate care să se dovedească cu adevărat benefice în acest context.

La un an, eu nu înțeleg de ce această pandemie este abordată altfel decât alte pandemii și de ce s-a creat această isterie și atunci (…) La un an de zile noi nu știm despre acest virus multe mai multe lucruri esențiale decât știam acum un an. Se merge pe aceleași metode, deși se vede că pandemia nu a dispărut

Medicul îndeamnă la calm. El încearcă altfel să vină cu date esențiale în contextul pandemiei pentru o bună informare a cetățenilor. A subliniat că este important ca oamenii să pună întrebări despre acest vaccin și să se documenteze asupra efectelor pe care le are pe termen îndelungat vaccinul.

Am văzut că oamenii sunt panicați și am vrut să le aduc în baza experienței și a expertizei pe care o am să le aduc puțină liniște. Să le explic că nu este Apocalipsa, să le explic
că este o pandemie, dar au mai fost pandemii și că nu dispare omenia din cauza acestei pandemii.

De altfel, medicul și-a arătat îndoiala cu privire la efectul care se dorește de la acest vaccin.

Nu știu dacă se va realiza în acest mod imunitatea de turmă, acea masă care să întrerupă circulația virusului

Studiile realizate până în prezent arată că se poate obține o imunitate cam de până la 6 luni de zile, însă vaccinarea pentru toată populația se poate întinde pe o perioadă îndelungată, timp în care unii își pierd imunitatea și se pot infecta din nou.