Home » Sănătate » S-a născut la 4 ani de la moartea părinților săi. Cum a fost posibil acest lucru. Caz unic în lume

S-a născut la 4 ani de la moartea părinților săi. Cum a fost posibil acest lucru. Caz unic în lume

Manolică Anca / 01.03.2021, 13:41

S-a născut la 4 ani de la moartea părinților săi. Cazul fără precedent a lui Tiantian lăsa mască, în anul 2017, o lume întreagă. Iată cum a fost posibilă nașterea acestui copil și ce lupte grele au dus bunicii.

S-a născut la 4 ani de la moartea părinților săi

Shen Jie și Liu Xi erau căsătoriți de doi ani când au decis să încerce fertilizarea in vitro. Cu cinci zile înainte de a fi programați să transplanteze unul dintre embrionii fertilizați în Liu, cuplul a murit într-un accident de mașină în martie 2013, în provincia costieră chineză Jiangsu.

Știind cât de mult își doreau un copil, în următorii trei ani, părinții lui Shen și Liu s-au luptat din greu pentru a obține drepturile a patru embrioni înghețați lăsați de aceștia. Un caz ce a fost extrem de complicat și, totodată, unic în lume. Aceasta, deoarece nu mai existase până atunci vreun precedent legal care să arate dacă cei patru bunici puteau moșteni embrionii înghețați ai copiilor lor. După mai multe bătălii în instanță, în cele din urmă, embrionii le-au fost încredințati.

S-a născut la 4 ani de la moartea părinților săi
S-a născut la 4 ani de la moartea părinților săi

Însă au apărut noi probleme. Nu puteau lua embrionii de la spital, înainte de a face dovada că un alt altul era de acord să-i depoziteze. O altă problemă a fost găsirea unei mamei surogat. Fiindcă această procedură era ilegală în China, în ianuarie 2017, cu ajutorul unei agenții obscure de mame surogat, aceștia au mers în Laos pentru a găsi o mamă. Dar și aici s-au confruntat cu probleme, pentru că nicio companie aeriană nu a dorit să transporte o sticlă de mărimea unui termos, plină cu nitrogen lichid. În cele din urmă, aceștia au decis să îi transporte cu mașina.

Au devenit părinți după ce au murit

Au reușit, în cele din urmă, iar unul dintre embrioni a fost implantat în pântecele unei mame surogat. În luna decembrie, copilul lui Shen și Liu, un băiat, s-a născut într-un spital din Guangzhou. Mama lui Liu i-a dat numele de Tiantian, sau „dulce”. Însă, a urmat o nouă luptă în obținerea cetățeniei și a custodiei copilului. Au fost nevoiți să efectueze teste ADN pentru a doveni legătura de sânge cu bebelușul.

Bebelușul Tiantian
Bebelușul Tiantian

Aducerea copilului pe lume și câștigarea custodiei a fost o luptă lungă și aprigă pentru cei patru bunici, însă, cu un final fericit. În luna martie 2018, Tiantian a împlinit 100 de zile. Mama lui Liu, Hu Xinxian, a declarat pentru Beijing News: „Ochii lui Tiantian arată ca ai fiicei mele, dar în general, el seamănă mai mult cu tatăl său”.

Bunicii au de gând să-i povestească procesul neobișnuit care a dus la nașterea sa, însă numai atunci când va fi destul de mare ca să înțeleagă.

„Acest băiat a fost destinat să fie trist încă de la venirea lui pe lume. Alți copii au tată și mamă, însă el nu are. Bineînțeles că o să-i spunem, în viitor. Cum am putea să nu-i spunem?”, a declarat Shen Xinan, bunicul patern al lui Tiantian.