Home » Sănătate » Te simți mereu obosit, oricât de mult ai dormi? Știința are explicația! Ai motive de îngrijorare?

Te simți mereu obosit, oricât de mult ai dormi? Știința are explicația! Ai motive de îngrijorare?

Redactia Știri / 27.04.2017, 01:24
Te simți mereu obosit, oricât de mult ai dormi? Știința are explicația! Ai motive de îngrijorare?

Atunci când ești obosit ți se sugerează să dormi mai mult, însă de ce persistă oboseala deși ai parte de suficientă odihnă?

Are sens ca după-amiaza să te apuce căscatul dacă ai avut parte de nopți nedormite, dacă ai acasă un copil care te trezește în miez de noapte și programul lui interferează constant cu al tău. Unii dintre noi ne petrecem zilele într-o stare de letargie și oboseală deși am avut parte de peste șapte ore recomandate de somn. În acest caz ne putem întreba, pe bună dreptate, ce se petrece cu noi sau dacă ceva este în neregulă, scriu ceid e la Playtech.ro

Există numeroase motive pentru care poți fi obosit cu toate că ai parte de suficient somn pe parcursul nopții. Pentru început, ai putea fi o persoană prea sedentară, potrivit Science Alert. Chiar dacă exercițiile fizice te pot lăsa stors de energie, aparent câteva exerciții ușoare, de câteva ori pe săptămână îți pot conferi energia necesară. În urma activităților care te solicită din punct de vedere fizic, vei dormi mult mai profund, chiar dacă numărul de ore de somn va rămâne același.

O altă capcană în care mulți cădem este că ne bazăm pe consumul de cafeină pentru a sta treji. Chiar dacă nu beți un espresso înainte de culcare, cafeaua ar trebui să fie evitată cu câteva ore bune înainte de ora la care vă propuneți să vă băgați în pat. Această substanță blochează adenozină, un neurotransmițător care se acumulează în creier de-a lungul zilei și care ne face să fim somnoroși și letargici. Astfel, dacă consumi cafea cu șase ore înainte de somn, aceasta va bloca producția de adenozină, lucru care nu îți va permite să adormi cu ușurință.

Însă, câteodată, oboseala nu are de a face cu simplele alegeri de viață, ci este conectată de sănătatea mentală a persoanei. Spre exemplu, anxietatea vine la pachet cu oboseala excesivă, dar chiar și nivelurile ridicate de stres și îngrijorare te vor lăsa stors de puteri. Depresia are, de asemenea, un impact asupra calității somnului și poate cauza insomnia în unele cazuri.

În plus, la fel de relevantă este starea de sănătate care poate accentua oboseala organismului. Spre exemplu, starea de letargie poate fi un semn al deficitului de fier, al diabetului, dar și al unor probleme ale glandei tiroide, conform Playtehc.ro.