Home » Sănătate » Termometrul cu mercur spart. Ce trebuie să faci imediat, dacă ai pățit asta. Pașii esențiali

Termometrul cu mercur spart. Ce trebuie să faci imediat, dacă ai pățit asta. Pașii esențiali

Voicu Costin / 27.02.2022, 09:00
Termometrul cu mercur spart. Ce trebuie să faci imediat, dacă ai pățit asta. Pașii esențiali

Termometrele cu mercur sunt de multe ori zestre păstrate și date de la generație la generație. Acestea sunt păstrate din familie în familie. Sunt persoane care cred că aceste termometre ar fi mai precise decât cele electronice și nu se pot strica. Dar diferența  dintre cele două este că cel clasic cu mercur poate fi extrem de periculos, dacă se sparge. Cum trebuie să procedăm în acest caz?

Ce faci dacă ai spart termometrul cu mercur?

În caz că obiectul s-a spart, verifică dacă substanța este argintie, căci dacă nu, cu siguranță, nu conține mercur. Pentru a verifica dacă termometrul conținea mercur, află că acesta se coagulează în mărgele ce se transformă în sfere. Sub nicio formă nu lăsa mercurul să ajungă în zone din casă în care nu ai acces (pe sub mobilă, pat sau alte locuri greu accesibile).

Dacă termometrul spart conține mercur, nu lăsa copiii sau animalele de companie să ajungă în zona în care a ajuns substanța. Deschide toate geamurile și închide ușile ce duc spre alte camere. În același timp, nu folosi aspiratorul sau mătura, nu călca în zona în care s-a împrăştiat mercurul și nu îl vărsa către o zonă de scurgere.

Ce obiecte ne ajută să strângem mercurul

Dacă este vorba de o cantitate mică de mercur, poți ieși singur din dificultate, dar, dacă este vorba de o cantitate mai mare, contactează un serviciu de urgență. În caz că substanța s-a scurs pe covor luaţi în considerare să aruncaţi obiectul pentru a fi în siguranţă.

Puneți mănușile și culege cu grijă bucățile de sticlă din zona în care s-a spart termometrul, apoi pune-le pe un prosop de hârtie pe care îl vei împături și pune într-o pungă de plastic. Apoi, localizează mărgelele de mercur și curăță-le cu o bucată de carton sau cu o racletă prin mișcări lente și atente.

Folosește lanterna dacă suspectezi că mercurul s-ar fi scurs într-o zonă din casă mai puțin accesibilă sau întunecată. Verifică atent încăperea pentru a nu rata vreun loc. După ce ai adunat mercurul, transferă-l pe un şervet de hârtie, apoi pune totul într-o pungă sau un sac de gunoi.

Nu uita să etichetezi punga pentru a fi preluată corespunzător. Aplică cremă de ras pe vârful unei pensule și curăță cu această ustensilă suprafața pe care s-a vărsat mercurul pentru a te asigura că nu își scapă mărgele din această substanță. În caz că nu ai o pensulă, folosește-te de bandă adezivă. Nu uita să pui tot ce folosești într-o pungă pe care să o etichetezi.

Măsuri de siguranță dacă ai spart un termometru cu mercur!

La final, pune tot ce ai folosit într-un sac de gunoi și scoate-l afară din casă. Contactează serviciul de pompieri pentru a prelua sacul sau pentru a primi instrucțiuni de aruncare. După ce ai revenit în casă, lasă geamurile deschise pentru cel puțin 24 de ore și ferește animalele de companie sau copiii de zona în care s-a spart termometrul.

Dacă vrei să te asiguri că ai scăpat de această problemă pentru totdeauna, contactează o firmă de igienizare. Dacă cineva drag prezintă semne de intoxicație, sunați de urgenţă la 112 pentru a evita orice problemă sau complicaţie.