Home » Sport » Cine este Lance Armstrong. Totul despre secretele celebrului ciclist și motorul montat pe bicicleta folosită în concursuri

Cine este Lance Armstrong. Totul despre secretele celebrului ciclist și motorul montat pe bicicleta folosită în concursuri

Manolică Anca / 13.04.2021, 15:39

Viața lui Lance Armstrong este urmărită cu viu interes de către toți pasionații de ciclism din întreaga lume. Lance Armstrong, un supraviețuitor al cancerului și de șapte ori câștigător al Turului Franței, acesta a apelat la nenumărate tertipuri pentru a avea cariera mult visată. Iată cine este, de fapt, Lance Armstrong și ce noi secrete incredibile au ieșit la iveală despre el.

Cine este Lance Armstrong și cum arată viața lui

Lance Armstrong s-a născut pe data de 18 septembrie 1971, în Plano, Texas. Lance, fiind crescut de către mama sa, Linda, într-o suburbie a orașului Dallas. Încă de mic a avut o constituție atletică, motiv pentru care a fost mereu pasioat de activitățile sportive. A început să alerge și să înoate de la 10 ani și a participat la competiții de ciclism și triatlon la vârsta de 13 ani. Trei ani mai târziu, Lance Armstrong devenea un triatlonist profesionist, câștigând campionatul național de triatlon în 1989 și 1990.

După acest succes, Armstrong a decis să se axeze pe ciclism, activitatea lui favorită. În ultimii ani de liceu, echipa olimpică a Americii l-a invitat să se antreneze în Colorado Springs, motiv pentru care acesta a renunțat temporar la liceul. Ulterior, avea să ia elcții particulare pentru a primi diploma de absolvire în 1989. În următoarea vară, a obținut cu echipa la Campionatul Mondial Road Race locul 11, având cel mai bun timp înregistrat de un american din 1979 până atunci. Tot în anul acela, a devenit campion național al SUA, învingând mulți cicliști profesioniști în două curse importante: First Union Grand Prix și Thrift Drug Classic.

Lance Armstrong a fost pasionat de sport încă de mic
Lance Armstrong a fost pasionat de sport încă de mic

Ulterior, acesta a mai participat la multe curse, reușind să se califice Jocurile Olimpice, devenind profesionist. După Olimpiadă, s-a alăturat echipei de ciclism Motorola pentru un salariu anual respectabil. În august 1993, la 21 de ani, Lance Armstrong a câștigat cea mai importantă cursă a sa de până atunci: World Road Race Championship în Oslo, Norvegia, într-o cursă de o zi, pe 260 de kilometri. Până în anul 1996 au mai urmat și alte succese, dar în luna octombrie avea să fie diagnosticat cu o boală cruntă.

Cancerul, marea încercare a vieții lui

Anunțul a șocat întreaga lume: Lance Armstrong a fost diagnosticat cu cancer testicular. Într-o fază destul de avansată, tumora se răspândise la nivelul abdomenului, plămânilor și nodulilor limfatici. După îndepărtarea chirurgicală a unui testicul, după schimbarea drastică a obiceiurilor alimentare și după un tratament agresiv cu chimioterapie, Armstrong avea între 65 și 85% șanse de supraviețuire.

Ulterior, medicii i-au descoperit tumori și la nivel cerebral, șansele scăzând la 50%, iar apoi la 40%. Din fericire, intervenția chirurgicală de îndepărtare a tumorii cerebrale a fost de succes și după alte ședințe de chimioterapie Armstrong a fost declarat vindecat în februarie 1997. Deși nimeni nu părea să mai creadă în el, acesta nu a încetat niciodată să spere că va putea continua să concureze la cel mai înalt nivel.

Cine este Lance Armstrong. A dominat Turul Franței, însă a fost o pradă sigură a dopajului

Turul Luxembourg-ului, prima competiție internațională după boală, a fost un test foarte bun pentru el, demonstrând că este pregătit să concureze din nou. În același an, își anunța revenirea în stil mare, devenind al doilea american după Greg LeMond care câștiga Turul Franței. A repetat performanța și în iulie 2000, atunci când a obținut o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de vară. Armstrong și-a consolidat titlul de învingător în anii 2001 și 2002, câștigând cu ușurință Tururile Franței. A mai reptat victoria și în 2004 și 2005, după care s-a retras.

Lance Armstrong a câștigat de șapte ori Turul Franței
Lance Armstrong a câștigat de șapte ori Turul Franței

Deși discursul legat de triumful împotriva cancerului a fost unul inspirațional, nu toată lumea a fost convinsă de el. David Walsh, un jurnalist sportiv irlandez, a devenit suspicios în privința comportamentului lui Armstrong și a încercat să facă lumină în cazul zvonurilor legate de dopaj. În 2001, scria un articol în care îl lega pe Armstrong de medicul italian, Michele Ferrari, cercetat pentru furnizarea de substanțte menite să crească performanța cicliștilor.

Cazul a rămas în umbră până în 2010, când fostul ciclist al echipei U.S. Postal Floyd Landis, a fost deposedat de titlul său din 2006 din cauza consumului de droguri. Atunci, acesta a recunoscut faptul că s-a dopat și l-a acuzat pe celebrul său coechipier, Lance Armstrong, că a făcut același lucru. A urmat o investigație federală, în iunie 2012 Armstrong fiind acuzat oficial de dopaj de către agenția americantă anti-doping.

Nu a putut ascunde la nesfârșit

Cazul avea să ia o turnură neașteptată în iulie 2012, când presa a raportat că și alți foști colegi de echipă ai lui Armstrong, George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie și Christian Vande Velde, toți participanți la Turul Franței în 2012, plănuiesc să depună mărturie împotriva lui Lance. Deși a negat cu vehemență acuzațiile care îi erau aduse, în 23 august 2012, Armstrong a anunțat public că se dă bătut în lupta cu Agenția națională anti-doping din SUA, motivând că a obosit să gestioneze acest caz și nu mai suportă stresul la care este supus el și familia lui.

„Vine un moment în viața fiecărui bărbat când trebuie să spună „Destul e destul”. Pentru mine acest moment este acum (..) Am fost acuzat că am trișat și că am avut un avantaj nedrept în câștigarea celor șapte ediții ale Turului Franței, începând din 1999. Treaba asta apasă asupra mea și a familiei mele și nu mă lasă să-mi văd de lucru. Terminați cu prostiile astea!”, a spus Armstrong într-o mărturisire online

A doua zi, Agenția a decis retragerea celor șapte titluri și i-a interzis să mai participe la vreo competiție de ciclism, prezentând și un raport care demonstra că a fost dopat. Pe 10 octombrie 2012 apăreau și documente, teste de laborator, emailuri și plăți financiare, apoi mărturiile a 26 de persoane. A continuat să conteste și aceste probe, însă, la scurt timp după, avea să vină o declațatie dură din partea Uniunii Internaționale pentru Ciclism (UIC): „Lance Armstrong nu mai are loc în ciclism”.

Lance Armstrong a fost exclus din ciclism din cauza dopajului
Lance Armstrong a fost exclus din ciclism din cauza dopajului

În ianuarie 2013, într-o apariție televizată la Oprah Winfrey, ciclistul a admis că a folosit droguri pentru creșterea performanței sportive încă din 1990: „Sunt profund defectuos… și plătesc pentru asta. Merit asta”, spunea Armostrong în timpul interviului susținând că „dorința nemiloasă de a câștiga … nivelul la care am ajuns, indiferent de motiv, este un defect”.

„Când m-am dopat pentru prima oară? Trebuie să fi avut 21 de ani, era în timpul primului meu sezon ca profesionist”, a declarat Armstrong, care a cucerit titlul de campion mondial în anul respectiv (1993), la Oslo.

Cine este Lance Armstrong. Noi secrete uluitoare au ieșit la iveală

Lance Armstrong nu doar că se dopa, dar avea un motor pe bicicleta de concurs!? Acesta este subiectul ultimului scandal în care apare renumitul ciclist, descoperirea fiind făcută de jurnalistul francez Antoine Veyer. Se pare că acesta avea montat pe bicicleta sa de concurs un motor ce cântărea 800 de grame și avea o putere de 500 de W. După analizarea curselor lui Armstrong, jurnalistul a observat că performanțele sportivului creșteau semnificativ după ce acesta atingea șaua bicicletei, unde era declanșatorul motorului. Bateria ar fi fost ascunsă în locul unde era sticla de apă a sportivului.

„Nu este ca şi cum ai merge pe motocicletă. Trebuie să munceşti din greu ca să-l faci să meargă”, a explicat Harry Gibbings, şeful Typhoon, o companie producătoare de astfel de motoare, citat de Mundo Deportivo.