Home » Sport » De ce Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 sunt cele mai scumpe din istorie. Interesele economice și geopolitice pot fi luate în calcul?

De ce Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 sunt cele mai scumpe din istorie. Interesele economice și geopolitice pot fi luate în calcul?

Ileana Mladinoiu / 23.07.2021, 10:19
De ce Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 sunt cele mai scumpe din istorie. Interesele economice și geopolitice pot fi luate în calcul?

Populația japoneză s-a opus uneori menținerii olimpiadelor, dar sentimentul dominant este mai degrabă indiferența. Au existat câteva zvonuri că împăratul Japoniei a fost în favoarea anulării lor. Cu toate acestea, el va fi prezent la deschidere.

De ce Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 sunt cele mai scumpe din istorie

O anulare ar fi fost de neimaginat. Bugetul pentru Jocurile Olimpice a crescut de la aproape 11 miliarde de euro la peste 15 miliarde, dar peste un miliard și jumătate au fost înghițite de amânarea lor.

Potrivit mai multor surse mass-media japoneze, autoritățile ar trebui să anunțe interzicerea spectatorilor care vin din străinătate în timpul competițiilor programate pentru această vară. O decizie motivată de situația de sănătate și de „anxietatea” unei populații care se opune încă, în majoritatea ei, organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Condițiile pentru organizarea primelor Jocuri Olimpice și Paralimpice în timpul unei pandemii sunt din ce în ce mai clare. Mass-media japoneză pariază foarte puternic pe interzicerea spectatorilor din străinătate.

Guvernul, orașul și comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, planificate inițial pentru vara anului 2020 și apoi amânate pe 23 iulie 2021, ar fi în favoarea lor.

„Pe măsură ce răspândirea coronavirusului continuă în toate țările, aceștia au decis că permiterea sosirii vizitatorilor străini la scară largă ar duce doar la anxietatea oamenilor”, se poate citi printre paginile celui mai vândut cotidian din Japonia- Yomiuri Shimbun- care a organizat și cele mai multe sondaje pe această temă.

Potrivit unuia dintre ele publicat pe 3 martie, 58% dintre cei chestionați erau împotriva menținerii marii sărbători a sportului. Această dezaprobare a majorității populației, explicată parțial de teama de Covid-19, ar încuraja doar autoritățile să fie prudente cu privire la sosirea a sute de mii de străini timp de câteva săptămâni.

„Anxietatea rămâne în rândul cetățenilor și atâta timp cât există anxietate, va trebui să lucrăm pentru a le garanta siguranța”, a reiterat recent președintele Comitetului de Organizare (Cojo), Seiko Hashimoto.

Jocurile Olimpice Tokyo 2020
Jocurile Olimpice Tokyo 2020

Iar la sfârșitul lunii ianuarie 2021, președintele Comitetului Olimpic Internațional (COI), Thomas Bach, a asigurat că nu are „niciun plan b”,  desfășurarea Jocurilor Olimpice se va face cu noi metode organizatorice, chiar dacă înseamnă sacrificarea unora dintre celebrele „valori” ale olimpismului.

Interese economice și geopolitice

De asemenea, menținerea Jocurilor Olimpice trebuie studiată în lumina intereselor organizatorilor și gazdelor lor. În decembrie anul trecut, OCOG a estimat costul amânării competițiilor pentru un an, între costurile operaționale și măsurile împotriva coronavirusului, la 2,1 miliarde de euro, pe lângă cele 11 miliarde bugetate înainte de epidemie.

Deficitul de bilete se va adăuga și el pe listă: „Ar costa mai mult să anulăm Jocurile decât să le organizăm, orice s-ar întâmpla”, a spus sociologul Eric Monnin.

Pentru Japonia, este, de asemenea, o chestiune de imagine și prestigiu în capacitatea sa de a oferi un eveniment de această magnitudine în mijlocul unei pandemii.

„Indiferent de modul în care privești sportul, olimpiadele plasează un oraș și o țară într-un interval de timp la scară internațională”, opinează Carole Gomez, director de cercetare în geopolitică sportivă la Institutul de relații internaționale și strategice (Iris).

„Pe de o parte”, a mai adăugat Gomez, „Tokyo nu își poate permite să fie excepția și să devină singurele Jocuri Olimpice anulate în timp de pace. Pe de altă parte, țara poate profita de ocazie pentru a demonstra dinamism, know-how și capacitate organizațională în mijlocul unei epidemii globale”.

Așadar, a 32-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, de la Tokyo 2020, începe oficial vineri, 23 iulie, cu ceremonia de deschidere, dar evenimentele sportive au debutat încă de miercuri, 21 iulie. În pofida opoziției unei părți a populației, a fricii de Covid și a tribunelor goale, Tokyo se pregătește să sărbătorească sportul.

Jocurile Olimpice au loc într-o incertitudine constantă, dar au loc. Aproape toate evenimentele vor avea loc în spatele ușilor închise. Festivalul sportiv este anul acesta aproape fără audiență și înregistrările s-ar putea să rămână fără ovații.

În ceea ce privește cei 11.000 de sportivi prezenți, aceștia sunt închiși în orașul lor olimpic, supuși unor teste antigenice zilnice, din motive evidente de sănătate.

În condițiile în care tulpina Delta și-a făcut apariția, cifrele de contaminare sunt în creștere, iar campania de vaccinare a scăzut, au fost identificate cazuri pozitive în echipe, reaprinzând temerile de potențiale focare.

Ileana Mlădinoiu