Home » Sport » Gică Popescu – viața și cariera. Ce funcție ocupă în Guvernul Ciucă

Gică Popescu – viața și cariera. Ce funcție ocupă în Guvernul Ciucă

Manolică Anca / 08.12.2021, 11:29
Gică Popescu – viața și cariera. Ce funcție ocupă în Guvernul Ciucă

Gică Popescu (54 de ani) este unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din România, fiind numit de UEFA „Legenda lui Galatasaray si eroul finalei Cupei UEFA!”. Fostul mare fundaș central român a evoluat la echipe cu renume în sportul rege, primind chiar banderola de căpitan atunci când a jucat pentru Barcelona. Află cum și de ce a refuzat să joace pentru echipa rivală, Real Madrid.

Viața și cariera marelui Gică Popescu

Gică Popescu s-a născut pe 9 octombrie 1967 în Calafat, județul Dolj, începând să joace fotbal la echipa locală. A evoluat doi ani la Dunărea Calafat, după care a făcut pasul spre prima divizie. A debutat în tricoul Universității Craiova pe 9 iunie 1985, în meciul de campionat cu FC Braşov, scor 1-0.

A jucat la Universitatea până în 1990, însă în 1988, vreme de câteva luni, s-a transferat la Steaua. În tricoul roș- albastru a acesta a jucat dubla manşă din semifinala Cupei Campionilor Europeni, cu Benfica Lisabona. În meciul retur, din deplasare, Popescu a greşit la ambele goluri ale adversarilor. Astfel, în iulie 1988, a decis să „fugă” înapoi în Bănie, lucru de neimaginat pe timpul lui Ceaușescu.

Gică Popescu: „Am refuzat Real Madrid .. nu știam cât de mare e clubul”

În anul 1990, Gică Popescu, când încă era jucător al Universității Craiova, a participat la Cupa Mondială din Italia alături de echipa națională a României. După meciul de debut din grupe, când au făcut 2-0 cu URSS, Popescu a primit o ofertă imensă din partea lui Real Madrid. El făcuse un meci imens, unul dintre cele mai bune din istorie.

Gică Popescu a refuzat marea echipă Real Madrid
Gică Popescu a refuzat marea echipă Real Madrid

Dar soarta a făcut ca el să refuze acel contrat din simplul fapt că nu avea habar de cât de mare era clubul spaniol, chiar și la acea vreme. El a pus pe seama dezinformării din perioada comunistă.

„În 1990, am avut contractul lui Real Madrid două zile pe noptieră. Emil Săndoi, care era cu mine în cameră, mă întreba: „Unde vrei să te duci, pe lună? E Real Madrid!” Numai că din cauza lipsei de informații din perioada comunistă, nu știam cine era Real Madrid, și am refuzat-o!

Ne-am văzut cu vicepreședintele de la Real Madrid, a venit în cantonament. Am mers la un bar, eu i-am zis că mă mai gândesc. Mircea Petrescu mi-a răspuns: „E Real Madrid, nu există club mai mare”. Nu știam dimensiunea clubului, fusese revoluția, nu aveam informații. Nu știam ce e Real Madrid și am spus că nu vreau să semnez, vreau să rămân la Craiova. M-au întrebat: „Ești nebun la cap?””, a povestit Gică Popescu, în cadrul podcastului lui Andi Moisescu.

A semnat cu rivala „albilor”, FC Barcelona

Scăparea de sub regimul comunist a însemnat și pentru Gică Popescu eliberarea. S-a transferat în Olanda, la PSV Eindhoven, unde a evoluat timp de patru ani, înscriind 18 goluri în 83 de partide. După o jumătate de sezon petrecută la Tottenham Hotspur, unde a jucat 23 de partide şi a înscris 3 goluri, avea să semneze cu una dintre cele mai mari echipe ale Europei, FC Barcelona (1995).

Dând dovadă de multă ambiție, determinare și seriozitate, Gică Popescu a fost promovat din primul moment de Johan Cruyff și a fost numit căpitan al echipei catalane. În tricoul Barcelonei a jucat 68 de meciuri şi a marcat de 9 ori.

„Am fost căpitanul şcolii generale, căpitan la liceu, căpitan la juniori, căpitan la echipa naţională de juniori, căpitan la Universitatea Craiova la 20 de ani şi tot aşa, căpitan, căpitan, căpitan. Nu poate fi o întâmplare. O aveam în sânge”, a rememorat Gică Popescu, acum ceva timp.

Gică Popescu în tricoul catalanilor
Gică Popescu în tricoul catalanilor

În 1997 a ajuns transferat la Galatasaray Istanbul, unde a jucat 109 meciuri şi a marcat 5 goluri pentru formaţia turcă. Cu această echipă, fostul jucător a obținut nu mai puţin de șaote trofee, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. Finalul carierei l-a găsit la Hannover, după scurte perioade de timp în care a mai trecut pe la Lecce şi Dinamo.

2003, anul retragerii din activitate

Gică Popescu a jucat în Germania până la finele anului 2003, când s-a retras din activitate. Acela a fost anul în care s-a restras și de la echipa națională la care juca din anul 1988. A avut o contribuție importantă în istoria naționalei, jucând 115 meciuri și marcâd 16 goluri. La 22 de ani a jucat primul său Campionat Mondial.

Era 1990, iar România întâlnea superputeri ale fotbalului mondial, precum Argentina lui Maradona şi fosta URSS. A reușit să treacă de grupe, fiind primul turneu final la care ţara noastră participa după 20 de ani de absenţă. Gică Popescu a avut prestații extraordinare. La națională și în toată cariera sa. Pe lângă trofeele obținute cu echipele la care a jucat (FCupa UEFA și Supercupa UEFA cu Galatasaray, Cupa și Supercupa Spaniei cu FC Barcelona), el a obținut și cinci titluri de „Cel mai bun fotbalist român al anului”.

Gică Popescu, în tricoul echipei naționale a României
Gică Popescu, în tricoul echipei naționale a României

Gică Popescu a devenit consilierul premierului României

În prezent președinte al clubului Farul Constanța, Gică Popescu va ocupa din nou funcția de consilier în cadrul Guvernului României. Acesta a ajuns la un acord cu noul premier Nicolae Ciucă și se va ocupa de consiliere pe problemele sportului.

Fostul internațional a fost numit consilier și în timpul mandatului lui Mihai Tudose, la începutul anului 2018. A fost păstrat în funcție și în mandatul Vioricăi Dăncilă. De asemenea, a fost și consilier onorific al premierului Ludovic Orban, în probleme legate de organizarea partidelor de la Campionatul European de fotbal din 2020, de la Bucureşti.

„VOI CONTINUA DIN POZIȚIA DE CONSILIER AL PRIMULUI MINISTRU

Am avut astăzi onoarea și plăcerea de a discuta mai bine de o jumătate de oră cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă. Am convenit să-mi continui munca în cadrul guvernului din calitatea de consilier al dumnealui pe problemele sportului. Și, din păcate sunt atâtea!

L-am simțit implicat și dedicat, ca orice militar, și cred că după ce îi voi prezenta un plan de acțiune vom realiza lucruri bune pentru sportul românesc”, a scris Gică Popescu pe pagina sa de Facebook.